Znak klubu TJ Valašské Meziříčí

Divizní kolo rozložené do třech dnů, nás čeká Valašské Meziříčí

S ohledem na státní svátek v pátek 15. dubna se aktuální divizní kolo roztáhlo do tří dnů. Již v pátek totiž budou oproti řádnému termínu předehrávat své zápasy Vsetín a Skaštice. Valaši budou hostit Všechovice, náš poslední soupeř pak Nové Sady. Zbývajících pět zápasů se odehraje v sobotu, protože i Slavičín si termín zápasu z tradičního nedělního dopoledne přesunul. Navíc své divizní utkání proti Přerovu odehraje na hřišti v Pitíně. Naši kluci pak míří do Valašského Meziříčí, zápas začíná v 16:00.

Stoprocentní vstup do jara, ale Valašské Meziříčí je hrozbou

Dva zápasy mají šumperští muži za sebou z jarní části sezóny a v obou z nich zvítězili. Jak proti Slavičínu, tak proti Skašticím uspěli gólem v závěru. Zisk šesti bodů posunul náš celek na sedmé místo tabulky, s tříbodovou ztrátou na Vsetín a Nové Sady. Ale také naopak jen s těsným náskokem na Všechovice a Bzenec. Náš následující soupeř, tedy Valašské Meziříčí, je v tabulce čtvrté. Valachům se letos velice daří a v tuto chvíli mají na naše mužstvo náskok pěti bodů. Případné první jarní vítězství šumperské mužstva venku by poslalo celek do přímého kontaktu se soupeřem.

Ale to jsou předčasné úvahy. K utkání je potřeba přistoupit naprosto svědomitě a se stoprocentní koncentrací. Valaši na jaře mají za sebou také jen dva zápasy. V prvním kole remizovali 1:1 na půdě silných Kozlovic, v druhém pak vyhráli 2:0 na půdě HFK Olomouc. Pravdou je, že v domácím prostředí nemají překvapivě, i přes své vysoké postavení v tabulce, aktivní bilanci. Ze šesti zápasů vyhráli jen 2, naopak 3 prohráli. Naši kluci mají venkovní bilanci vyrovnanou, 3 výhry a 3 prohry.

Jenže pak je tu jedna statistika, která trošku straší. A nebo naopak je dalším motivačním bodem souboje. Už je tomu totiž více než 10 let, co šumperský mužský fotbal naposledy slavil na půdě Valašského Meziříčí. Stalo se tak 24. září 2011, v divoké přestřelce vyhrál náš tým 4:3. Celkově se Valachům na šumperský výběr daří, neprohráli v posledních sedmi zápasech v řadě. Bylo by skvělé udělat této bilanci přítrž právě nyní. Na naše kluky ale rozhodně nečeká lehký soupeř.

Nedávný účastník MSFL disponuje silným kádrem

Fotbalový oddíl z Valašského Meziříčí prožívá nejúspěšnější období ve své historii. Když v sezóně 2016/17 vybojoval vítězství v divizní skupině E, znamenalo to postup, historický postup, do MSFL, tedy třetí nejvyšší soutěže v zemi. Tu nikdy předtím klub z Valašska nehrál. V MSFL strávili Valaši dvě sezóny, v té první získali 14. místo, ve druhé již nestačili na své konkurenty a ze šestnácté pozice zase spadli do divizní soutěže. V té sezóně jsme také doposud naposledy vyrazili na Valašsko. I v minulém ročníku divize E jsme sice, po přeřazení ValMezu z F skupiny, měli spolu hrát, ale až v 11. kole. A to bylo to první, které bylo s ohledem na COVID nejprve odloženo na jaro, poté zcela zrušeno.

Již během zmiňovaného postupu Valašského Meziříčí i jeho působení v MSFL se klub mohl opírat o služby své klubové ikony, útočníka Martina Výmoly. Ten i letos patří k nejlepším střelcům soutěže a má na kontě 8 branek. Je tak nejlepším střelcem z poměrně úzkého kádru, kterým Valašské Meziříčí disponuje. Konsolidovaný kolektiv čítá letos 20 jmen, které zasáhly do bojů v divizní soutěži. Zajímavým jménem je určitě David Smilek, který jako stále teprve 19letý patří od přestupu z Opavy k oporám týmu. Dalším takovým mladíkem je Jonáš Vrána, který, jakožto odchovanec meziříčské kopané, sekunduje Výmolovi – nastřílel již 4 branky.

O místo v brance se přetahují s téměř vyrovnanou vytížeností Milan Michut a Lukáš Pobořil. Právě Pobořil zatím dostává prostor v jarní části sezóny, vychytal zápas jak v Kozlovicích, tak i výhru na HFK. Je tak pravděpodobné, že by hráč, který před necelými čtyřmi lety přišel do ValMezu ze Sigmy, měl chytat i proti našemu výběru.

Informace k utkání

Hrát se bude v sobotu 16. dubna od 16:00 na stadionu ve Valašském Meziříčí (trasa). Autobusu odjíždí od stadionu v 12:15. Utkání bude z pozice rozhodčího řídit Vojtěch Dedek, jehož jméno určitě nebude neznámou pro divizní fanoušky. Na podzim řídil hned čtyři zápasy naší divizní skupiny, včetně utkání Šumperk – Bzenec i Valašské Meziříčí – Kozlovice. Jako asistenti mu budou pomáhat Martin Šafrán a Stanislav Volek.