Znak klubu FK Šumperk

Podzim B-týmu: Pomalý rozjezd a poté útok na špici tabulky

Rezervní celek zůstal po uplynulé sezóně i nadále účastníkem okresního přeboru OFS Šumperk. A nutno dodat, že po konsolidaci kádru a stabilnějších výkonech je tým zaslouženě na špici tabulky, těsně druhý za Starým Městem. Na jaře pak bude usilovat o vítězství a případě postup do krajských soutěží. Přínášíme ale ohlédnutí za první polovinou soutěže naší rezervy, následovat pak budou i další výběry.

Postupný rozjezd a útok na podzimního mistra

Sezóna 2023/24 začala v srpnu, a to o víkendu 12. – 13. 8. Náš celek odstartoval působení v okresním přeboru domácím duelem s Úsovem. V brance tehdy ještě naskočil za náš celek Martin Hýžďal, který v průběhu podzimu přestoupil do výběru Starého Města. O týden později pak navázal na vítězství na penalty náš celek v druhém utkání, když na půdě postřelmovské rezervy vyhrál 4:2! A jako jediný hostující celek tohoto kola dokázal vyhrát, ba dokonce bodovat. A když pak náš celek vyhrál doma i s Jindřichovem, vše se slibně rozvíjelo k působení na špici tabulky soutěže. Jenže…

Následně přišly prohry v Leštině a doma s Vikýřovicemi. V Bratrušově se podařilo urvat body díky úspěšnému penaltovému rozstřelu. A pak už se tým opět vrátil na vítěznou vlnu a začal stoupat tabulkou výše. Ve všech zbývajících zápasech bodoval, byť v Třeštině proti mohelnickému béčku a v Moravičanech proti mohelnickému Juventusu jen za jeden bod po prohraném rozstřelu. „Po pomalejším rozjezdu v úvodních kolech jsme se propracovali až ke konečnému 1. místu tabulky Okresního přeboru po podzimní části sezóny. To nám zaručuje při zisku 27 bodů sice jen lepší vzájemný zápas s týmem Starého Města, ale bodový zisk je dobrým odrazovým můstkem pro celkové prvenství v soutěži,“ vrátil se k průběhu podzimu Bohdan Hecl, mentor týmu.

Jeho hlavní osu tvoří hráči, kteří nedávno opustili dorostenecké výběry. Ty pak v průběhu podzimu doplňovali kluci, co věkově do mládežnických kategorií patří. „Páteř týmu tvoří naši odchovanci ročníků 2002-2005, které občasně doplňovali kluci ze širšího kádru A týmu a týmu dorostu. Trápí nás malé zkušenosti s mužským fotbalem a s tím spojené často nízké sebevědomí při řešení tvůrčích věcí v zápase. Neumíme ještě vyhodnotit, kdy hru zklidnit, kdy naopak spěchat do rychlého přechodu. Ale během podzimu jsme se postupně lepšili a některé zápasy odehráli opravdu dobře,“ sumarizoval progres Hecl. Jedním dechem pak zmiňuje i problém, se kterým se výběr musí potýkat:„Bohužel velkou část týmu tvoří kluci, co jsou na vysokých školách a počet tréninků vidím jako problém, který nám brání se ještě více zlepšovat.“

Jarní vyhlídky na postup?

Čtrnáctičlenný peloton se pustí do další honby za body koncem března. První odveta v podání našeho rezervního celku se odehraje na Tyršově stadionu o víkendu 23. – 24. března, a to proti mohelnickému Juventusu. Přesný termín ještě není potvrzený, kluby mohou ještě termíny posouvat v rámci jednotlivých víkendů. A ambice týmu? S ohledem na výsledky podzimu i plány klubu jasné – boj o postup. „Tento tým by se myslím neztratil ani v 1.B třídě, bude záležet na tom, jakým směrem půjdeme v rámci klubu. Ale to si budeme v klubu vyhodnocovat během jarní části. Cílem v jarní části každopádně zůstává vítězství v soutěži,“ nastínil Bohdan Hecl, který v osmačtyřiceti letech nechyběl ani na hřišti.

Během podzimu se v šumperském dresu protočilo celkem 33 hráčů. Mezi nimi nechyběli kluci z divizního áčka, a to Richard Bílý, Marek Horký, Dominik Liďák a Artem Ostrokon. V hlavním týmu brankář Richard Bílý nastoupil do duelu s rezervou Loštic do pole a dokonce pečetil gólem na konečných 3:0. Nejlepším střelcem se pak na podzim stal v našem týmu Libor Vicenec, který se i díky těmto sedmi brankám dočkal také povolání do áčka. Po čtyřech gólech zapsali do statistik Matěj Churavý a Šimon Valenta.

Základní kádr týmu: Žanda – P. Dostál, V. Dostál, Hecl, Churavý, Karger, Komínek, Krahula, Musílek, Přikryl, Tyl, Š. Valenta, T. Valenta, Vepřek, Vicenec.

Výsledky týmu – podzim 2023

Hráčské statistiky – podzim 2023

Do podzimní části nastoupili (v závorce doplňující statistiky, řazeno abecedně):

BÍLÝ Richard (1 gól), DOLEŽAL Jakub, DOSTÁL Petr, DOSTÁL Vladimír (3 góly), FROLO Daniel, HÁJEK Lubomír, HECL Bohdan (2 žluté karty), HORKÝ Marek, HÝŽĎAL Martin, CHURAVÝ Matěj (4 góly, 2 žluté karty), JIROŠ Ondřej, KARGER Lukáš (2 góly, 1 žlutá karta), KLIMEKK Vojta, KOMÍNEK David (2 góly, 1 žlutá karta), KÖRNER Nikolas, KRAHULA Ondřej (3 žluté karty, 1 červená karta), LIĎÁK Dominik, MORONG Tomáš (1 gól), MUSÍLEK Ondřej (1 gól), NOVOSAD Jonáš (1 žlutá karta), OSTROKON Artem (1 žlutá karta), PŘIKRYL Patrik (3 góly), SLEZÁK Michal, TOMAJ Eduard, TYL Martin (2 žluté karty), UHER Lukáš, URBAN Jiří, VALENTA Šimon (4 góly, 2 žluté karty), VALENTA Tomáš (1 gól), VEPŘEK Slávek (1 gól), VICENEC Libor (7 gólů, 2 žluté karty), ZAJÍC Lukáš, ŽANDA Jakub (1 gól, 1 žlutá karta).