Článek: Sigma Olomouc

V sobotu odstartuje dorost ligovou sezónu 2021/2022

V uplynulé sezóně si vedli skvěle. Mladší i starší dorost se drželi na špici tabulky a zdálo se, že by mohli zabojovat o postup. Jenže jaro se opět neodehrálo a sen o přesunu z divize do našlapané ligové smetánky se začal rozplývat. Zasáhla vyšší moc, tedy skutečnost, že Blansko odmítlo pokračovat v druhé nejvyšší dorostenecké soutěži v zemi. A postup Šumperka byl následně úřední cestou potvrzen. Již o víkendu pak, přesněji řečeno v sobotu 14. srpna, odehrají naše dorostenecké výběry po mnoha letech ligová utkání. Soupeřem jim budou mládežníci Sigmy. Starší dorost má výkop stanoven na 10:30, mladší dorostenci vyběhnou na trávník ve 12:45.

Konkurence v dorostenecké druhé nejvyšší soutěži je už opravdu našlapaná. Šumperští kluci tak budou svádět boje s výběry Třince, Prostějova, Znojma, Jihlavy, také však s rezervami prvoligových klubů, mj. s Baníkem, Opavou, Zbrojovkou či Sigmou. Právě ta bude prvním šumperským soupeřem. A rozhodně hned na úvod nejtěžším. Sigma vloni opanovala nedohranou sezónu, navíc ročník, který do Šumperka dorazí pod hlavičkou výběru U18, pak v celostátní lize mladšího dorostu (nejvyšší soutěž) skončil čtvrtý. Neméně silný bude rozhodně i výběr U16, který se postaví našemu mladšímu dorostu.

FK Šumperk U19 – SK Sigma Olomouc U18

Tenhle olomoucký výběr netřeba moc představovat. Fanoušci jej mohli vidět už před sezónou, když se stal soupeřem našeho „A“ mužstva. Jasně sice prohrál, ale konfrontace s kluky ze staršího dorostu bude úplně o něčem jiným. Trenérem výběru je pak Roman Sedláček, bývalý československý reprezentant a hráč, který dokázal s Vítkovicemi vyhrát v sezóně 1985/86 československý titul. Nejlepší léta fotbalové kariéry ale prožil na Hané, nejslavnější zápasy ale odehrál v dresu Hansy Rostock a po boku Františka Straky v PMEZ. Tehdy německý klub narazil v sezóně 1991/92 hned v 1. kole na Barcelonu a v odvetě ji dokonce Rostock porazil.

Teď se snaží Sedláček vychovat pro český fotbal další talenty a nutno říci, že se to Sigmě daří. V kádru výběru do 18 let figuruje například David Koláček, který v roce 2018 oblékl dres „future“ výběru U15 v zápase s Belgií. Reprezentační pozvánky pak neminuly ani další hráče z výběru, například brankáře Richarda Bílého. Utkání začíná na zadní travnaté ploše Tyršova stadionu v sobotu 14. 8. od 10:30. Řídit ho bude Stanislav Šujan společně s asistenty Pavlem Horkým a Davidem Krejčím.

Kompletní program kola

FK Šumperk U17 – SK Sigma Olomouc U16

Výběr mladšího dorostu do 16 let vede v olomoucké Sigmě Jan Krajčovič, který sice nejvyšší herní zkušenosti má z divizního Rýmařova, ale na trenérské pozici je asistentem u národních mládežnických výběrů. A i on je tedy značně podepsán pod úspěchy olomoucké mládeže. V kádru „šestnáctky“ pak má k dispozici spoustu zajímavých hráčů, s mnohými pracuje dlouhodobě. Také tato konfrontace bude tak pro šumperské mladíky velmi náročnou zkouškou na úvod ligové sezóny.

Duel začne po skončení souboje ligy staršího dorostu ve 12:45, opět na vedlejší travnaté ploše Tyršova stadionu. Rozhodčím utkání bude Pavel Horký, asistenty v tomto případě Stanislav Šujan a David Krejčí.

Kompletní program kola