McDonald's Cup 2022 - Hložek a Svitková

Tyršův stadion bude hostit okrsková kola McDonald’s Cupu

Pořádný frmol fotbalového jara v tuto chvíli vyplňují i akce vprostřed týdne. Po dohrávce divizního utkání ve Vsetíně či školském futsalovém superfinále se tentokrát ve všední den zaplní i Tyršův stadion. A to školními souboji v rámci prestižního a populárního McDonald’s Cupu. Ve středu 27. dubna se odehraje okrskové kolo kategorie I tedy týmů 1.-3. třídy. O den později se pak odehraje také okrskové kolo v rámci kategorie II, která je určená pro výběry 4. a 5. tříd. Na obou těchto turnajích pak bude zastoupena i naše partnerská škola Sluneční.

Kategorie I: výběry 1.-3. tříd

Ve středu 27. dubna se odehraje okrskové kolo kategorie I. V ní se střetnou výběry 1.-3. tříd prezentovaných škol. Do okrskového kola nakonec zasáhne pět výběrů, tři šumperské a dva z okolí. Turnaj se odehraje na umělé trávě Tyršova stadionu v Šumperku, předpokládaný čas konání akce je od 9:00 do 12:00. Hrát se bude na dvou hřištích současně, dle pravidel pak v počtu hráčů 5+1 a s hracím časem 2x 12 minut.

Do okrskového kola zasáhnou hned tři šumperské základky, a to kromě naší partnerské ZŠ Sluneční pak i 5. ZŠ Vrchlického a 6. ZŠ Šumavská. Z mimošumperských škol zasáhnou do turnaje dvě: ZŠ a MŠ Staré Město a ZŠ a MŠ Údolí Desné, sídlící v Rapotíně. Hrát se bude podle Bergerových tabulek na základě přidělených čísel, rozlosování je následující:

09:00 – Údolí Desné vs. Šumavská, Vrchlického vs. Staré Město
09:30 – Šumavské vs. Vrchlického, Sluneční vs. Údolí Desné
10:00 – Vrchlického vs. Sluneční, Staré Město vs. Šumavská
10:30 – Sluneční vs. Staré Město, Údolí Desné vs. Vrchlického
11:00 – Staré Město vs. Údolí Desné, Šumavská vs. Sluneční
11:45 – vyhlášení výsledků

První tři týmy z tohoto kola pak postupují do okresního kola McDonald’s Cupu. To se odehraje o týden později 3. 5. 2022 znovu na Tyršově stadionu. Krajské finále se pak odehraje 11. května 2022 a i to bude hostit šumperský Tyršův stadion.

Kategorie II: výběry 4.-5. tříd

O den později, 28. dubna, se odehraje okrskové kolo 4.-5. tříd, tedy kategorie II. V této kategorie se pak zúčastní okrskového kola hned šest týmů. Čtyři výběry dodají šumperské školy, chybět nebudou poté základní školy ze Sudkova a ZŠ Školská ze Zábřehu. Stejně jako v kategorii I nebudou chybět mezi šumperskými školami partnerská ZŠ Sluneční a 6. ZŠ Šumavská. Nepředstaví se 5. ZŠ Vrchlického, naopak v této kategorii se do bojů zapojí 1. ZŠ Dr. E. Beneše a 3. ZŠ z ulice 8. května, tzv. Hluchák. Ostatní náležitosti pak zůstávají stejné, hrát se bude v počtu 5+1 hráčů a s hracím časem utkání 2x 12 minut.

Rozlosování okrskového kola:
09:00 – Sluneční vs. Dr. E. Beneše, 8. května vs. Sudkov
09:30 – Zábřeh vs. Šumavská, Dr. E. Beneše vs. Sudkov
10:00 – 8. května vs. Zábřeh, Šumavská vs. Sluneční
10:30 – Šumavská vs. Dr. E. Beneše, Sluneční vs. 8. května
11:00 – Sudkov vs. Zábřeh, 8. května vs. Šumavská
11:30 – Sudkov vs. Sluneční, Dr. E. Beneše vs. Zábřeh
12:00 – Sudkov vs. Šumavská, Dr. E. Beneše vs. 8. května
12:30 – Zábřeh vs. Sluneční
Po skončení vyhlášení výsledků.

Do okresního kola pak postoupí dva nejlepší týmy, takže postupový klíč je v tomto případě poměrně neúprosný. Okresní kolo se odehraje 3. 5. 2022 na Tyršáku, termín krajského finále je shodný s tím z kategorie I – tedy 11. 5. 2022 a opět na Tyršáku.

Titul v McDonald’s Cupu obhajuje Sluneční

Posledním vítězem turnaje se v roce 2019 stala Základní škola Sluneční. Naše partnerka tehdy v republikovém finále na stadionu v Olomouci porazila ZŠ Marjánku z Prahy, kde má fotbalové třídy Sparta. Záznam tohoto zápasu je pořád ke shlédnutí v archivu České televize zde. Patrony turnaje pro letošní rok jsou pak hvězdy českého fotbalu, reprezentantka Kateřina Svitková a talentovaný hráč pražské Sparty Adam Hložek. Sama Svitková má na Šumperk vzpomínku. Kdysi jako ještě neznámá hráčka se zde objevila v dresu Rakovníku na MČR ve futsalu žen.