Znak klubu FK Šumperk

Jsem rád za body, klukům to určitě pomůže, těšilo nového trenéra Tökölyho

V utkání to platilo vlastně dvakrát. Tedy „Přišel, viděl, zvítězil“. V jednom případě lze mluvit o novém trenérovi Pavlu Tökölym, který společně s asistentem Petrem Mertou mohl hned v premiérovém utkání na střídačce týmu slavit výhru. A v tom druhém pak o mladíčkovi Tomáši Morongovi. Ten po vystřídání Adama Žáka strávil na hřišti půl minutu, když krásný pas Pavlíčka hlavou zatloukl do sítě. „Jsem moc rád za body a vítězství, klukům to určitě pomůže. Ale je před námi ještě hodně práce,“ hodnotil po utkání trenér Pavel Tököly.

Musím celý tým pochválit za nasazení, poděkoval Tököly svěřencům

Trenér spjatý hlavně s mládežnickým fotbalem má za sebou již drobné zkušenosti na střídačce seniorských týmů. Teď přijal výzvu v šumperském klubu, aby pomohl tým dostat z posledního místa tabulky. „My jsme si v úterý sedli s panem Šabo, abychom si popovídali, řekli si nějaké vize. Naladili jsme se na stejnou notu. Určitě nechci být ten, kdo do Šumperku přijde jen překlenout nějaké období, dohrát nějak sezónu. Ale zmiňované vize popisovat nebudu, to dělá každý trenér,“ popsal svůj první kontakt s vedením šumperského klubu nový trenér divizního áčka Pavel Tököly.

Ten následně ve středu poprvé, společně s asistentem Petrem Mertou, s týmem trénoval. „Viděl jsem záznamy zápasů týmu na internetu. Ale z toho se plně vycházet samozřejmě nedá. Podle toho a pár trénincích sestavu samozřejmě skládat nemůžete. Takže o složení týmu jsem se domlouval i s místními funkcionáři. Do sestavy jsme pak zkombinovali mladé kluky se zkušenějšími, naštěstí se někteří uzdravili. Hráče jsme povzbudili a řekli jim, že do zápasu jdeme od nuly,“ prozradil zkušený trenér. „Nechci rozhodně říkat, že předchozí trenéři to tu dělali špatně, To bych si ani nedovolil. Ale měli smůlu, že na hráče padla i deka. Té je musíme zbavit. Dnes pak musím celý tým pochválit za nasazení,“ dodal Tököly.

Šumperský celek pak v utkání zlomil několik poprvé. Tedy – poprvé v sezóně vedl, poprvé se doma trefil, poprvé neinkasoval a poprvé bodoval. „Myslím si, že vítězství je plně zasloužené. Utkání bylo samozřejmě hodně o psychice, taky o prvním gólu. Ten se nám podařilo dát. Ale byli jsme lepší, byť jsme měli slabší pasáž někdy mezi 60. a 75. minutou. To jsme měli problémy s centry z křídel, které propadávaly před naší branku. Ale zvládli jsme to, následně se podařilo střídání, dali jsme druhý gól a už to uhráli,“ popsal trenér Tököly.

„Prosím Tě, kdo může hrát na křídle?“

Právě ono střídání v blížícím se závěru zápasu hrálo velmi důležitou roli. Místo Adama Žáka přišel na hřiště Tomáš Morong, strávil ve hře půl minuty a hned skóroval. Tréner Tököly však zásluhy za úspěšné střídání odmítl. „Po ruce jsem měl pana Dostála, vedoucího mužstva. Tak jsem se ho zeptal, prosím tě, kdo může hrát na křídle? Volba pak padla na Tomáše Moronga. No, dali jsme ho na hřiště a šup, byl z toho gól. Takže moje zásluha to úspěšné střídání ani není,“ usmíval se šumperský trenér.

Právě křídla hrála v utkání důležitou roli. „Jsem rád za body, klukům to určitě pomůže. Ale je před námi spousta práce. Bylo vidět hodně chyb, nedostatků. Takže musíme pracovat dál, jedno vítězství určitě není vše. Musím změnit některé návyky, musíme hru zjednodušit a hlavně zrychlit. Myslím si, že máme výborná křídla, dnes se do hry zapojovali i beci. Vůbec celá obrana to dnes zvládla výborně. I tak musíme zvýšit konkurenční prostředí, které tu zatím není,“ vyhlížel příští zítřky Tököly.

Ten si ve chvíli příchodu do Šumperku žádný osobní cíl s výhledem na výsledek byť třeba po podzimní části nedával. „Dávat si nějaké cíle dopředu, to jsou pro mne kraviny. Musíme jít zápas od zápasu. Dnes jsme vyhráli, ale ve Všechovicích můžeme třeba dostat pětku. A stejně budeme muset dál pracovat, ta jedna výhra nic neznamená. Takže jestli cíl, tak prostě být nejlepší, dělat každému soupeři problémy,“ říká odhodlaně šumperský kouč. Ten zároveň popírá, že by byl zásadní rozdíl mezi mládežnickým a mužským fotbalem. „Fotbal je jen jeden. Takže určitě věci z mládeže lze praktikovat i tady. Všechno je pak o psychologii. Takže vezmete hráče, které máte, tomu přizpůsobíte taktiku a je nakonec úplně jedno, jestli jde o muže nebo dorostence,“ uzavřel Tököly pozápasové povídání.