Klub FK Šumperk

U9&U8: Zhodnocení podzimní části ročníku 2021/2022

Nejmladší hráči našeho FK tradičně vstupují do své fotbalové kariéry ve výběrech mladších přípravek, a to v kategoriích U9 a U8. Oba celky se pak hráčsky navzájem hodně doplňovaly. Je podstatné předem zdůraznit, že v těchto kategoriích nejde o výsledky. Důraz je kladen na základní pohybovou průprava a hlavně zábavu. I proto nejsou oficiálně vedeny tabulky těchto soutěží a toho se také v našem hodnocení budeme držet. Oba výběry absolvovaly během podzimu 2021 deset soutěžních utkání.

První zápasové zážitky proti týmům z regionu

Jak je zvykem, výběry mladších přípravek absolvují soutěže okresního charakteru. Výběru U9 se na podzim účastnil skupiny B Okresního přeboru, o rok mladší tým pak skupiny A. Jak už bylo naznačeno, oba celky se vzájemně hráčsky dle potřeby doplňovaly, což následně ve svém zhodnocení vysvětlí i Radim Netopil, trenér výběru U9. Kromě dlouhodobé soutěže se výběry představily i na Poháru mládeže (dříve Ondrášovka Cup) a výběr U9 také na domácí turnajové akci, a to OP papírna Cupu.

Tým U9 měl ve skupině B Okresního přeboru za své soupeře Sokol Štíty, SK Bludov, FK Bohdíkov, TJ Libinu a Sokol Nový Malín. S každým týmem se utkal dvakrát, domácí zápasy pak hrál na hřišti partnerské školy Sluneční. V šesti utkáních naši chlapci vyhráli, ve čtyřech odešli poraženi. Celkem se pak během podzimních 10 utkáních představilo v dresu našeho týmu FK Šumperk U9 hned 24 hráčů.

Tým U8 se představil ve skupině A Okresního přeboru společně s výběry Sokola Vikýřovice, FK Rudy nad Moravou, Jiskry Rapotín, Baníku Staré Město a Sokola Velké Losiny. I v tomto případě se celky střetly dvakrát a stejně jako výběr U9 i ten o rok mladší hraje svá domácí zápasy na ZŠ Sluneční. A jen pro zajímavost, i tento tým měl pozitivní bilanci, dokonce v poměru 8 výher a 2 prohry. Minimálně k jednomu utkání pak nastoupilo plných 26 hráčů, mezi nimi i všech 24 hráčů, kteří také nastoupili i za výběr U9. Mezi všemi chlapci pak má své zastoupení i jedno děvče, a to Káťa Polášková.

Snažili jsme se týmy stavět s ohledem na výkonnost, vysvětluje Netopil

Své hodnocení k podzimní části obou mladších přípravek si připravil také trenér výběru U9 Radim Netopil, někdejší hráč „A“ týmu FK Šumperk. „Do podzimní části sezóny jsme ve dvou týmech nasadili dohromady bezmála tři desítky hráčů a hráček ročníku 2013 a 2014. A také dva talentované hráče ročníku 2015,“ vrací se Netopil ke složení hráčského kádru. Ihned také doplňuje filozofii trenérského týmu, podle které pak skládali trenéři nominace na jednotlivá utkání. „Vzhledem k různé výkonnosti našich hráčů způsobené i COVID pauzami jsme se týmy snažili stavět především s ohledem na výkonnost soupeře. Aby nedocházelo k výrazným rozdílům ve skóre a utkání byly vyrovnané a přínosné pro obě soupeřící strany. To se nám někdy dařilo více někdy méně. Věříme, že jarní rozdělení soutěží dle současného umístění přinese více vyrovnaných soubojů. Tím i možnost růstu všem zúčastněným hráčům,“ dodal Netopil.

Ten se s výběry zúčastnil také několika jednodenních akcí, na kterých se mladíci rozhodně neztratili. „Obě kategorie odehrály také pohár mládeže, kde se dařilo především ročníku U8. Postoupil z předkola v České Třebové a na kvalifikačním turnaji mu utekl postup do celostátního finále v utkání s Třincem. Tým ztratil vedení o tři branky a to ho nakonec stálo cenný postup,“ zmínil trenér mladších přípravek úspěšné působení celku v někdejším Ondrášovka Cupu. Kromě této akce ale čerpali naši nejmenší hráči zkušenosti i na dalších turnajích. Stejný tým se ještě zúčastnil trianglu se Sigmou Olomouc a Baníkem Ostrava. Rozhodně šlo o další cenné zkušenosti. Tým U9 čeká dvojutkání se Sigmou Olomouc v neděli 5. prosince. Dvojzápas bude zkouškou na formát 5+1, který tým čeká po konci soutěžního ročníku. Výběr se posune do kategorie starší přípravky,“ prozradil Netopil další plány.

Netopil: I nadále Pokračuje nábor do kategorií mladších přípravek

K nim však kromě soutěžních akcí patří samozřejmě i soustavný trénink v čele s pohybovou průpravou. A to dvakrát týdně. Oba týmy nadále pokračují v tréninkovém procesu, který se skládá ze tří tréninkových jednotek. Z nich jedna probíhá v gymnastické tělocvičně a je zaměřena pouze na obratnost. V zimním období máme domluvené halové turnaje. Doufáme, že nebudou zrušeny tak jako loni. Stále probíhá i nábor nových hráčů a hráček do našeho klubu i do kategorií U8 a U9,“ uzavřel Netopil své hodnocení. Pokud by pak rodiče měli rodiče zájem zapojit své dítě do našeho kolektivu (případně by mělo dítě zájem samo), tak kontaktujte Radima Netopila na telefonním čísle 777 008 179.

Soutěž v číslech – Okresní přebor, sk. A (výběr U8)

Ve skupině A Okresního přeboru mladší přípravky se představila šestice týmů, o které jsme se již zmiňovali: Sokol Vikýřovice, FK Ruda nad Moravou, Jiskra Rapotín, Baník Staré Město, Sokol Velké Losiny a náš tým U8. Do soutěže pak v dresu těchto šesti týmů naskočilo celkem 100 dětí, z toho deset děvčat. V tomto směru měly nejsilnější zastoupení Velké Losiny s pěti dívkami, a to Justýnou Krňávkovou, Anetou Masárovou, Denisou Polončíkovou, Rozálkou Smažákovou a Sárou Žmijovskou. Za náš celek pak nastoupila ke třem zápasům Káťa Polášková, která vstřelila dvě branky.

V soutěži padlo ve 30 zápasech 512 branek. A ačkoliv v soutěži nejde o výsledky, přesto si dovolíme zde zmínit rekordmany. Nejvíce branek nastřílel na podzim losinský Adam Frnka, který odehrál všechna utkání a v nich nastřílel 52 branek. O šest branek méně vstřelil Jakub Ruprich z Vikýřovic, který se navíc stal jediným hráčem podzimní části, kdo také obdržel žlutou kartu. Třicet branek pak nastřílel Ondřej Slavík ze Starého Města. Ze šumperského týmu se do sítě trefilo hned šestnáct hráčů a jedna hráčka. Mezi dívkami se pak nejvíce střelecky dařilo Emě Eremkové z Vikýřovic, která vstřelila 7 branek. Právě Ema ještě společně s losinským duem děvčat Anetou Masárovou a Denisou Polončíkovou byly, díky regulím umožňujícím ve věkových kategoriích startovat i o rok starším děvčatům, nejstaršími hráčkami soutěže. Minimálně do jednoho zápasu pak nastoupilo hned 9 hráčů ročníku 2016.

Soutěž v číslech – Okresní přebor, sk. B (výběr U9)

Ve skupině B se tedy představil náš starší výběr, byť, jak jsme již naznačili, byly kádry obou výběrů na podzim prakticky stejné. I zde se prezentovalo šest týmů: Sokol Štíty, SK Bludov, FK Bohdíkov, TJ Libina, Sokol Nový Malín a FK Šumperk U9. Do soutěže pak naskočilo v této skupině Okresního přeboru o šest dětí více než ve skupině A, tedy 106. Mezi nimi pak bylo i 9 děvčat. Čtyři dívky se prezentovaly v kádru libinského TJ, tři pak v bohdíkovském dresu.

V soutěži padlo ve 30 zápasech celkem 521 branek. Nejlepším střelcem se stal s 55 góly Jakub Žižka z Nového Malína, druhé a třetí místo mezi střelci získali kluci ze Štítů: Radim Klein za 43 gólů a Zdeněk Vincour za 24. Ze šumperského týmů se mezi tyče trefilo plných dvacet chlapců, z nichž nejvíce gólů vsítil Petr Chytil (17), následován těsně Matějem Válkem (15) a Rosťou Vaňkem (14). Z děvčat v rámci soutěže střelecky vynikala Nela Petřeková z Libiny. Ta nastřílela 16 branek, což ji stačilo na dělené sedmé místo mezi všemi hráči soutěže.

SoupiskA FK ŠUMPERK U8

Statistiky týmu FK Šumperk U8 - podzim 2021
zdroj statistik: is.fotbal.cz

SoupiskA FK ŠUMPERK U9

Statistiky týmu FK Šumperk U9 - podzim 2021
zdroj statistik: is.fotbal.cz