Klub FK Šumperk

U11: Velké zkušenosti z bojů proti starším soupeřům

V našem seriálu hodnocení podzimní části sezóny u jednotlivých výběrů došla řada na celek starší přípravky kategorie U11. Svěřenci dvojice Tomáš Skála a Ladislav Novotný působí v letošní sezóně, ač věkově jako starší přípravka, působí v soutěži mladších žáků. Tato kategorie je ohraničena věkem 13 let, takže naši kluci často soupeří i s o dva roky staršími hráči. Vedou si však statečně. V tabulce si drží šesté místo s malým odstupem na soupeře před sebou, naopak s pětibodovým náskokem na HFK Olomouc. Tým má za sebou 12 zápasů, bodoval v sedmi. Ovšem největšího úspěchu dosáhl celek v Poháru mládeže, postoupil totiž do národního finále!

Informace o Krajské soutěži mladších žáků

Krajská soutěž mladších žáků se v sezóně 2021/2022 hraje dvoukolovým systémem za účasti 10 týmů, tedy na 18 hracích kol. Základní část pak končí 14. května 2022, na ni pak naváže pětikolová nadstavbová část. Zatím jasným lídrem tabulky je výběr olomoucké Sigmy U11, který má na kontě jedinou porážku a tříbodový náskok na Velký Týnec U13. V kontaktu je ještě výběr Hranic U12. Od čtvrtého do šestého místa jsou s těsnými rozestupy umístěny celky Prostějova U11, Srmžic a náš celek.

Tabulka kr. soutěže ml. žáků (podzim 2021)

Na jaře tedy zbývá dohrát z pohledu našeho výběru šest zápasů. A stejný počet duelů čeká i na ostatní celky. Pro šumperské chlapce je přívětivý los, kdy z čela tabulky narazí na domácí půdě na Sigmu, jinak se však ve zbývajících pěti zápasech setkají s týmy nejlépe ze středu tabulky. Důležitým bude domácí duel s Prostějovem, zbytek soupeřů na jaře se bude čistě plnit z týmů na 7. až 10. místě tabulky! Takže los optimistický s výhledem na možné posunutí se v tabulce výše.

Pokud bychom se měli zaměřit na odehraná utkání, tak jak vidno v tabulce, tým vyhrál pět zápasů, dvakrát prohrál na penalty a pětkrát bohužel odešel z placu bez bodů. Co je ale pozitivní, tak se podařilo nastřílet 51 branek, což tlačí tým na třetí místo v počtu vstřelených gólů. Stejně je na tom navíc tým i na pozici inkasovaných branek, také třetí nejlepší obrana v soutěži. I to jsou náznaky, že na jaře by měl jít tým opravdu tabulkou vzhůru.

Úspěšná turnajová představení našeho výběru

Kromě dlouhodobé soutěže se navíc celek často představoval i na turnajových kláních. Výběr U11 absolvoval silně obsazený Tempo Cup, kde vybojoval 8. místo. Výborně se pak kluci prezentovali i v domácím prostředí na OP papírna Cupu, kde postavili trenéři dva týmy a s oběma uhráli konkurenceschopné zápasy. Oba celky pak skončily v opravdu nabité konkurenci do osmého místa. Vrchol podzimu ale přišel na oficiálním poháru mládeže české fotbalové asociace. Někdejší Ondrášovka Cup hraný pod novým názvem Pohár mládeže zahájili naši mladíci úspěšným postupem z úvodního turnaje. Ale co víc, tým uspěl i v dramatických bojích o postup do finálového turnaje! Ze třetího místa se tak protlačil mezi 24 nejlepších týmů této kategorie v zemi!

O tomto úspěchu jsme již psali, ale pojďme si opět připomenout, o jak velkou událost z pohledu našeho FK půjde. Totiž, ve finálovém turnaji se budou prezentovat mimo jiné kluby jako Baník Ostrava, Sparta Praha, Slavia Praha a další. Ale také Sigma Olomouc, se kterou jsme jedinými zástupci Olomouckého kraje v této kategorii na finálovém turnaji. Vůbec, tady jsou kompletní dva tucty týmů, které se ve dnech 7. a 8. května spolu střetnou o titul neoficiálního mistra republiky v kategorii U11:

1.FC Poruba, Akademie FC Baník Ostrava, TJ Valašské Meziříčí, SK Hanácká Slavia Kroměříž, SK Olomouc Sigma MŽ, FK Šumperk, AC Sparta Praha, FK Meteor Praha, FK Teplice, FC Hradec Králové, FK Pardubice, FK Náchod, SK Dynamo České Budějovice akademie, FK Junior Strakonice, 1.FK Příbram Fotbalová akademie, CU Bohemians Praha, SK Slavia Praha, SK Petřín Plzeň, FC Slovácko, FC Zbrojovka Brno, SK Líšeň, FC Slovan Liberec, Football Talent Academy a FK Dukla Praha.

Tomáš Skála: Podzim bych označil za velice vydařený

O hodnocení podzimní části sezóny jsme samozřejmě požádali i Tomáše Skálu, které společně s Ladislavem Novotným provedli náš celek úspěšně podzimní částí sezóny. „Vydařila se nám, sehráli jsme mnoho vyrovnaných utkání se stejně starými hráči i s hráči o rok, dva i tři roky staršími. Postupně se u týmu zvyšuje fotbalovost, tedy technika i taktické myšlení. Zvyšujeme rovněž fyzickou kondici,“ pochvaluje si Skála. „V soutěži se nám daří fotbalově přehrávat i mnohem fyzicky vyspělejší týmy, avšak někdy je dvou až tříletý věkový rozdíl opravdu nehratelný. I proto okupujeme pouze klidný střed tabulky, přičemž jsme tým s třetím nejvyšším počtem vstřelených i třetí tým v počtu obdržených branek,“ přidával další pozitiva po polovině sezóny šumperský trenér.

Ten také ale připomenul i úspěchy individualit týmu: „Máme rovněž dvojité zastoupení v tabulce tří nejlepších střelců soutěže, přičemž Sajmon Straka na prvním místě celu tabulku vede s počtem 22 branek, což jsou takřka dvě branky na zápas.“ Straka má na druhého nejlepšího střelce soutěže dokonce náskok 8 gólů.

O bojích se Spartou, Baníkem či Sigmou

Výrazné zkušenosti pak tým sbírá i na turnajových účastech. A že jich bylo, navíc se vydařily. „Mnohokráte jsme se střetli i se stejně starými hráči na kvalitních turnajích Tempo CUP, OP papírna Cup. Hráli jsme s týmy jako AC Sparta Praha, FC Baník Ostrava, Sigma Olomouc a dalšími. Přičemž jsme vždy postoupili do lepší skupiny turnaje. Výborně jsme reprezentovali klub i na Poháru mládeže FAČR, kde jsme postoupili ze třetího místa do finálového celorepublikového turnaje.“

I z těchto hodnocení je tedy patrné, že důvodů k nespokojenosti má trenérský tandem výběru U11 spíše pomálu. „Účinkování týmu U11 v podzimní části soutěže bych tak označil za velice vydařené a doufám, že na jaře budeme v nastaveném trendu zvyšování výkonnosti pokračovat a klub důstojně reprezentovat v poměřování se s těmi nejlepšími týmy stejné věkové kategorie,“ uzavřel Skála své hodnocení.

Šumperský Lewandowski? Straka nastřílel 22 branek

Tenhle kluk má prostě čich na branky. Sajmon Straka nastřílel během podzimní části krajské soutěže mladších žáků 22 branek! O osm branek méně nastřílel Tomáš Zlámal z Velkého Týnce, třetí v pořadí střelců je pak další náš hráč, Matyáš Novák. Ten nastřílel stejně jako o dva roky starší Roman Kadlec z Velkého Týnce 9 branek, ale potřeboval k tomu méně zápasů. Do soutěžních utkání nasadili naši trenéři 18 hráčů včetně jednoho brankáře.

Do soutěže nakonec naskočilo celkem 207 hráčů, nejmladším z nich se stal jediný chlapec ročníku 2013. Ten naskočil dokonce v dresu Prostějova do 5 zápasů: teprve osmiletý Patrik Martinek. Náš celek doznal několika hráčských změn. Z Postřelmova posílili celek dvojčata Daniel a Dominik Kamlarovi, z Nového Malína pak Michal Meixner a Adam Ondra.

Kádr FK Šumperk U11 – podzim 2021: Tobias Ambros, Marek Berka, David Fojtík, Daniel Kamlar, Dominik Kamlar, Karel Kolomazník, Michal Kotrle, David Lakomý, Michal Meixner, Tobias Nitsche, Matyáš Novák, Patrik Novotný, Adam Ondra, Jaroslav Pospíšil, Bohumil Prejda, Radek Sedláček, Sajmon Straka a Tomáš Unzeitig.