Znak klubu SFK Holešov

KONEČNĚ! Áčko i potřetí porazilo Holešov bez inkasované branky

Třetí vzájemný duel v českých fotbalových soutěžích, potřetí výhra našeho FK. A znovu bez inkasované branky. Šumperskému celku se navíc podařilo pod novým trenérem prolomit střeleckou domácí nemohoucnost. A zároveň získat tolik důležité první body v sezóně. S ohledem na skóre to sice pro náš výběr neznamená odlepení se z posledního místa tabulky, ale význam vítězství je nezaplatitelný. Svěřenci nového trenéra Pavla Tökölyho tak udržely kontakt s celky před sebou.

11. 9. 2022
2 - 0
Konečný výsledek

Podrobnosti

Datum Čas Soutěž Sezóna Den zápasu Počet diváků
11. 9. 2022 16:00 Divize E 2022/2023 6. kolo 100

Delegace rozhodčích

RozhodčíAsistent rozhodčího 1Asistent rozhodčího 2
MACHOREK JakubNEJEZCHLEB MiroslavMACRINEANU Jiří

S uzdravenými Purzitidisem a Strnadem, ale také s již omilostněným karetním hříšníkem Lavrovičem nastoupili šumperští fotbalisté do utkání 6. kola proti Holešovu. Nový trenér Pavel Tököly pak na střídačce představil i asistenta Petra Mertu. Pro šumperského fanouška však v sestavě nenastaly nějaké závratné změny. Hosté vyrukovali taktéž s víceméně očekávanou sestavou, ve které chyběl jen karetně distancovaný Semenyna.

Gólovou domácí mizérii ukončil žák

Od úvodních minut pak převzali iniciativu naši hráči, drželi míč více na kopačkách a již ve druhé minutě kopali také první roh, po hříchu jediný v celém poločasu. Strnadův centr ale obrana Holešova pokryla. O tři minuty později to platilo po Strnadově bombě zpoza vápna, ta mířila velmi dobře na zadní tyč. Ale do míče strčil hlavu jeden z bránících hráčů. Z odraženého míče ještě střílel Linet, ale mimo branku. Aktivita domácích pokračovala hned vzápětí, Žák si ve skluzu dojel pro přihrávku, překonal sice vybíhajícího Janalíka, ale míč skončil nad brankou Holešova. Úvodní tlak završil v desáté minutě Strnad, jeho pokus z hranice vápna ale Janalík chytil.

Dlouhé minuty se pak na větší šanci čekalo, a než se ji diváci dočkali, tak padl první gól zápasu. Ve 21. minutě si na hranici vápna udělal prostor Adam Žák, laxnější přístup obrany Holešova pak trestal ránou na zadní tyč. Na ni byl Janalík krátký a šumperské ochozy poprvé letos mohly slavit gól! O čtyři minuty později mohlo být ještě veseleji. Rozběhnutý zadák Purzitidis si narazil s Elšíkem a pak poslal podobně jako předtím Žák ránu na zadní tyč. Tentokrát bohužel míč zamířil vedle. Nicméně domácí fanoušci mohli být s dosavadním obrazem hry spokojeni.

Poté však zahrozili i hosté. Nejprve to v hledišti zašumělo po efektních nůžkách Novotného. Ten se pověsil na centr z pravého křídla, naštěstí jeho artistické zakončení skončilo mimo branku. Další hrozba pak přišla ve 37. minutě, kdy se tentokrát dostal do zakončení Polomík. Jeho pokus na přední tyč skončil jen v boční síti. Tentýž hráč pak zažil nepříjemný moment v osobním souboji s Markem Smržem, kdy po střetu hlavami musel kvůli krvavému zranění v obličeji střídat. V závěru půle ještě dvakrát zkusil štěstí Linet, ale jedna jeho rána skončila mimo, druhá v náruči holešovského brankáře Janalíka.

TOMÁŠ MORONG PŘIŠEL, VIDĚL, ZAVĚSIL

Ani jeden z týmů o přestávce změnu v sestavě neprovedl, nezměnil se zprvu ani obraz hry. Naopak, hned po pár vteřinách zajel jeden z domácích obránců do Lavroviče a Šumperk zahrával přímý kop. K němu si tradičně stoupl Strnad, na jehož velmi dobrý centr naskakoval Smrž. Bohužel míč netrefil, jinak by zakončoval do prázdné branky. O chvíli později byl náš výběr ještě blíže pojistce. Strnad se tentokrát vyhnul dvěma hráčům soupeře a pak z vápna napálil míč po zemi, ale trefil jen tyč. Hosté v těchto chvílích nestihali zastavovat výpady domácích. Další provedl po levém křídle Lavrovič, který pak od brankové čáry poslal těžký míč do vápna. Artistická koncovka Strnada skončila mimo tyče.

Nicméně hosté se z toho tlaku otřepali, přežili i přímý kop Strnada, který bombou trefil bolestivě jen spoluhráče Nízkého. Holešov pak převzal iniciativu, vypracoval si několik náznaků šancí a nakonec i velmi nebezpečnou standardku. K ní se na hranici vápna postavil exekutor Martin Novotný, jeho pokus mířil nebezpečně, ale skončil nad brankou Kreizla. Domácí trenér Tököly pak provedl první střídání, ze hry stáhl Elšíka, za kterého přišel další ofenzivní hráč Podhorný. A neuběhlo ani pár vteřin, když novic na hřišti sehrál významnou roli v gólové situaci. Na hranici vápna přiťukl Žákovi, autor první branky zápasu ale tentokrát trefil pouze prostor, kde stál Janalík.

V 72. minutě se dostal do šance přímo Podhorný, ale ani on neuspěl na brankáře Holešova. A když pak na druhé straně nepříjemně prověřil Kreizlovu pozornost David Pavelka, tak Šumperk střídal znovu. Za Žáka zamířil na hřiště Tomáš Morong. Ten se po 25 vteřinách pobytu na hřišti rozběhl po křídle, naskočil si na skvělý centr Lukáše Pavlíčka a na zadní tyči hlavou zavěsil – 2:0! Druhá trefa přinesla uklidnění do našich řad, zvláště když Kreizl následně chytil střelu Pavelky. Závěr zápasu pak byl mírně nervózní, rozhodčí Machorek rozdal ještě tři žluté karty, ale na prvních bodech pro náš celek v sezóně to již nic změnit nemohlo.

FK Šumperk – SFK ELKO Holešov 2:0 (1:0)

Góly: 21. Žák, 80. Morong. Žluté karty: Nízký, Smrž, Purzitidis, Strnad – Pavelka, Charuza. Rozhodčí: Jakub Machorek. Diváci: 110. Střely celkem: 14:7. Střely na branku: 7:1. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 11:14.

Šumperk

1KREIZL Martin Brankář
2PURZITIDIS Paris Obránce 87'
7ŽÁK Adam 4 Útočník 21'
8SMRŽ Marek Obránce 37'
10JURÁSEK Robert Obránce
11ELŠÍK Marek 9 Útočník
14NÍZKÝ Filip Záložník 29'
16PAVLÍČEK Lukáš Obránce
17LINET Petr Záložník
21LAVROVIČ Stanislav 6 Záložník
13STRNAD Patrik Záložník 89'
9PODHORNÝ Miroslav 11 Útočník
4MORONG Tomáš 7 Hráč v poli 80'
6MUSÍLEK Ondřej 21 Záložník

Trenér: TÖKÖLY Pavel
Asistent trenéra: MERTA Petr

Holešov

21JANALÍK Radek Brankář
2NOVOTNÝ Martin Hráč v poli
4CHARUZA Martin Hráč v poli 89'
5TŘASOŇ Matyáš Hráč v poli
6PAŠTĚKA Robert 9 Hráč v poli
10PAVELKA David 3 Hráč v poli 56'
11POLOMÍK Patrik 12 Hráč v poli
15MIKLÍK Michal 18 Hráč v poli
16DANĚK Simon Hráč v poli
17MLÝNEK Tomáš Hráč v poli
19LAKOMÝ Milan Hráč v poli
12VOTAVA Petr 11 Hráč v poli
9ZAKOPAL Tomáš 6 Hráč v poli
3HENDRYCH Lumír 10 Hráč v poli
18LINDA Marek 15 Hráč v poli