Souboj o míč v utkání Znojmo U17 - Šumperk U17, hraného dne 10. 3. 2024 v Tasovicích. Zdroj fotky: 1. SC Znojmo FK.

Dorost po bojích ve Znojmě poprvé na jaře doma, čeká ho Opava

Těžšího soupeře na domácí rozjezd jarní sezóny si šumperští dorostenci přát asi nemohli. Na Tyršův stadion totiž zamíří Opava, která po loňském sestupu velice touží po návratu mezi elitu v zemi. Tomu odpovídá i umístění staršího dorostu SFC v ligové soutěži. Ten totiž v soutěži vede. Souboj obou výběrů do 19 let se odehraje na Tyršově stadionu v neděli 17. 3. od 10:00, navazovat na něj bude střetnutí mladších dorostenců. (foto: facebook 1. SC Znojmo FK – mládež)

Suverénní Opava jasným favoritem, ale…

Patnáct zápasů, patnáct výher! Fantastický podzim předvedli starší dorostenci Opavy, což nemohlo vyústit v nic jiného než v jasné vedení v druhé nejvyšší dorostenecké soutěži v zemi. Plný počet 45 bodů podtrhlo skóre – 56:11. Jen sám Josef Blatný nasypal soupeřům fantastických 25 branek. Jenže… Hned v prvním jarním kole přišla nečekaná porážka. Slezané doma na umělce v Kylešovicích nezvládli vstup do zápasu proti karvinskému týmu do 18 let a v šesté minutě prohrávali 0:2. A gól Hendrycha na body nestačil. Navíc Opava dohrávala v deseti po vyloučení obránce Filipa Endrycha, opora obrany tak bude v derby chybět.

Že má opavský tým kvalitu je jasné. Na podzim navíc do čtyř utkání nastoupil i talentovaný Patrik Wehovský, který figuruje v širší nominaci české reprezentace do 19 let na finální fázi kvalifikace o mistrovství Evropy. A v prvním utkání proti karvinským mladíkům Opavě chyběl i zmiňovaný Josef Blatný. Ztráta 25 gólů by také mohla hrát roli. Zásadní ale bude také kvalitní výkon našeho výběru. Že na jaře může tým směle pokukovat po bodech a získávat tak v důležitých záchranářských bojích, dokázal už v Tasovicích, kde ho v prvním jarním kole přivítalo Znojmo. To bohužel nakonec vyhrálo nejtěsnějším poměrem 1:0.

Náročný duel proti Opavě začne v 10:00 v neděli 17. března na Tyršově stadionu a řídit jej bude Lubomír Habermann. Přijďte naše kluky podpořit a nikde není psáno, že outsider si nemůže na favorita vyšlápnout.

Mladší dorost vyloupil Znojmo, ale Opava?

Tříbodový vstup do jarní části soutěže předvedli šumperští mladší dorostenci. V Tasovicích, kde na umělce zahájilo jaro Znojmo, vyhráli 2:0. O výhře rozhodly branky Látala a Novosada, přičemž domácím nepomohlo ani následné vyloučené druhého jmenovaného. „Do utkání jsme vstupovali s cílem získávat míče už na soupeřově polovině a následně jsme chtěli využívat dobré pohyblivosti hráčů v ofenzivní fázi,“ hodnotil zpětně zápas trenér Jakub Bauer. Ten mohl být nejen s výsledkem spokojený, přesto věděl, že výkon ještě nebyl optimální. „Co se týče taktické stránky výkonu, tak jsme udělali pokrok v pochopení rolí v našem rozestavení, ale množství chyb a nesprávné taktické reakce na konkrétní situace převažují,“ dodal.

Výběr do 17 let se navíc musel skoro 40 minut bránit v deseti. Novosad dostal totiž druhou žlutou za málo vídaný a ještě méně na druhou žlutou v utkání trestaný přestupek: nedodržení předepsané vzdálenosti při zahrávání přímého kopu. Tým tak rázem, i přes vedení 2:0, stál před novou a náročnou výzvou. „Na druhou stranu je třeba smeknout před týmovou mentalitou, naším výdejem a reakcí týmu na vyloučení , kdy jsme společnými silami nahradili chybějícího hráče,“ vykompenzoval trenér Bauer ve svém hodnocení výše uvedenou kritiku. Na vítězství se jistým výkonem bez obdržené branky podílel teprve čtrnáctiletý člen kádru starších žáků Filip Vondra. Talentovaný brankář tak pobral další důležité zkušenosti z dorosteneckých soutěží.

Před víkendovým derby s Opavou pak připutovala ze Slezska dost varující informace. Hráči SFC v domácím prostředí doslova rozstříleli karvinský výběr, když vyhráli 12:3! Hned tři hráči zaznamenali hattrick. A Opavané tak naznačili, že do jara vstoupili z chutí a kvalitou. Derby začne v neděli 17. 3. od 12:15 a řídit jej bude Petr Brázdil.