Znak klubu SFC Opava

Áčko porazilo na úvod přípravy divizní opavskou rezervu

V úzkém kádru nastoupily oba celky ke svému prvnímu přípravnému utkání sezóny. Šumperský i opavský výběr zahájily rezervu v pondělí 4. července a po pár dnech společného tréninku se pak střetly na šumperském trávníku. Zatímco v první půli branka nepadla, v druhé se skóre měnilo pětkrát. Šumperský celek nakonec porazil opavskou divizní rezervu 3:2. Další utkání je na pořadu za týden 16. července v Letohradě.

9. 7. 2022
3 - 2
Konečný výsledek

Podrobnosti

Datum Čas Soutěž Sezóna Počet diváků
9. 7. 2022 10:00 Přípravná utkání 2022/2023 30

Půle plná osobních soubojů góly nenabídla

První přípravné utkání na novou sezónu nabídlo hned v úvodu několik zajímavých momentů. Po pár minutách hry rozezvučel břevno opavské branky krásnou střelou Jurásek, na druhé straně pak Kreizl vytěsňoval ránu opavských. Dlouhé minuty pak nabízel souboj týmů, které tento týden shodně zahájily společnou přípravu, spíše silový boj. Spousta soubojů ve středu hřiště ochudila hrstku věrných diváků o vyložené šance. Naopak mladou rozhodčí nikoliv o pracovní vytížení.

Zajímavé momenty před oběma brankami se objevily až v závěru prvního poločasu. Linet sice hlavou zakončil přímý kop Strnada, ale i kdyby zamířil přesně, radost by překazil mávaný ofsajd. I tak si ale náš tým vypracoval mírnou převahu a šance. Kováč zpoza vápna zkoušel obstřelit bránícího hráče a skrýt tak za něj technický pokus, opavský brankář ale byl u své pravé tyče připravený. O dvě minuty později pak domácí celek vedl další útok po pravé straně, rychlou kombinaci zakončoval Elšík. Kanonýrovi z loňského staršího dorostu však i přes dobrý výkon v celém zápase nebylo v utkání souzeno, koncovka mu, stejně jako i v dalších případech, nesedla.

Poslední šanci pak v úvodní půli měli hosté. Nebezpečný centr prošel až do vápna, kde z výborné pozice zakončoval jeden z hráčů slezského klubu. Trefil však prostor, kde stál připravený Martin Kreizl. A dlouholetý brankář našeho klubu si počínal jistě. Poločas tak i přes zajímavé momenty na obou stranách góly nepřinesl.

Gólové hody z druhé půle vyhrál Šumperk

To v druhém poločasu se již skóre měnilo, a to hned pětkrát. Domácí trenér Roman Křepelka pustil do branky, jak bývá v přípravě zvykem, místo Martina Kreizla osmnáctiletého Jakuba Žandu. Na trávníku se s ohledem na absence způsobené mnohými důvody moc změn vymyslet nedalo. Ale herně ano, a to potvrdili domácí hráči hned po pár minutách hry. Po pravém křídle dostal rychlý míč Adam Žák, ten poté poslal do vápna za hráče nabíhající na první tyč výborný pas. Míč totiž skončil u zcela volného Petra Holíka, který zachoval chladnou hlavu a loňský dorostenec trefil přesně – 1:0! Bohužel o chvíli později bylo vyrovnáno. Obrovská chyba v obraně nabídla hostům gól, kdy Jakub Žanda byl tváří v tvář opavskému střelci bezmocný.

Nerozhodný stav vydržel přibližně deset minut. Poté se postavil k přímému kopu z větší vzdálenosti Patrik Strnad, takže brankář Slezanů nepředpokládal, že by snad domácí hráč s prvotřídní kopací technikou mohl zakončovat. A opravdu, Strnad zakroutil svůj kop na zadní tyč a couvající brankář už nestačil rukavicí vytěsnit míč nad břevno – 2:1! Dvojice Strnad – Žák pak zahrozila o dvě minuty později znovu. Nejprve centr po levém křídle unikajícího Strnada odvrátili hosté na poslední chvíli na roh. Po něm pak odražený míč poslal na branku Žák, ale minul zadní tyč. Přesto se náš výběr dočkal a opět to měl na svědomí Patrik Strnad. Za dlouhou přihrávkou za obranu se vydal z ofsajdově hraniční pozice, ale praporek zůstal dole a Strnad tak pelášil sám na brankáře. Jeho chladnokrevná klička a zakončení pak přineslo domácímu celku již dvougólové vedení.

O to nakonec šumperský celek sice přišel, ale o vítězství nikoliv. V 82. minutě totiž jeden z hráčů opavské zálohy napálil míč z nějakých 25 metrů nechytatelně pod břevno šumperské branky, Žanda byl na tento pokus naprosto bezmocný. Z další akce mohli Opavané dokonce srovnat, ale tentokrát zvonilo břevno na šumperské straně. Naopak pojistku mohl přidat Marek Elšík, jenže ten si svou smůlu po přihrávce od Žáka vybral vrchovatě až do konce. V těžké pozici se mu totiž zakončit nepodařilo.

FK Šumperk – SFC Opava B 3:2 (0:0)

Góly FK Šumperk: 63. a 70. Strnad, 50. Holík. Bez karet. Rozhodčí: Natálie Čampišová. Hráno 9. července od 10:00 na hřišti 2 Tyršova stadionu.
Sestava FK Šumperk: Kreizl (46. Žanda) – Kováč, Smrž, Ostrokon, Jurásek – Linet – Holík, Musílek – Žák, Elšík, Strnad. Střídající: V. Dostál.

Ohlasy aktérů

Roman Křepelka, trenér FK Šumperk: S přípravou jsme začali v pondělí 4. července, tedy stejně jako dnešní náš soupeř, jak mi potvrdili. Pokud jde o mne, tak zápas hodnotím kladně, utkání splnilo účel. Důležité je, že se nikdo nám ani soupeři nezranil. Viděl jsem pak ve hře nové kluky, ať už z dorostu, či ukrajinskou posilu do obrany, jak pracují, bojují. My i soupeř jsme měli problémy s lavičkou, máme nějaké absence. Ať už jde o marodku, tři kluky zraněné. Jeden je po operaci, další nejspíš na operaci půjde. Do toho ještě nějaká dovolená. Proto je zatím situace taková, že jsme hráli ve dvanácti lidech.“