Klub FK Šumperk

U19: Skvělý podzim nováčka ligy korunovalo vítězství nad ostravským Baníkem!

Po mnoha letech se na šumperský Tyršův stadion vrátila dorostenecká liga. A nutno dodat, že účast našich dorostenců v soutěži mohla vzbuzovat lecjaké obavy. Nicméně starší dorost je v kategorii U19 postupně roztrhal a naopak, neohroženě si dokráčel pro průběžné osmé místo v tabulce, tedy sice těsně, ale přece – v horní polovině tabulky! Přitom prvních pět zápasů marně sahali naši dorostenci po bodech, pak ale přišel domácí duel s Baníkem Ostrava. A tým nabral ten správný směr a rytmus. Skvělá výhra 2:1 načala sérii, která do konce podzimu ze zbývajících devíti utkání přinesla skvělou bilanci. A to 6 výher, 1 remíza a jen 3 prohry.

Dlouhé čekání na body trpělivě makající dorostence nezlomilo

Sigma – Slovácko – Zbrojovka. Když tento los prvních tří kol dorazil na šumperský Tyršák, mnohým se orosilo čelo. Ne náhodou jsou všechny tyto celky po podzimu mezi nejlepšími šesti týmy tabulky. Jenže žádné debakly se nekonaly. Naopak. Hned v premiéře proti olomoucké Sigmě U18 odehráli naši hráči solidní duel, který bohužel bodově nic nepřinesl, ale znamenal ujištění, že to půjde. O výhře hostů rozhodly trefy Filipa Nízkého a Jakuba Vaňka. Druhý zápas proti Slovácku pak přinesl ještě napínavější boj, znovu hosté vedli 2:0. Ale v 50. minutě snížil Alfréd Červeňák, posila z Jeseníku. A hosté museli hájit těsný náskok. A do třetice vyrovnaný duel, tentokrát venku. Brněnský Filip Kocůrek dokonce dostal vlastním gólem v 10. minutě náš tým do vedení, ale domácí tým i díky dvěma trefám z penalt nakonec vybojoval perné vítězství 4:2.

Další dva zápasy měly být papírově hratelnější. Jenže Poruba a Prostějov prokázaly kvality. Ostravský tým v divoké přestřelce vyhrál 7:4 a trenéry tento duel hraný v Šumperku musí ještě nyní děsit ze snů. Ani v Prostějově to nebyl duel pro slavný fanklub defenzivního fotbalu. Padlo osm branek a domácí urvali výhru 5:3. Pět zápasů, 0 bodů. Pro mnohé by to znamenalo nalomenou sebedůvěru po tak neúspěšném vstupu do soutěže, zvláště z pozice nováčka. Jenže šumperští starší dorostenci za to vzali. A v zápase, kdy to čekal málokdo. V neděli 12. září totiž doma porazili Baník Ostrava U18 2:1! Hosté dokonce dorazili i s talentovaným Danielem Macejem. Zásluhou Chylka šli také do vedení, do poločasu ale dvěma slepenými góly otočili skóre Horký a Holík. I přes veškerou snahu Baníku naši kluci výhru nepustili. A začala jízda.

Skvělý závěr podzimu a posun na osmé místo tabulky

Vzápětí sice přišla prohra 1:5, ale na půdě naprosto suverénní Jihlavy. Důležitější byly další zápasy, následující poté. A ty vyšly. Proti Znojmu trefil domácí výhru 1:0 Marek Elšík gólem v 84. minutě. Z Kroměříže pak následoval dovoz všech tří bodů a znovu je zařídil svou střeleckou potencí Marek Elšík. Se Zlínem doma to sice po boji nevyšlo (2:4), ale hned poté porazili naši hráči Opavu U18 5:3. Hosté se marně snažili o zvrat v utkání, ani neustálé stahování ztráty na rozdíl jedné branky jim k ničemu nebylo. Po prohře 0:5 na půdě silné Líšně následovala domácí remíza 0:0 s Hlučínem. A podzim pak svěřenci Jakuba Bauera završili dvěma vítězstvími. Jediný gól rozhodl o úspěchu v Třinci (skóroval Holan) a výhře 3:2 ve Frýdku-Místku rozhodli Červeňák, Vicenec a Elšík.

Ačkoliv i tato soutěž je stále ještě ovlivněna mnohými odloženými duely a podzim tak není kompletně dohrán, tak náš tým se nachází na 8. místě tabulky. A to je pozice, kterou čekali spíš jen velcí optimisté. V našlapané soutěži ale mají sice pouze 4 body ztrátu na 5. místo, ale také hrozí i celky z opačného konce tabulky. Čtrnáctá Opava ztrácí jen šest bodů. I tak jsou výsledky rozhodně skvělou reklamou pro šumperský fotbal i samotné město a o to více mrzí, že těchto úspěchů si zatím pramálo všímají regionální média.

Jakub Bauer: Jsme na hraně toho, co je náš klub schopen zvládnout personálně, hráčsky i finančně

Že kvalita soupeřů v ligové soutěži bude minimálně o level výše než v divizi, to bylo již od potvrzení postupu jasné všem. A nepochyboval o tom ani trenér starších dorostenců Jakub Bauer. „Po loňském postupu nás čekala letos mnohem náročnější soutěž, která už je na hraně toho, co je náš klub schopen zvládnout personálně, hráčsky a finančně. Cílem bylo, a stále je, se v soutěži aklimatizovat, vyhnout se riziku sestupu a využít účasti v soutěži k přípravě hráčů pro mužský kádr.“ Ten musel být také, s ohledem na náročnost soutěže, doplněn o několik hráčů. „Tým posílili především tři hráči z Jeseníku. Zde je třeba vyzdvihnout i velmi vstřícné jednání FK Jeseník, který hráče pustil sbírat cenné zkušenosti. Moc si toho vážíme. Dále kádr posílil na půlroční hostování gólman Ladislav Kovařík,“ dodal Bauer. Kovařík je přitom členem organizace ostravského Baníku, ale první fotbalové krůčky dělal právě v Šumperku.

Jedním z klíčových faktorů pro úspěch v soutěži je také udržení celkové zdravotní kondice kádru. „V průběhu sezony nás oslabilo zranění našeho kapitána, což vedlo k nutnosti reorganizovat hru ve středu pole. Chvíli nám trvalo, než jsme zlepšili komunikaci a organizaci hry samotnými hráči. Pozitivním faktorem je, že můžeme aktuálně nahradit každý post adekvátním hráčem a dokud se nám budou vyhýbat další závažná zranění, tak jsme schopni řešit nahodilá onemocnění hráčů,“ pochvaluje si Bauer. Tým pak po úvodních porážkách nabral sebevědomí a také body.

Každý získaný bod nás stál velké úsilí

„Z počátku podzimu jsme doháněli kondiční manko a adaptovali jsme se na rychlost soutěže. Stále se snažíme hrát konstruktivně, variovat na postech, nicméně je třeba říci, že oproti loňské sezoně trávíme i více než 50 % času v defenzivě. Proto jsme museli upravit mechanismy, na které jsme byli zvyklí. Stále jsme v mnohých zápasech zajímaví v přechodu do útoku, v práci v miniprostorech pod časovým tlakem. Ale schází nám zatím konzistentnost v řešení situací,“ pouští se Bauer do podrobnějšího popisu herní fáze. Po podzimu se však starší dorost drží na 8. místě tabulky. „Dosažením 19 bodů jsme ve středu tabulky, což je nad očekávání. Je třeba říci, že každý získaný bod nás stál velké úsilí. A to nejen hráče, ale i trenérský personál. Právě hráči by potřebovali více péče, pouze 2 trenéři na 35 a více hráčů nestačí a nedokážou dlouhodobě pracovat s hráči v požadované kvalitě,“ posteskl si trenér týmu.

Na jaře pak čeká šumperský kádr další porce pořádné námahy. A navázat na úspěšný podzim je výzva. „Jsem přesvědčený, že jaro zvládneme. Ale k tomu, abychom oba týmy v soutěži pevně a dlouhodobě zakotvili, je ještě velmi daleko.“ upozorňuje Bauer.

Drsňák Bažant a produktivní Elšík

Statistické okénko u MSDL staršího dorostu bude poměrně pestré. Nejdříve si pojďme odbýt základní přehled soutěže. V ní se odehrálo na podzim 114 utkání, do kterých naskočilo plných 515 hráčů. A jak vidno podle přiložené tabulky, o góly také nebyla příliš nouze. V průběhu podzimní části bylo uděleno také sedm červených karet. Několik utkání pak bylo přeloženo na jaro, duel Zbrojovky s Frýdkem-Místkem byl dokonce odložen třikrát. Ani tak se hosté na utkání nedostavili a nyní se čeká, co se zápasem dál. Nový termín mu určen nebyl. Za to zápasy Kroměříž – Třinec, Baník – Sigma, Slovácko – Kroměříž, Sigma – Kroměříž, Poruba – Jihlava a Slovácko – Opava se odehrají až na jaře. Na Kroměříž tak čekají kromě oněch řádných patnácti zápasů ještě tři z podzimu.

Naopak duel Opava – Slovácko, který se měl hrát na jaře, byl již odehrán 13. listopadu. Hosté vyhráli 1:0. Tento mírně zmatečný poměr zápasů snad bude nakonec korektně na hřišti dorovnán a věřme, že soutěž nebude muset řešit další přílišné odklady.

Základní statistiky MSDL U19 - podzim 2021

Nejlepším střelcem znojemský Březina, stabilně nakukující i do MSFL

A teď ale již k individuálním výkonům hráčů. Nejlepším střelcem po podzimní části soutěže je znojemský Martin Březina, který nastřílel 14 branek. Přitom k tomu potřeboval pouze 12 utkání. Talentovaný útočník jihomoravského klubu přitom naskočil i do dvou zápasů MOL Cupu a také do sedmi duelů MSFL (celkem 231 minut). Po jedenácti gólech pak nastříleli hráči akademií prvoligových klubů, a to Rostislav Chylek z Baníku a Patrik Michl ze Sigmy. Druhý jmenovaný se na podzim vůbec činil, stihl i čtyři žluté karty a patří i mezi sedmičku hráčů, kteří byli rozhodčími odesláni předčasně do sprch. Nejlepším našim střelcem se stal Marek Elšík, který nastřílel 7 branek.

Zlým mužem soutěže je prostějovský Jiří Bažant. Ten během podzimních zápasů nasbíral unikátní bilanci 13 žlutých karet v 15 utkáních. A co je ještě unikátnější, ani jednou z toho nebylo vyloučení. Nejtrestanějším šumperským hráčem se stal Marek Horký, který viděl během podzimu pět žlutých karet. A jak dodává ze svých podkladů i trenér Jakub Bauer, tak dva hráči s největším počtem faulů, tedy Pavel Matura a Michal Václavek, naopak obdrželi dohromady dokonce pouze tři žluté karty. A ještě jednou k našemu výběru. Hned trojice hráčů ročníku 2006 nakoukla na podzim do dění v takto kvalitní soutěži: Viktor Černoch, Tomáš Kucharčuk a Jan Minář. Kompletní statistiky naše výběru můžete nastudovat na přiložené grafice.

Statistiky FK Šumperk U19 - podzim 2021
Statistiky FK Šumperk U19 – podzim 2021

Náročná zápasová příprava, ligové jaro začne 13. března

Jarní část sezóny bude dozajista pro šumperské borce náročnou výzvou. Udržet vysoce nastavenou laťku nebude jednoduché. Tým však pro to udělá mnohé. Již 22. ledna odehrají dorostenci první přípravné utkání v Uničově, následovat pak budou další kvalitní duely. Chybět nebude utkání se soupeřem z ligy se Sigmou U18, také konfrontace s mužskými výběry Rapotína a Zábřehu. Koncem února se pak svěřenci Jakuba Bauera utkají v zajímavém poměření sil s jesenickými muži. Přípravu pak završí další náročný zápas, tentokrát s „A“ týmem Moravské Třebové. První kolo poté odehrají naši dorostenci s Frýdkem-Místkem 13. března.