Klub FK Šumperk

Muži začínají přípravu na jaro, ve kterém budou chtít vylepšit divizní postavení

Náš seriál hodnocení podzimních částí končí sice již v lednu roku 2022, ale zároveň v den, kdy začíná symbolicky příprava na jarní část sezóny. Muži v divizní soutěži vybojovali na podzim průběžné osmé místo, což může být v porovnání se začátkem sezóny mírné zklamání. Náš celek totiž dlouho naháněl samotné čelo tabulky. Vinou zranění klíčových opor a dalších komplikací ale na konci podzimu vyklidil nejvyšší pozice. Ve vyrovnané tabulce ho na jaře nečeká nic jednoduchého, čehož si je určitě vědomé i trenérské duo Opravil – Křepelka. Klíčem by mohla být hlavně tentokrát menší marodka. Ale samozřejmě především kvalitní příprava.

Neúspěšný říjen poslal Šumperk tabulkou dolů

Úvod sezóny se nesl ve znamení pohárové účasti i poměrně úspěšného startu do divizní soutěže. Nejprve v pohárovém předkole vyhrál náš celek před 350 diváky 3:1, když postup trefili Podhorný, Strnad a Ostrovka. Následovalo první kolo divizní soutěže, v němž náš celek nestačil na Slavičín a prohrál 1:4. Nicméně skóre rozhodně neodpovídalo poměru sil na pažitu. Náročný program úvodu sezóny pokračoval domácím duelem 1. kola pohárové soutěže. Necelých 500 diváků sledovalo v prvním poločase souboje s druholigovým Třincem solidní výkon domácího celku, který proti profesionálnímu výběru vedenému František Strakou zaostával jen o gól. Kvalita, ale hlavně trénovanost a vyhranost, kdy Třincem jaro odehrál, zatímco Šumperk ne, se projevila na konečném výsledku 0:7.

Stěžejní však pro náš celek byla divizní soutěž. V ní se podařilo napravit prohru z úvodního kola těsnou výhrou 1:0 se Vsetínem, v 79. minutě rozjásal 200 diváků novic v šumperském týmu Martin Malacka. Výhru mohl náš celek ještě pojistit, ale gól z velkých šancí nedal. Ještě větší radost pak přineslo jasné vítězství 3:0 ve Skašticích, bohužel venkovní výhry se našim klukům nedařilo potvrzovat doma. Následovala totiž prohra 1:2 s Valašským Meziříčím. A když se přivezly další tři body tentokrát z Holešova, po výhře 2:0, tak po slabém výkony vyraboval Tyršův stadion trápící se Bzenec.

Na utrápený závěr podzimu raději co nejdříve zapomenout

S bodovým ziskem z Kozlovic se moc nepočítalo a domácí také trpělivou hrou dokráčeli k výhře 3:0. Následovaly ale dvě vítězství, když se konečně podařilo opět uspět doma, poměrem 1:0 proti Strání. V té době se trápící HFK Olomouc prodloužila svou sérii proher i v utkání s našim celkem, když kluci vyhráli na Hané 2:0. Tým se tak přiblížil samotnému čelu tabulky a vítězství doma proti velmi silným Hranicím by znamenalo útok i na příčky nejvyšší. Jenže hosté odehráli skvělý zápas a náš tým, v té době již bojující i s důležitými absencemi, nakonec v duelu neobstál. Hranice prokázaly kvality i skvělou formu a právem nakonec, po špatném úvodu sezóny, přezimují na třetím místě.

Doma jsme následně uhráli remízu proti Novým Sadům, když na Žákův gól z 18. minuty hosté odpověděli prakticky vzápětí. Poslední dva duely pak našim hráčům nevyšly vůbec. Ve Všechovicích i doma s lídrem tabulky z Přerova utrpěli prohru shodně 1:4. Je z toho nakonec tedy průběžné osmé místo a určitě prostor na jaře mnohé napravovat.

Tabulka divize E - podzim 2021
Tabulka divize E – podzim 2021

Přerovský snajpr koryčan a přesně 300 hráčů

A neobejdeme se opět bez statistických čísel. Takže, nejprve celkově o dění v divizní soutěži, ve skupině E. Odehráno bylo celkem 91 zápasů, do kterých naskočilo 300 hráčů. Tím nejstarším byl Milan Roubalík z kádru nováčka z Holešova, hráč ročníku 1977. Odehrál 16 minut a mimochodem, jde o hrajícího šéfa klubu. Naopak nejmladším se stal slavičínský Matěj Boráň, který však na hřišti strávil pouze minutu. Nicméně, zápis do sezóny má.

V soutěži padlo 314 branek, což je v průměru bezmála 3,5 gólu na utkání. Zároveň bylo uděleno 424 žlutých karet (plných 34 pro náš celek, což je 4 žluté karty nad průměr na tým). A vyloučeno bylo celkem 17 hráčů. Tento trest se nevyhnul ani šumperskému týmu, vyloučen byl v průběhu podzimu Patrik Strnad. Po třech vyloučených hráčích měly na podzim hned tři kluby: Kozlovice, Všechovice a Holešov.

A teď již na individuální statistiky. V nich mezi střelci vyniká jednoznačně přerovský kanonýr Tadeáš Koryčan. Ten nastřílel ve 13 zápasech parádních 16 branek a nemá v tomto ohledu v divizní skupině E konkurenci. Střelecky vyšel naprázdno pouze ve dvou zápasech celého podzimu a aktuálně drží bilanci minimálně jedné vstřelené branky v posledních 9 odehraných zápasech v řadě. Neuvěřitelné i na této úrovni. O druhé místo mezi střelci se dělí dva hráči, kteří zůstali těsně před metou 10 branek – bzenecký Petr Kasala a skaštický Zdeněk Konečník. Po osmi gólech pak zaznamenali Petr Plešek ze Všechovic a Martin Výmola z Valašského Meziříčí. Nejlepším střelcem našeho týmu je s 5 góly Patrik Strnad, který se tak dělí o 13. místo v této statistice.

A teď ke hříšníkům. Nejvíce žlutých karet, hned sedm, nasbírali tři hráči – již mezi střelci zmiňovaný Petr Kasala (Bzenec), Marek Kirschbaum (Nové Sady) a Michael Palík (Strání). Nejtrestanějším šumperským hráčem je pak jeho kapitán Petr Linet, který má na kontě šest žlutých karet.

Statistiky FK Šumperk - podzim 2021
Statistiky FK Šumperk – podzim 2021

Příprava na jarní část sezóny 2021/2022

Již v sobotu 15. ledna začíná zápasová příprava „A“ mužstva na jarní část sezóny. A ta bude nabitá mnoha těžkými zápasy. Trenéři Zdeněk Opravil a Roman Křepelka již také mají jasno o tom, s jakými hráči do přípravy vstoupí. Zde je kádr tým, se kterým se počítá.

Kádr FK Šumperk - příprava na jaro 2022

Přehled přípravných zápasů