Znak klubu SK Baťov 1930

Další soupeř: Baťov z Otrokovic sídlící v Bahňáku… Zatím!

Nováčci divizní skupiny E do bojů vtrhli jak rohanští jezdci do rozhodující části bitvy o Helmův žleb v legendárním díle J. R. R. Tolkiena. Zbrojovka sype góly jako nic, průměr čtyři vstřelené branky na utkání, to může závidět leckterý hokejový klub. Šternberk se pak usadil na třetím místě naopak díky nejodolnější defenzívě v soutěži. A Baťov? Otrokovický tým je hned za ním čtvrtý. A už si brousí zuby na Šumperk. Navíc fanoušci Baťova mohou v tomto týdnu slavit úspěch mimofotbalového rázu. Utkání začíná v neděli 25. září od 15:30 na Tyršáku.

Kvítkovice a Baťov. Dva otrokovické celky hrající třetí a čtvrtou nejvyšší soutěž v zemi. Nicméně zatímco Kvítkovice sídlí ve stejnojmenné městské čtvrti, Baťov nikoliv. A to i přesto, že samotné Otrokovice se původně neoficiálně nazývaly Baťovem, od roku 1939 pak dokonce i zcela legitimně. V roce 1946 byla ale obec přejmenována na Otrokovice a časem i samotná čtvrť Baťov změnila název – na současný Bahňák. Ale tomu bude 1. 1. 2023 konec, 21. září zastupitelstvo Otrokovic odsouhlasilo změnu jména a Baťov bude zase Baťovem. Tak jak si asi dle historických zvyklostí zaslouží.

Ale konec této dějepisněgeografické vsuvky. Zpět k fotbalu. A tady nás čeká těžký oříšek. Baťovští vstoupili do sezóny skvěle, po sedmi kolech mají na kontě jedinou porážku. A to má za sebou otrokovický nováček náročný los: Kozlovice, Zbrojovka B, Šternberk… V posledním kole pak náš příští soupeř předvedl podobný kousek jako náš tým. V utkání se Skašticemi už prohrával 0:1 a 1:2, ale dokázal duel dotáhnout do remízy 2:2. I dorovnání skóre přišlo přibližně ve stejný čas, v 82. minutě srovnal kapitán Krajča.

Historicky první vzájemná konfrontace proti SK Baťov

Vzájemný domácí souboj v rámci 8. kola divizní skupiny E bude vůbec první historickou doloženou soutěžní konfrontací obou výběrů. Baťov přitom nemusí být sice současným fanouškům fotbalu příliš známý, ale má bohatou a úspěšnou historii. V sezóně 1964/65 klub pod názvem Jiskra Otrokovice hrál i nejvyšší československou soutěž. A to tehdy ještě na škvárovém hřišti, které se nacházelo na stejném místě, kde dnes přímo SK Baťov sídlí.

Otrokovičtí sice vstoupili do ligy výhrou 5:0 nad Teplicemi, ale celkový zisk deseti bodů nestačil na lepší než poslední místo v tabulce, a tedy sestup. Po dalších dvou letech ve 2. lize následovaly další sestupy. Teď Baťov, který dlouhé roky strávil v krajských soutěžích, oprašuje lehce zašlou slávu. V zádech má podporu bouřlivých fanoušků a jak vidno z výsledků i chuť navázat na své předchůdce z poloviny šedesátých let 20. století.

třetí bodový zisk v řadě?

Dva zápasy, čtyři body. Šumperský celek se v posledních dvou kolech odlepil od posledního místa tabulky a začíná zvedat hlavu. Po Holešově a Všechovicích však bude Baťov tvrdší oříšek. Dá se také čekat, že hosty dorazí podpořit fanoušci nováčka. Duel, který začíná v neděli 25. září od 15:30, bude řídit Roman Páral, který bude mít k ruce asistenty Romana Labaše a Jana Petráska. Roman Páral přitom má zkušeností na rozdávání, v minulosti nakoukl i do nejvyšších českých fotbalových soutěží.

Kompletní program 8. kola soutěže