Klub FK Šumperk

Rezerva vévodí A skupině III. třídy, neztratila bod

Druhým rokem se pokoušejí mladíci působící v naší rezervě vybojovat postup z nejnižší soutěže. Zatímco vloni jim postup zhatil předčasný konec sezóny, v té aktuální doufají, že již na zásah vyšší moci nedojde. I přesto, že se museli trenéři potýkat s četnými absencemi, tak si rezerva s přehledem drží první místo. Neztratila zatím v osmičlenné skupině ani bod, na druhý tým tabulky, písařovský Tatran, pak má náskok 9 bodů. Soutěž má za sebou deset odehraných kol, zbývajících jedenáct je pak plánováno na jaro.

Klíčem k úspěchu je úspěšnost na půdě soupeře

Což o to, doma se účastníkům soutěže daří. Ani jeden z týmů dokonce nemá v domácím prostředí po necelé polovině soutěže pasivní skóre. Pro umístění v tabulce je pak stěžejní úspěšnost týmů venku. A zde se daří prakticky jen dvěma celkům, kromě naší rezervy pak i Písařovu. Ten stejně jako náš tým dokázal bodovat ve všech pěti zápasech na půdě soupeře, byť dvakrát dospěl duel do penalt. Na půdě libinské rezervy z toho bylo vítězství 7:6 na penalty, v Hanušovicích se ale již radovalo domácí FK. To zvítězilo na penalty 3:1. Nicméně právě 12 získaných bodů z půdy soupeře je pro Písařov právě tím klíčovým ziskem k tomu, aby se Tatran držel na druhém místě tabulky.

Ostatní celky se většinou domů vrací s prázdnou, jen Malá Morava, Hanušovice a Brníčko dokázaly vyhrát na hřišti soupeře za tři body. A to se navíc každému z uvedených celků podařilo jen jednou. Naopak Jedlí a Rovensko venku nebodovaly vůbec.

III. třída, sk. A 2021/2022 - celková tabulka po podzimní části
III. třída, sk. A 2021/2022 – celková tabulka po podzimní části

 

III. třída, sk. A 2021/2022 - tabulka domácích zápasů po podzimní části
III. třída, sk. A 2021/2022 – tabulka domácích zápasů po podzimní části

 

III. třída, sk. A 2021/2022 - tabulka venkovních zápasů po podzimní části
III. třída, sk. A 2021/2022 – tabulka venkovních zápasů po podzimní části

„Působení v podzimní části hodnotím pozitivně,“ chválí tým Petr Jakoubek

Ačkoliv pohled do tabulky může svádět k myšlenkám, že pro náš rezervní tým složený z dorosteneckých hráčů je působení v soutěží snadnou záležitostí, není tomu tak. A potvrzuje to i vedoucí mužstva Petr Jakoubek: „I přes stoprocentní bilanci byly všechny zápasy hrané venku obtížné, snad s výjimkou utkání v Písařově, kde byl náš tým posílen 3 hráči z A-týmu. Naši soupeři brali zápasy s námi hrané doma prestižně a se vší vážností, s cílem neudělat si doma před diváky ostudu. Což až na výjimky neplatilo při výjezdech na naše hřiště.“ Zatímco v defenzivě byly zápasy doma i venku v poměru obdržených branek přibližně stejné, tak venku náš tým nastřílel o deset gólů méně než v domácím prostředí. Například v Hanušovicích i v Rovensku náš tým rozhodl o vítězství až v samotném závěru.

Všem patří poděkování za snahu, přístup a respekt

Jak již bylo řečeno, tým, který je skládán z dorostenců, se musel na podzim potýkat i s četnými absencemi. To ve svém hodnocení nepopírá ani Jakoubek. „V zápasech se protočilo z důvodu zranění a nemoci 26 hráčů, všechny odehráli jen Šincl, Petr Dostál a Štefek, jednou chyběl Holan. Většinu zápasů odehráli z hráčů v poli Krahula, Vladimír Dostál, Přikryl, Hovanec, Matěj Churavý a Ondráček, v brance pak Horký a Žanda. Další hráči měli 1 až 3 starty, a to Vicenec, Fiala, a Tyl, dále pak z ročníku 2005 Valenta, Jiroš, Vepřek, Halama a Podhorný. Z A týmu nám pomohli Barčík, Liďák, Musílek a Žák. Velké díky patří bývalým hráčům Klimkovi s Markem Churavým, kteří neodmítli pomoc v početní nouzi. Všem patří poděkování za snahu, přístup a respekt k práci i soupeři.“

Tým tedy stráví zimní přestávku s devítibodovým náskokem první. Negativa se tak hledají těžce, pokud vůbec. „Celkově lze naše působení hodnotit pozitivně, hráči měli možnost korunovat týdenní tréninkový cyklus mistrovským utkáním. A to i když se nedostali do nominace U19 a U17 nebo měli nízkou minutáž v zápasech těchto týmů v dorostenecké lize. Získali zkušenosti s dospělým fotbalem, s hrou do plné obrany, učili se přizpůsobit ne vždy ideálnímu terénu a velikosti hrací plochy. Museli také vyhrávat osobní souboje se silově vyspělejším protivníkem. Doufám, že každé vítězství, vstřelená branka, povedená akce upevní jejich sebedůvěru a chuť do další práce,“ završil Jakoubek hodnocení.

Statistická data: kanonýr Holan, čtyři mladíci ročníku 2006 a „rebel“ Ščambura

Do čtyřiceti zápasů podzimní části soutěže naskočilo 211 hráčů, v zápasech pak padlo krásně zaokrouhlených 200 branek. Nejlepším střelcem soutěže je v tuto chvíli s obrovským náskokem Tomáš Holan, který nastřílel 19 branek. To je bezmála desetina všech gólů, které v soutěži padly. A také více, než kolik nastřílely některé týmy celkem. Druhým nejlepším střelcem je jedelský Jakub Doubrava s osmi góly, o třetí příčku se dělí Čestmír Jaroš z Malé Moravy a Miroslav Podhorný z Brníčka. Oba vsítili 7 gólů.

V soutěži padlo 95 žlutých karet, nejvíce jich nasbíral mladík z Malé Moravy, Matěj Ščambura. Krom toho dostal také jednu červenou kartu a je nejtrestanějším hráčem celé soutěže. Po čtyřech žlutých kartách si připsali Bedřich Beran z Písařova a Martin Kubíček z Jedlí. Náš výběr inkasoval během celého podzimu jen tři žluté karty, o které se rovným dílem podělili Ondřej Krahula, Ondřej Musílek a Šimon Valenta. Červenou kartu nedostal žádný náš hráč, kromě zmiňovaného Ščambury byli vyloučeni během podzimní části sezóny již jen Antonín Kupka (rezerva Libiny) a Jakub Valenta (Jedlí).

Michal Slezák debutantem ve 14 letech, Sládek v tomto věku i skóroval

Nejstarším hráčem, který do zápasu naskočil, je padesátiletý Vratislav Šebesta. Kromě něj si velkou úctu za přístup a lásku k fotbalu zaslouží i další dva hráči jen o kousek mladší než písařovský nestor. Jde o 49leté Ladislava Hanáka ze Sokolu Brníčko a  Libora Johana z Libiny. Do soutěže pak naskočili i čtyři mladíci ročníku 2006. Tím úplně nejmladším je Michal Slezák, náš dorostenec, kterému je teprve 14 let a první zkušenost se seniorským fotbalem si odbyl v Hanušovicích 9. 10. 2021. Druhým nejmladším z hráčů, kteří naskočili do podzimní sezóny, je pak Radek Sládek z Libiny. Ten navíc dokázal vstřelit i dvě branky, tu první 28. 8. v zápase proti Hanušovicím. Radku Sládkovi tehdy bylo 14 let a 313 dnů. Nejvytíženějším mladíkem ročníku 2006 je však brankář Patrik Horký, který v létě posílil náš celek z Vikýřovic. Odchytal osm utkání.

Hráčů ročníku 2005 pak do soutěžních duelů naskočilo hned 12, o rok starších pak již plných 17. Více než čtvrtina všech hráčů podzimní části soutěže je tak ještě teenagerského věku.

zATÍM STYLEM „sTART – cÍL“, REZERVA VÉVODÍ TABULCE OD PRVNÍHO KOLA

Od úvodního kola, v němž naši mladíci porazili doma Jedlí 4:2, se rezervní tým usadil na čele tabulky a už tento flek neopustil. Zatímco pod ním se pak místy sváděl zuřivý boj o pozice. Od sedmého odehraného kola pak drží svou pozici druhý tým tabulky, Písařov. Zbytek soutěžního pořadí je ale značně proměnlivý a i bodové rozestupy slibují nadále přelévání pořadí každým odehraným jarním kolem.

III. třída, sk. A - podzim 2021 - Vývoj umístění týmů soutěže
III. třída, sk. A – podzim 2021 – Vývoj umístění týmů soutěže

A na závěr vás neochudíme o pohled na tabulku divácké návštěvnosti jednotlivých celků. V ní paradoxně týmy z čela tabulky okupují spíše spodní příčky, přičemž nejméně lidí chodí na domácí zápasy naší rezervy. Což jedním dechem musíme dodat, že věříme v jarní nápravu těchto čísel. Naopak největší návštěvy chodí na celek z Hanušovic s průměrem 73 diváků na utkání. Následují Rovensko a pak s minimálním rozestupem mezi sebou Brníčko a Jedlí. Na tyto dva týmy také přišly zatím rekordní návštěvy, 100 diváků si našlo cestu na utkání Jedlí – Brníčko (3:0 pro domácí) a Brníčko – Malá Morava (2:0 pro domácí).

Jarní část soutěže pak odstartuje v sobotu 9. dubna, náš celek vstoupí do druhé poloviny sezóny o den později. V neděli 10. dubna se vydá na půdu Jedlí.