TOP 5 VÍKENDU: Krásný gól Vencálka a deset branek benjamínka

Minulý víkend byl opět nabitý fotbalovými zápasy našich výběrů. Bohužel ne všechny dopadly výsledkově dobře. Dorostenci tentokrát marně bojovaly v domácím prostředí o bodový zisk proti Prostějovu, i mladší žáci se doma trápili s Hlučínem. To jejich starší parťáci oba zápasy proti stejnému soupeři vyhráli. Díky unikátním záběrům, kterých vám snad budeme nabízet více a více, jsme do TOP 5 tohoto víkendu zařadili i jednu z branek starších žáků. Na hodně dlouhý sestřih by pak vyšlo gólové řadění nejmladšího hráče FK, který o víkendu naskočil do zápasů – Ondry Losenického. Přinášíme druhý díl seriálu o nejzajímavějších momentech z víkendu.

Deset gólů Ondřeje Losenického

Že v zápasech mladších přípravek, tedy těch nejmenších talentů nejen našeho klubu, není o branky nouze, to je logické. Nadšení a touha dostat míč do sítě soupeře vítězí nad taktikou, a to je vlastně to krásné na té nejmladší kategorii. O výsledky v ní nejde. Naopak, klíčovým faktorem těchto utkání je radost z pohybu a ze hry, první základy fair play a také vznikající party. Ale když se podaří některému z malých talentů den, tak to stojí za to.

Takový zápas prožil v sobotu dopoledne na umělce na ZŠ Sluneční Ondra Losenický. V sestavě týmu U8 našeho FK byl nejmladší, jako jediný ročníku 2015. Ale šikovnost mu rozhodně nechybí a prokázal to. V utkání proti Rapotínu, ve kterém naši nejmenší nastříleli šestnáct branek, jich sám Ondra vsítil plných deset! Avšak nejen proto zařazujeme zápas mladších přípravek do tohoto výčtu TOP 5. Obrovský potlesk zaslouží všechny děti, které na sebe navlékly dres. A je opravdu jedno, jestli náš, Nového Malína, Rapotína či jiných klubů v této kategorii. Ale musíme zmínit i rapotínské trio Ondřej Vojtíšek, Lukáš Matějček a Matouš Pavelka. Všem třem je totiž teprve šest let, i tak naše kluky, mnohdy o tři roky starší, pořádně proháněli. A Matouš dal dokonce hattrick. No klobouk dolů.

Krásný gólový průnik Lukáše Vencálka

V Ludgéřovicích přivítal Hlučín naše starší žáky. Zatímco výběr U15 vyhrál 6:1 a do vedení šel již v 1. minutě, tak o rok mladší chlapci to měli dlouho poměrně těžké. Hlučínští drželi nerozhodný stav 0:0 skoro až do přestávky. Jenže minutu před koncem poločasu se k míči po krásném přenesení hry dostal Lukáš Vencálek. Klučina, který začínal s fotbalem v Bělé pod Pradědem a v létě 2021 k nám na přestup přišel z Jeseníku, potvrdil, že o šikovné talenty není v lázeňském městě nouze.

Lukáš si výborným prvním dotykem míč zpracoval, poté se uvolnil přes jednoho bránícího hráče a následně se šikovně zbavil i druhého. Jeho následnou střelu výborným zákrokem vyrazil brankář Raszka, ale průbojný štírek se přes urostlejší zadáky dostal k dorážce a otevřel gólem do šatny skóre. Jak důležitá branka to byla pro další vývoj dokazuje nejen další trefa z úvodu druhé půle, ale i reakce jednoho z hlučínských obránců. Za nás určitě moment, který patří do našeho výběru TOP 5 pro tento víkend a díky videu na youtube kanálu si jej můžete prohlédnout i vy!

Když brankáři dávají góly, tak musí do TOP 5 víkendu

Opravdu! Hned dva naši brankáři se prosadili v zápasech víkendového programu. Dobře, pravda je to jen z části. Totiž, Jakub Žanda, který standardně hájí branku ligového dorostu U19, a rozhodně se nemá za co stydět, se představit v sobotním utkání mužské rezervy v poli. Pomohl tak úzkému kádru k vítězství v Brníčku. A nejen tím, že ulevil během zápasu svým spoluhráčům svým pobytem na trávníku. On dokonce i dal gól. V 88. minutě pečetil vítězství 6:1.

A z mužské kategorie ještě jednou dnes do té nejmladší. Ve zmiňovaném utkání proti Rapotínu se v brance našeho výběru U8 představil Kuba Sládek. Možná si vzpomínáte, když jsme informovali o tom, jak při svém debutu v našem dresu a jako benjamínek na hřišti tehdy vstřelil ve svém prvním fotbalovém utkání života i gól. No, tentokrát na to navázal i jako brankář a také se mu podařilo vstřelit branku. A když k tomu přidáme ještě mimovíkendovou událost, kdy v týdnu rozhodl penaltový rozstřel v semifinále školské futsalové ligy Filip Vondra, další náš kluk z branky, tak se nám tu zdá se začínají rodit noví nástupci legendárního René Huguity.

Znovu vítězný gól, na který už nelze odpovědět

Áčko předvedlo po dvou týdnech tu samou fintu a opět úspěšně. Tak dlouho se snažili stavem 1:1 udržet soupeře v naději na zisk bodu, až sami pak v posledních minutách bleskově udeřili. Zatímco před dvěma týdny se trefil Marek Smrž v 93. minutě, tentokrát musel Stanislav Lavrovič skórovat dřív. Přitom od 11. minuty svítil na ukazateli skóre stav 1:1, poté, co Zdeněk Konečník dostal hosty do vedení a Marek Hausknecht prvním seniorským gólem kariéry srovnal. Jo, po centru Stanislava Lavroviče.

Nutno dodat, že se Slavičínem v prvním jarním kole si naše mužstvo vytvářelo větší počet šancí, ale i tentokrát proti Skašticím se prokázalo, že fyzicky by tým mohl být připraven dobře. V posledních dvaceti minutách zvyšoval tlak a zatlačil soupeře do obrany. Ale gól dlouho nepřicházel. Až když se pak hosté po dlouhé době také dle poučky Nejlepší obranou je útok také vrhli do ofenzívy, tak se objevila možnost pro šumperský celek. Krásná křižná přihrávka našla na levém křídle Patrika Strnada, ten si seběhl k brankové čáře a počkal na ideální okamžik. Pak servíroval do vápna nabíhajícímu Stanislavu Lavrovičovi. Jeho zakončení z první bylo přesné a šumperští fanoušci mohli slavit tříbodové deja vu! Krásná akce si rozhodně také zaslouží pobyt v TOP 5 uplynulého víkendu.

„Naši kluci“ válí dál – i v Baníku a Sigmě

A v posledním bodu tohoto TOP 5 víkendu si odskočíme z našich fotbalových šumperských luhů a hájů o žákovskou soutěž výš. V zimě přestoupili z našeho klubu úspěšní členové neméně úspěšného výběru ročníku 2007. František Doležel si to namířil na Bazaly, Jakub Pávek a Filip Machů do Sigmy, kde se tak znovu setkali s Patrikem Přibylkou. Ten do olomouckého klubu přestoupil hned po stříbrném úspěchu na Ondrášovka Cupu dva roky zpět.

A klukům se opravdu daří a jsme na ně pyšní. Proč o tom píšeme? O víkendu skončila základní část Moravskoslezské žákovské ligy kategorie U15. Pořadí? 1. Baník Ostrava, 2. Sigma Olomouc. Samozřejmě že tohle není ryze zásluha našich bývalých hráčů, ale i oni mají na tomto svůj podíl. Například František Doležel stihl za jaro nastřílet šest branek a dostat se tak i přesto, že odehrál jen pět zápasů, do TOP40 nejlepších střelců soutěže! O víkendu se pak dvěma góly podílel na vítězství Baníku v derby s Porubou. Nadstavbová část žákovské soutěže začne již ve středu 13. dubna. Šest nejlepších týmů ze základní části se střetne systémem každý s každým.