Výběr U15 (02/2024)

Starší žáci vyšperkovali přípravu výhrou s dorostem Nového Malína

Jarní část mistrovské sezóny se nezadržitelně blíží nejen seniorským výběrům, ale samozřejmě i těm mládežnickým. Nejinak tomu je v případě starších žáků. Ti se chystají na jaro pod taktovkou trenérského dua Jakub Šebela – Dominik Liďák. „Od začátku přípravy jsme kluky upozornili, že příprava bude dlouhá a velice náročná. Zahájili jsem přípravu 4.1. a hnedka první víkend jsme absolvovali turnaj ve Žďáru nad Sázavou. Tréninkové jednotky máme v pondělí, úterý, čtvrtek a pátek,“ zahájil hodnocení trenér Šebela. Ten se rozpovídal mimo jiné i o utkání proti dorostu Nového Malína.

S přístupem týmu panuje u trenérů spokojenost

Starší žáci zakončili podzim ve středu divizní tabulky, ovšem bodově nepříliš daleko od čelních pozic. Tandem Jakub Šebela – Dominik Liďák pak společně se svými svěřenci dělá vše proto, aby jaro bylo co nejvíce vyvedené. Druhý jmenovaný v to doufá na dvou frontách, Liďák totiž kloubí práci s mládeží i s pozicí zadáka divizního áčka. Sám tak může předávat mladým následovníkům cenné zkušenosti. Stejně jako Jakub Šebela, který také prošel šumperskými výběry. A k ruce mají dalšího bývalého hráče, ovšem hokejového klubu. „Úterní dny se nám o kluky stará Marek Peksa, který má za úkol kluky připravit po silové stránce. Páteční tréninky jsme v tunelu, kde se zaměřujeme na kondiční složku. Zbylé dva dny trávíme venku na umělé trávě, kde se soustředíme na herní věci ve vysoké intenzitě,“ popsal náplň tréninkových jednotek Šebela.

Pro úspěch týmu je samozřejmostí i odpovídající přístup samotných hráčů. A tady mladé trenéry starších žáků bota nepálí. „Dovolím si mluvit za kolegu Liďáka, že jsme zatím s přístupem kluků velice spokojeni. Kluci k přípravě přistupují s velikou chutí na sobě neustále pracovat a plní všechny požadavky, které jsou na ně kladené. Jak mile rád říkám, tak příprava není stále u konce a čeká nás ještě spousty náročné práce,“ pokračuje Šebela v hodnocení náročné přípravy. Nicméně vše není idylické. Jak už tak často bývá.

„Největší problém, který já za sebe zatím vnímám je početnější marodka během celé přípravy, ale s tím jsme trošku počítali. Bohužel během zimních svátků se rozhodl ukončit působení v klubu Daniel Jurenka, který k nám přišel ze Štítů. Danielovi tímto děkuji za všechno co pro nás udělal a přeji mu spoustu úspěchů v novém klubu,“ dodal trenér výběru starších žáků.

Vítězná příprava proti dorostu Nového Malína

O uplynulém víkendu pak odehráli šumperští starší žáci i náročné přípravné utkání. V něm se střetli s týmem dorostu Nového Malína, tedy celkem, který suverénně vévodí tabulce okresního přeboru OFS Šumperk. Na podzim totiž Malinští neztratili ani bod, a honosí se skórem 76:9. A i za tímto zápasem se ohlédl trenér Jakub Šebela:„Utkání se odehrálo v dobrém tempu. Do zápasu šli hráči s jasnými úkoly, které po nich vyžadujeme plnit. Některé výkony hráčů mě opravdu dělají šťastným a vidím na nich veliké zlepšení. Samozřejmě, tým funguje skvěle jako celek, a to je pro mne priorita číslo jedna. Z pohledu za lajnou musím říct, že se mi utkání velice líbilo.“

Samotné utkání nabídlo zajímavou podívanou a jak potvrdil i trenér Šebela, také oboustrannou snahu o konstruktivní fotbal. „Utkání splnilo mé očekávání a místy až mile překvapilo. Z textu jde vyčíst zatím samé pozitivum. V utkání jsem našel určitě spoustu chyb, které nás během sezóny provází, ale to je sport a nikdo nemůže být dokonalý bez jakékoli chyby. Hráči se také nezalekli starších kluků a podstupovali souboje jak rychlostní, tak silové. Milým překvapením pro mne byl soupeř, který nepřijel s odevzdaným výkonem, snažil se kombinační hrou vyřešit spoustu situací, na které se hezky dívalo. Přeji soupeři hodně štěstí do nadcházející sezóny,“ vysekl Šebela pochvalu i lídrovi okresní soutěže dorostu.

Do utkání však musel trenérský tandem Šebela – Liďák i lepit soupisku. A pomohli i lodivodi jiných výběrů. „Bohužel ze zdravotních důvodu jsme pár hodin před zápasem měli k dispozici pouze 11 hráčů. Díky kolegům ze starších žáků a z dorostu se nám podařilo do sestavy dostat další 4 hráče. K dispozici jsme měli Juřenu, Slezáka, Hájka a Lepku. Klukům veliké díky, že nám přišli pomoci a využili volný čas k nabrání herní vytíženosti. V sestavě pak z našeho výběru byli Vondra, Bečvář, Brázda, Vaculík, Ruprecht, J. Bessonov, Potočka, V. Bessonov, Doležel, Škrabal a Šalamoun. Nakonec jsme vyhráli poměrem 10:3.“ 

Trenérské zkušenosti pro Dominika Liďáka

Prošel mládežnickými výběry našeho FK a nějaký ten pátek již je i nedílnou součástí divizního áčka. Dominik Liďák nakoukl přitom i do organizace olomoucké Sigmy. Teď i on předává své znalosti a poznatky mladým hráčům, a naopak sám první trenérské zkušenosti pobírá, když u výběru U15 vypomáhá jako asistent Jakubu Šebelovi. Ještě nás čeká pár týdnu zimní přípravy, ale zatím jsme spokojení. Jsem rád, že kluci k tomu přistoupili s takovým elánem a zapálením. Všichni tomu dávají maximum, a to nás samozřejmě těší. Vidíme na hráčích posun, jak v kondiční a silové složce tak herní. Přípravu jsme začali na halovém turnaji ve Žďáru nad Sázavou, kde jsme odehráli spoustu utkání s kvalitními týmy a vedli jsme si myslím vcelku dobře. Co se týče přípravných zápasů, tak kluci předvádějí kvalitní výkony,“ dodal i on své zhodnocení dosavadní přípravy výběru U15.

A stejně tak i on si je vědom toho, co zatím brzdí celou přípravu. Trápí nás občas absence většího počtu hráčů kvůli nemocem nebo zraněním což je škoda. Naštěstí kromě jednoho hráče to není nic dlouhodobého. Ještě jednou musím kluky pochválit, že každý maká na plno v tréninkových jednotkách i přesto, že jsou mnohdy velmi náročné. Příprava ještě nekončí, ale za těch pár týdnů, co máme za sebou, kluky musím určitě pochválit a doufám, že budou pokračovat tímhle směrem,“ uzavřel Liďák hodnocení.