Článek: FC TVD Slavičín

Divizní jaro je tu, my ho otevřeme soubojem se Slavičínem

Konečně. Zatímco jiné soutěže jsou již v plném proudu, tak naše divizní skupina začne jarní boje až 26. března. V tento den se odehraje hned pět zápasů, v neděli pak zbývající dva. Včetně toho našeho, který program celého 15. kola uzavře. Na umělém trávníku Tyršova stadionu přivítáme od 15:00 aktuálně 10. tým soutěže, celek Slavičína. Ten ztrácí po podzimu pouze bod a kluci mu mají co vracet. Na podzim totiž vyhrál soupeř 4:1.

Silný závěr podzimu posunul Slavičín na 10. místo

Po vítězství proti našemu výběru, což byl vůbec první divizní duel sezóny, Slavičín dokázal vyhrát v pohárovém utkání s Frýdkem-Místkem. Pak ale fotbalisté z města na česko-slovenském pomezí vyhráli pouze jedno z osmi následujících divizních zápasů. A následoval tak posun v tabulce do spodních pater. Závěr podzimu již byl ze strany Slavičína silnější, přišly domácí výhry proti Strání a Bzenci. V Holešově a na HFK pak tradiční divizní účastník vybojoval bod, padl jen po boji v Kozlovicích.

Desátá pozice v tabulce určitě není něco, na co by byli ve Slavičíně zvyklí. V sezóně 2018/2019 vyhrálo TVD celou divizní soutěž, s náskokem šesti bodů na Frýdlant nad Ostravicí. Na špici se pak soupeř pohyboval i v dalších dvou sezónách, v těch „covidově“ nedohraných. Po podzimu 2019/2020 byl Slavičín druhý, v té loňské nedohrané sezóně byl v době jejího předčasného konce znovu zcela na čele – tedy první.

Tohle vše jsou indicie, které svědčí o tom, že v neděli 27. března se na umělce střetne naše áčko s velmi silným soupeřem. Od kterého se bude na jaře čekat vzestup tabulkou. Duel bude řídit Robert Šrejma, k ruce mu pak budou asistenti Radek Svoboda a Tomáš Ehrenberger.

Zrušená generálka a výhra nad Otrokovicemi

Těžkou generálku na divizní boje si ve Slavičíně naplánovali v podobě utkání s Kroměříží. Jenže ta duel odřekla a jedinou zátěží některých hráčů „A“ týmu Slavičína tak byla účast za rezervu. V přípravě ale Slavičínští získali například cenný skalp Otrokovic, které koncem ledna porazili 3:2. Poté si náš příští soupeř poradil i s Nevšovou (2:0) a s Brumovem, díky další těsné výhře v podobě výsledku 2:1.

Ještě divočejší vítězství si Slavičín připsal v duelu proti Kvasicím. Celek z krajského přeboru přestřílel divizní účastník 7:4. Předtím ještě podlehl Slavičín dorostu Slovácka 1:4. Závěr přípravy pak obstaral duel s Luhačovicemi, v něm celek z krajského přeboru porazil  Slavičín 1:0.

Rostoucí forma i nové tváře v týmu

Kolísavé výsledky, ale i časté zásahy do sestavy a poměrně velká marodka. Svěřenci trenérů Opravila s Křepelkou absolvovali náročné zimní chystání se na jaro. To navíc okořenilo i soustředění nedaleko Olomouce. Do jara vstupuje šumperský tým z pozice osmého týmu tabulky. V našlapaném hlavně druhé poloviny tabulky. Zatímco na šesté Všechovice totiž náš celek ztrácí pět bodů, tak na dvanáctý tým tabulky má náskok jen dva body.

I tak vstupují do jarní části sezóny šumperští muži v neporovnatelně klidnějším rozpoložení než v minulých sezónách. Zatímco tehdy totiž byly sestupové příčky opravdu blízko a hrozily potíže, tentokrát je náskok na poslední Holešov přece jen desetibodový. I tak by se Šumperk rád viděl ve vyšších příčkách tabulek.

Některé nové a staronové tváře, které by ke splnění tohoto cíle měly pomoci, již mohli diváci spatřit během přípravného utkání. Z ofenzivního Hugo Hegnera pak s ohledem na složení kádru učinili šumperští trenéři hráče na defenzivní pozici. A povinnosti si plnil zodpovědně. Do kádru se vrátil Jan Nimrichtr, kterého šumperští fanoušci již znají. Na poslední chvíli se pak podařilo zajistit ještě dvě posílení týmu. Na hostování z olomoucké Sigmy přicházejíí Marek HausknechtFilip Twardzik.

Marek Hausknecht je čerstvě jednadvacetiletý ofenzivní záložník, který na podzim působil formou hostování v Prostějově. Do zápasů FNL naskočil v šesti případech, ani jednou nestrávil na hřišti celý zápas. To se mu v prostějovském dresu povedlo jen v pohárovém utkání, kdy Hanáci porazili Valašské Meziříčí 3:0. Víc ale na trávníku neodehrál. V Šumperku by tak měl mít mládežnický reprezentant, který v dresu výběru U17 odehrál dva zápasy s Belgií a v dresu U16 se Švédskem a Dánskem, větší vytížení.

Filip Twardzik je dvacetiletý obránce olomoucké Sigmy, který také míří do Šumperku formou hostování do konce aktuální sezóny. Za sebou má start v MSFL i v pohárové soutěži. Podzim strávil v kádru divizní Polanky, aktuálně třetího týmu skupiny F. Vítkovický odchovanec by měl zpevnit zadní řady našeho týmu.

PROGRAM 15. KOLA (26.-27. 3. 2022)