Klub FK Šumperk

U17: Těžký debut v náročné ligové soutěži zvládají mladší dorostenci se ctí

Minulá sezóna 2020/2021 byla z pohledu dorostenců skvělá. Starší i mladší usilovali o zasloužený postup do vyšší soutěže, našlápnuto měli skvěle. Bohužel jarní covidový lockout veškeré snahy na trávníku utnul. Nakonec ale štěstí přálo připraveným a dorostenecké výběry mohly slavit účast ve vyšší soutěži. Byť na základ rozhodnutí od stolu. Bylo rázem ale jasné, že na novou, podstatně kvalitnější a těžší výzvu, se budou muset jak starší, tak hlavně mladší dorostenci připravit. A již první kola naznačila, že to nováček ligové soutěže nebude mít lehké, spíš naopak. I tak podzimní část nakonec zakončili dorostenci na 14. místě tabulky. A mají na čem na jaře stavět.

Těžká zkouška odvahy a nemilosrdné uvítání v soutěži

Dorostencům navíc nepřál ani los. Nováček soutěže musel na úvod přivítat Sigmu, jednoho z favoritů soutěže. Poté Slovácko a hned na to vyrazit do Brna. Tři vytříbené mládežnické bašty. A je jedno, že šlo o hráče výběrů U16. Ti se  totiž již nyní připravují na působení v nejvyšší soutěži, které je příští rok nemine. A také šumperský tým musel během podzimu často lepit soupisku talentovanými mladíky ze žákovských kategorií. Takže sám mnohdy připomínal výběr právě U16, nikoliv o rok starší. Bilance úvodních tří zápasů tak byla děsivá a hlavně naznačila krutý vstup do reality. Sigma 0:5, Slovácko 0:6 a v Horákově proti Zbrojovce dokonce 0:11.

Po takovém vstupu do sezóny bylo potřeba se co nejrychleji otřepat a pokud možno urvat body proti Porubě. To měl být pro sebedůvěru a psychiku opravdu velmi důležitý zápas. Dlouho otevřené utkání s bezbrankovým poločasem poté náš celek přeměnil v jízdu za třemi body. Dvakrát se trefil Podhorný, jednou Körner a vítězství pečetil v nastavené době gólem z penalty Valenta – 4:0! Bylo tak ověřeno, že s některými soupeři v soutěži jsme konkurenceschopní. A naopak ty kvalitnější týmy můžeme potrápit i zaskočit. Bohužel v Prostějově a ani doma s Baníkem se překvapení nekonalo. Respekt naháněla následná cesta do Jihlavy, na půdu suveréna soutěže. Ta do té doby ztratila body jen jedinkrát, za remízu v Ostravě s Baníkem. V ostatních duelech dala vždy aspoň čtyři branky.

Solidní závěr podzimu a udržení 14. místa

Jenže naši hráči na skvěle připraveném stadionu v Jihlavě obstáli, odehráli srdnaté utkání a s celkem, který patří ke špičce v celé soutěži, uhráli přijatelný výsledek. Sebevědomí a dobrý výkon si přenesli naši hráči i do utkání se Znojmem, které skončilo remízou 2:2. Blízko k bodům byli svěřenci Bohdana Hecla i v Kroměříži (2:3) a tyto těsné výsledky je bohužel pronásledovaly po zbytek podzimu. Ještě se Zlínem dopadl stejným výsledkem zápas naštěstí v náš prospěch, ale následovala prohra 2:3 s Opavou, 1:3 ve Zbýšově proti Líšni, 1:2 doma s Hlučínem a také 1:2 v Třinci. Ve Frýdku-Místku pak soupeř vyhrál 5:1. Tento duel také zakončil podzimní část soutěže, neúplnou, kdy i vinou koronavirových karantén a odkladů zápasů se několik utkání odehraje až na jaře. V tabulce si pak náš tým drží se ziskem 7 bodů 14. místo.

Tabulka MSDL U17 podzim 2021

Veděli jsme, že to bude nesmírně těžký oříšek, neskrývá trenér Bohdan Hecl

Bez diskuse, ještě větší rozdíly ve kvalitě družstev než například mezi divizní a ligovou soutěž mužů, je pak mezi stejnými soutěžemi v dorostu. Na šumperské mladíky po postupu z divizní soutěže tak místo klubů jako Stará Bělá či Frýdlantu nad Ostravicí (a to při vší úctě a respektu ke kvalitní práci s mládeží i v těchto klubech) čekaly celky jako Jihlava, Třinec či šestnáctky profesionálních prvoligových a druholigových klubů. Kvalitu týmů i hráčů potvrzuje fakt, že nejlepší střelec podzimu obdržel ještě před Vánocemi ve Zbrojovce profesionální kontrakt. „V létě jsme v klubu řešili, zda využít nabídky postupu a hrát Moravskoslezskou dorosteneckou ligu, či působit nadále v dorostenecké divizi. Věděli jsme, že především pro kategorii U17 to bude nesmírně těžký oříšek. Jednak hráčů ročníků 2005 a 2006 již tak bylo méně, a také míra dovedností úplně neodpovídala 2.nejvyšší soutěži v zemi,“ neskrývá obtížnost letního rozhodování Bohdan Hecl.

„Částečně jsme se již zadaptovali po kondiční stránce“

Klub ale nakonec nabídku a výzvu přijal. I s ohledem na budoucí rozvoj hráčů a vůbec mládežnické základny to byl krok správným směrem. Soutěž ale ukázala již od prvních kol svou náročnost, trenérský tým se navíc musel potýkat i s dalšími náročnými úkoly: „Museli nás často doplňovat i hráči ročníku 2007. Je potřeba si uvědomit, že soutěž hrají týmy profesionálních klubů účastníků 1. a 2. ligy. Případně klubů, které v minulosti také působily na profesionální úrovni. Možnosti finanční, personální a i mnohé další jsou tak naprosto neporovnatelné s naším klubem.“ Hecl se pak vrací i k onomu náročnému úvodu soutěže. „Navíc začátek soutěže i vzhledem k těžkému losu byl velmi náročný. Každopádně po podzimu mohu myslím konstatovat, že jsme se již částečně zadaptovali po kondiční stránce. V jeho závěru jsme odehráli i několik poměrně vyrovnaných zápasů s papírově lepšími soupeři, pochvaluje si trenér mladšího dorostu.

To vše navzdory tomu, že ani závěr podzimní části nebyl zrovna bezproblémový. Své k tomu řekl i aktuálně všudy přítomný COVID, který narušil skladbu i šumperských dorosteneckých týmů. „Poslední podzimní kola ovlivnil i COVID, vinou kterého nám někteří kluci vypadli ze soupisky. A také museli v případě například Körnera, Sroky i Podhorného hrát některé zápasy za starší dorost U19. Rozumím, jakým způsobem pak cloumá psychika s takto mladými hráči, když většinou v zápasech taháme za kratší konec. Kluci ale na sobě nepřestávají pracovat a v jarní části pevně věřím v další posun a zlepšení,“ neskrývá Hecl optimismu.

Brněnský Večeřa nasázel 30 branek, Podhorný je v TOP20

Z individuálních statistik soutěže vynikají hlavně dva hráči. Tedy co se statistiky gólů týče. Brněnský Filip Večeřa nastřílel za Zbrojovku U16 parádních 30 branek! Jeho parádní výkony v týmu do 16 let mu vynesly ve Zbrojovce dokonce profesionální kontrakt, který s klubem podepsal krátce před Vánocemi. I to je doklad, že výběry U16 v kategorii mladšího dorostu rozhodně nejsou žádná béčka. Naopak. Druhým hráčem, který v počtu branek dalece převyšuje zbytek ligového pelotonu, je Robin Havránek z hlučínského FC. Slezané jsou přitom v tabulce až na 9. místě s počtem 33 nastřílených branek. Havránek jich ale sám nastřílel 21. Na Večeřu to je sice manko 9 gólů, ale na trojici hráčů dělící se o třetí místo mezi střelci pak 10 branek k dobru.

Nejlepším šumperským střelcem je se šesti góly Filip Podhorný. Dělí se tak o 19. místo s dalšími osmi hráči. O gól méně pak vstřelil Nikolas Körner. Celkem se mezi střelce zapsalo 195 hráčů. Ve 114 odehraných zápasech se postarali o 575 branek, tedy v průměru o něco málo přes pět branek na utkání. Nejvíce gólů nastříleli mladíci z Jihlavy (72), nejméně pak Poruba (9). K fotbalu ale patří i žluté karty. Těch rozhodčí udělili na podzim v soutěži plných 184, nejvíce jich obdržel prostějovský Robin Racek, plných 5. Po čtyřech žlutých kartách dostali Ondřej Káňa z Poruby a Martin Linger z Líšně. Náš tým pak patří v soutěži k neslušnějším, přičemž pouze Artur Sroka a Karel Zelinka obdrželi více než jednu žlutou kartu. A to oba po dvou.

ADAM bAHOUNEK TŘETÍ NEJVYTĚŽOVANĚJŠÍ HRÁČ SOUTĚŽE

V soutěži také padlo deset červených karet, žádná pak na vrub našeho týmu. Hned tři vyloučené hráče měl naopak na podzim Prostějov. A ještě k tzv. železným mužům soutěže, tedy k hráčům, kteří odehráli nejvíce minut. Tato statistika je sice ovlivněna tím, že několik utkání bylo odloženo na jaro, ale i tak se pojďme na tato zajímavá čísla podívat. Protože zde máme také svého hráče, stabilní oporu týmu. Nejvíce minut, plných 1363, odehráli dva fotbalisté. Oba jsou z Hlučína a jde o již zmiňovaného kanonýra Robina Havránka, a jeho spoluhráče Matěje Stuchlíka. Ale jen o minutu méně času strávil na hřišti náš brankář Adam Bahounek, tedy 1362! V TOP 20 soutěže ohledně nejvytěžovanějších hráčů je pak i Nikolas Körner, který odehrál 1214 minut.

Tabulka střelců MSDL U17 - podzim 2021
Tabulka střelců MSDL U17 – podzim 2021

Mladý kádr čeká těžké jaro

Je jisté, že na jaře na šumperské mladíky nečeká nic lehkého. Navíc je opravdu potřeba si uvědomit, že při čistě aritmetickém průměru ročníků všech hráčů, které jednotlivé výběry použily na podzim, jsou šumperští dorostenci nejmladším týmem v soutěži! Dokonce i mladší než výběry U16. Na trenéry nečeká lehká práce, přitom úvod jarní části bude velmi důležitý. Totiž již 13. března v prvním utkání druhé poloviny sezóny přivítají naši hráči Frýdek-Místek, který má v tabulce náskok sedmi bodů a dvou míst. A po zápasech na Sigmě a doma se Zbrojovkou pak na svěřence Bohdana Hecla čeká další zápas jara.

Mladší dorostenci totiž zamíří na půdu poslední Poruby, odkud by tři vybojované body znamenaly velké plus do tabulky s ohledem na únik od poslední příčky v tabulce. A které další zápasy by si neměli nechat ujít fanoušci? Kromě toho zmiňovaného proti Zbrojovce ze 27. 3. od 15:00 pak také duel s Jihlavou, jedním z favoritů soutěže, který se odehraje 24. dubna od 16:00.

Statistiky FK Šumperk U17 - podzim 2021
Statistiky FK Šumperk U17 – podzim 2021 (zdroj: is.fotbal.cz)