Znak klubu FK Šumperk

Žáci odstartovali jaro proti Přerovu a Bílovci doma

O uplynulém víkendu začala jarní část sezóny i starším a mladším žákům. Všechny výběry se představily doma a sobotní program 16. března tak byl na Tyršově stadionu velice nabitý. Hned na úvod sice výběr do 15 let prohrál, ale následně zbývající tři žákovské celky jasně dotáhly zápasy ke svým výhrám. A k vidění bylo několik hattricků. V následujícím článku je pak kromě reportáží i sestřih branek z utkání výběru U13 a obsáhlejší reportáž z duelu týmu U15 proti Přerovu. Včetně hodnocení trenéra Jakuba Šebely.

Starší žáci u15 marně bojovali o body s přerovem

16. 3. 2024
0 - 2
Konečný výsledek

Podrobnosti

Datum Čas Soutěž Sezóna Den zápasu Počet diváků
16. 3. 2024 09:00 MSŽD st. žáků U15 (sk. E) 2023/2024 14. kolo 40

Vůbec prvním výběrem, který se v kalendářním roce 2024 představil v mistrovském utkání na domácí půdě, byl výběr starších žáků U15. V sobotu 16. března od 9:00 přivítali naši kluci vedoucí celek tabulky, silově velmi disponovaný tým Přerova. Soupeře i tak dokázali potrápit, nakonec ale prohráli 0:2. Ani ne tak s výsledkem, jako spíše s výkonem pak nebyl moc spokojený trenér Jakub Šebela. V brance našeho celku nechyběl Filip Vondra, který se naladil na jarní část sezóny již před týdnem, kdy vychytal mladšímu dorostu výhru 2:0 na půdě Znojma. Stejným výsledkem vyhráli hosté i tentokrát, ale to už samozřejmě Vondru těšilo o poznání méně. Klíčovým mužem utkání se pak stal přerovský Večerka. Ten v prvním poločasu poslal hosty do vedení. První jarní zápas obou týmů však zůstával vyrovnaný až takřka do samého závěru.

Duel pak mohl dopadnout podstatně veseleji. Ve 47. minutě se do šance dostal Martin Doležel, protlačil se za obranu, ale přerovský brankář Tomeček ho vychytal. Stále častěji pak začal zlobit na pravém křídle aktivní Šalamoun, jehož rychlost i solidní práce s míčem dělala přerovské obraně problémy. Bohužel v 54. minutě z jednoho takového průniku vytěžil náš tým jen roh, a z něj pak nic. O deset minut později znovu Šalamoun prchl krajnímu obránci a poslal do vápna velmi nebezpečný míč. Jeho spoluhráčům ale chyběl krok k tomu, aby se dostali v ideální pozici na malém vápně do zakončení.

Definitivní pojistka Přerovských pak přišla v 73. minutě. Celé gólové situaci předcházel moment, kdy se naše obrana dostala pod tlak a dopustila se faulu. Dobře kopnutý přímý kop doplachtil až ke sbíhajícímu Večerkovi, který z voleje nedal Vondrovi šanci – 0:2. Naději ještě mohl vykřesat domácí celek v 79. minutě, ale byť se míč dostal do sítě branky hostů, gól neplatil pro ofsajd. A v závěru, již v nastavení, v další velké šanci přestřelil Doležel.

Trenér Jakub Šebela: Utkání se nám vůbec nepodařilo

Trenér Jakub Šebela chystal přes zimu svůj výběr ještě ve spolupráci s Dominikem Liďákem na jarní boje, vstup do nich však výsledkově nevyšel. A herně to také mohlo být lepší. „Zápas nelze hodnotit moc kladně. Ať už výsledkově, tak i co se týče hlavního kritéria, tedy výkonu. Utkání se nám vůbec nepodařilo, neměli jsme žádnou přechodovou fázi, neměli jsme dobré držení míče a v útočné fázi jsme se ani moc neobjevili. Výsledek nechme být, kdyby aspoň výkon byl dobrý,“ smutnil po utkání šumperský trenér.

Soupeř pak maximálně těžil ze svých výhod. „První poločas se nám vůbec nevydařil. Přistoupili jsme na hru soupeře, který je silovější, v soubojích nás odstavil. Chtěli jsme míč držet na zemi, těžit z kondičních a rychlostních možností. Ale to se nám nepodařilo, kluci se báli soupeře a byl problém využít to, mají. Naopak se nám nedařilo ve středové linii, ztráceli jsme míče a sami se dostávali pod tlak. O ten gól jsme si koledovali,“ zhodnotil úvodní poločas Šebela. V tom druhém se herní projev zlepšil, ale na zvrat to nestačilo. „Do druhé půle jsme poslali do hry Langa, abychom zlepšili rozehru a posílili střed. To se nám povedlo, ale stále to nic nezměnilo, naopak soupeř dal na 2:0. Tady hrál roli nedůraz ve vápně, kdy přiletěl balon ze standardky a kdybychom situaci lépe pokryli, tak bychom nedostali ani ten druhý gól. A pak už jsme se s tím svezli. Měli jsme sice vyloženou šanci úplně v závěru, kterou jsme neproměnili, ale myslím si, že by se tím moc nezměnilo. Skóre by maximálně bylo 1:2,“ dodal Šebela.

Příští týden pak šumperský celek zamíří na sever, do Jeseníku. A očekávání jsou jasná – zlepšení. „Věřím, že ten zápas bude úplně jiný než v přípravě, kdy jsme se spolu střetli dvakrát a naposledy jsme u nich předvedli docela tristní výkon. V sezóně je to ale jiný, věřím, že kluci se na utkání v Jeseníku připraví, i díky této dnešní prohře. Chvíli to taky trvá, než se kluci na začátku půlsezóny do toho dostanou, než se sehrají. Takže věřím, že se s Jeseníkem porveme o body a že to bude lepší, jak výsledkově tak herně. S Přerovem to bylo utkání dle očekávání, soupeř těžil z fyzických předpokladů a hrál to, co se dalo předpokládat. Urval to dost silou, pro naše menší kluky to bylo těžký. A posledních třicet minut už spíš míče lítaly ze strany na stranu a nedá se ani říci, že bychom se mohli bavit o nějakém fotbale a postupném rozvoji,“ uzavřel Jakub Šebela.

FK Šumperk U15 – 1. FC Viktorie Přerov U15 0:2 (0:1)

Góly: 28. a 73. Večerka. Žluté karty: Lang – Tomeček, Večerka. Rozhodčí: Jakub Kašpar. Diváci: 40.
FK Šumperk U15: Vondra – Vaculík, V. Bessonov, Karger (56. Y. Bessonov), Bečvář (56. Michal), Potočka (56. Strnad), Doležel, Brázda, Škrabal (74. Janků), Šalamoun, Ruprecht (41. Lang).
1. FC Viktorie Přerov U15: Tomeček – Švirk, Hrubý, Jurečka, Večerka, Hagan (62. Nádvorník), Dorazil (25. Jakubec), Dolejší, Janda (80. Steffan), Žák (62. Sedláček), Svozil (62. Kelling).

tým do 14 let přejel přerov

16. 3. 2024
11 - 2
Konečný výsledek

Podrobnosti

Datum Čas Soutěž Sezóna Den zápasu Počet diváků
16. 3. 2024 11:00 MSŽD st. žáků U14 (sk. E) 2023/2024 14. kolo 20

Výběr do 14 let zahájil jarní část sezóny vítězstvím. Z pozice třetího celku tabulky udržel náš celek tak domácí neporazitelnost a vyhrál jasně 11:2. Hattrick zapsal Michael Šír, po dvou gólech pak vsítili Jakub Chromý a Tobiáš Hatoň. Přitom to byli hosté, kdo ve druhé minutě otevřel skóre. Na gól Navrátila ale navázal šumperský tým pěti góly, i díky hattricku Šíra, a do změny stran tak vedl již 5:1. I druhý poločas načali hosté gólem, ale tentokrát obratem dostali dalších šest.

Po výhře 11:2 se tak náš tým posunul na druhé místo tabulky, nicméně Hranice mají zápas k dobru.

FK Šumperk U14 – ŠSK Bílovec U14 11:2 (5:1)

Góly: 3., 22. a 30. Šír, 9. a 79. Hatoň, 50. a 62. Chromý, 7. Strnad (pen), 44. Palkovič, 48. Lang, 73. David – 2. Navrátil, 43. Spáčil. Žluté karty: Strnad – Janík, Navrátil. Rozhodčí: Jakub Kašpar. Diváci: 20.
FK Šumperk U14: Nitsche – Ošlejšek, Juřena, Šír, Neoral, Chromý, Páleník, Hatoň, Lang, Horák, Rašner, Palkovič, David, Strnad, Jícha, Potočka.
ŠSK Bílovec U14: Pešák – Holý, Stančo, Křepelka, Vrána, Maňák, Janík, Tomeček, Navrátil, Spáčil, Chaloupka, Macháček.

Výběr U13 vyhrál přestřelku s Bílovcem

16. 3. 2024
13 - 6
Konečný výsledek

Podrobnosti

Datum Čas Soutěž Sezóna Den zápasu
16. 3. 2024 13:15 Liga SpSM ml. žáků U13 - sk. 9.-16. 2023/2024 1. kolo

Liga SpSM mladších žáků se na jaře rozjela ve své nadstavbové části a tým do 13 let na úvod přivítal Bílovec. Utkání se zvrtlo v divokou přestřelku, ale náš celek nakonec nastřílel více než dvakrát tolik branek než soupeř. A urval vítězství 13:6! Hattrickem se zaskvěl Tobias Ambros, pod vítězství se ale, kromě výkonu celého mužstva, podepsalo aspoň jednou brankou hned devět střelců. Trenéři Jakub Bauer a Marek Horký tak mohli se svým celkem oslavit vítězství.

FK Šumperk U13 – ŠSK Bílovec U13 13:6 (5:2)

Góly: Ambros 3, David 2, Vašíček 2, Dom. Kamlar, Kolomazník, Novák, Pospíšil, Sedláček, Straka – Jedlička, Buršík, Staněk, Baroš, Kursa, Joura. Bez karet. Diváci: 43.
FK Šumperk U13: Prejda – Berka, Daniel, David, Dan. Kamlar, Dom. Kamlar, Kolomazník, Kotrle, Novák, Novotný, Ondra, Pospíšil, Ambros, Sedláček, Straka, Vašíček.
ŠSK Bílovec U13: T. Loučka – Jedlička, Buršík, Staněk, Baroš, Kursa, Joura, Burget, Sprosták, Pinčák, Vojkůvka, Cholasta, Chytil, D. Loučka, Pavlík.

Video

Tým do 12 let vybojoval nejvyšší vítězství v sezóně

16. 3. 2024
13 - 0
Konečný výsledek

Podrobnosti

Datum Čas Soutěž Sezóna Den zápasu Počet diváků
16. 3. 2024 15:15 Liga SpSM ml. žáků U12 - sk. 9.-16. 2023/2024 1. kolo 70

Vstup do jarní části sezóny výběru do 12 let vyšel, na domácí půdě přejel Bílovec 13:0 a hned v prvním kole nadstavby Ligy SpSM se usadil na prvním místě. Hattrickem se blýskli Válek a Smékal, o jediný gól pak utekl dvojici Dařílek – Urban. Smékal přitom stihl nastřílet čistý hattrick během sedmi minut. Čisté konto si připsal Martin Suchánek, letní posila z Nového Malína. Svůj první start za náš tým pak ozdobil gólem v 78. minutě František Švenda.

Již ve druhé minutě otevřel skóre Dařílek, na něj navázal o čtyři minuty později Nguyen a šumperští mladící poté pečlivě navyšovali náskok. Vítězství 13:0 je nejvyšším v podání tohoto výběru v letošní sezóně. Doposud jím byla výhra 13:1 v Havířově.

FK Šumperk U12 – ŠSK Bílovec U12 13:0 (8:0)

Góly: 35., 39. a 54. Válek, 70., 76. a 77. Smékal, 2. a 30. Dařílek, 15. a 38. Urban, 6. Nguyen, 10. Hubáček, 78. Švenda. Bez karet. Diváci: 70.
FK Šumperk U12: Suchánek – Válek, Vepřek, Žižka, Dařílek, Hubáček, Koop, Křesina, Luknár, Mareček, Nguyen, Smékal, Strnad, Švenda, Urban, Szalay.
ŠSK Bílovec U12: Anders – Nikel, Penčev, Šťastný, Hedvíček, Sigmund, Szweda, Gola, Nohel, Spiller, Knedlík, Žáček, Vajda, Molnár.