Znak klubu SFK Holešov

Další góly už snad tak drahý nebudou, doufá střelec FILIP TWARDZIK

Šumperský výběr doma potřetí na jaře vyhrál. A fanoušci divizního mužstva si mohou na Tyršově stadionu pomalu zvykat na to, že nerozhodný stav v 80. minutě není žádný důvod k rozpakům a nervozitě. Na vítězné trefy Marka Smrže z 93. minuty a Stanislava Lavroviče z 89. minuty navázal tentokrát mladý zadák Filip Twardzik. Dorážkou se prosadil v 84. minutě a jeho první gól za Šumperk znamenal další tři body do tabulky. „Už si na tyhle vývoje pomalu začínáme zvykat,“ usmíval se obránce, který přišel v zimě na hostování ze Sigmy, po utkání. O dojmy se po vítězném zápase podělili on a trenér Zdeněk Opravil. 

Snad ještě přijdou další góly a nebudou tak drahý, doufá Twardzik

Jejich příchod se dotáhl koncem března, pár dnů, možná i hodin před začátkem jarní části divize. Olomoučtí mladíci ze Sigmy Marek Hausknecht a Filip Twardzik si rychle řekli o své místo na hřišti. Zatímco Hausknecht se prosadil gólově proti Skašticím, tak Twardzik si svůj zásah nechal až na duel proti Holešovu. I díky těmto gólům má naše FK po pěti jarních zápasech nahráno 11 bodů. „Bylo to strašně rychlý, vím, že přišel balón z levé strany. Pak se všelijak poodrážel, až se ocitl u mne na pětce. Měl jsem před sebou prázdnou branku, nebylo to moc náročný,“ usmíval se po utkání šťastný střelec.

Náladu mu nezkazil ani účet v kabině. Zatímco v Houslicích to měli za pět set všichni, co nebyli nachystaní na trénink, tady to měl za stejnou sumu autor premiérové trefy v dresu šumperského celku. „Je to můj první gól za klub, tak to mám za pět set. Doufám, že ještě přijdou ale další branky. A nebudou tak drahý,“ usmál se devatenáctiletý talentovaný zadák, který na podzim působil v jiné divizní skupině. Oblékal dres Petrovic ve skupině F. A i tam se gólově prosadil. V dresu Polanky skóroval v domácím zápase proti Bohumínu, ale tehdy gól na vítězství nestačil (v záznamu zde v čase 25:37) . Hosté totiž vyrovnali v 89. minutě z penalty. Co je zajímavé, i tehdy byl delegován do utkání rozhodčí Michal Broskevič, který řídil utkání proti Holešovu, v Polance však jen v roli asistenta.

Utkání proti poslednímu celku tabulky pak dlouho naplňovalo papírové předpoklady. Hosté sázeli na defenzívu a trpělivě čekali na svou šanci. Tím však ulehčili hráčům defenzivní řady. „Nikam se Holešov moc netlačil, navíc si myslím, že jsme si celé utkání velmi dobře pohlídali a měli ho pod kontrolou. Akorát ten gól přišel až tak pozdě. Dozadu jsme velké problémy neměli,“ zamyslel se Twardzik. Ten však našel na svůj výkon i kritická slova. „Vůbec se mi dnes nedařilo v soubojích jeden na jednoho. Prakticky celý zápas. Naštěstí tam pak padl ten gól,“ usmál se prostějovský odchovanec, který se přes Vítkovice dostal až do Sigmy.

V Šumperku pak prožil další vítězné utkání, byť deštivé. „Počasí v prvním poločasu bylo fakt špatný, hodně pršelo. Ale trávník byl dobrý, vydržel, ve druhé půli už to bylo lepší, tolik nepršelo. Teď se musíme připravit na další zápas,“ uzavřel jediný střelec zápasu jeho hodnocení.

Měl jsem z toho trošku obavy, přiznal po zápase trenér Opravil

Zažil třetí infarktový zápas na domácí půdě. Byť před utkáním doufal, že jestli vyhrát, tak snad gólem vstřeleným dříve než v závěru. Bylo jasné, že proti Holešovu bude toužit více než kdy jindy po rychlém gólu. „Byl to třetí zápas v nějakých osmi dnech, prostě během týdne. Takže jsem z toho měl trošičku obavy. Ale dali jsme s Romanem do základu kluky, kteří moc nehrávali, či jsou po zranění nebo čekají na šanci. A nezklamali. Ten výsledek 1:0 pak odpovídá, aspoň z mého pohledu, dění na hřišti,“ hodnotil Zdeněk Opravil zápas pár minut po jeho skončení.

Nakonec ale opět musel čekat na vítězný gól až do posledních minut. „Za mne to bylo dobrý a jsem rád, že kluci gól v závěru dali. Bylo na týmu vidět, jak chce vyhrát. Byli jsme hladovější, to se projevilo i u vstřelené branky. Chtěli jsme míč do sítě dotlačit, to se povedlo. Jsem rád, i za kluky,“ dodal Opravil. A ačkoliv do Šumperku mířil poslední tým tabulky, bylo jasné, že na domácího favorita nečeká lehké utkání. „Pro tým, který musí tvořit, je takový zápas těžký. Holešov hraje o záchranu, věděli jsme, že budou zatažení. A pokud pak dobýváte branku a soupeř hraje sevřený v bloku, hraje se velmi špatně,“ chválil defenzivní hru soupeře Opravil. Trpělivost ale nakonec slavila úspěch.

„V zápase byly věci, které trénujeme a které jsme připravovali. Dlouho ale nevycházela finální fáze. Ve druhém poločasu už i ta byla lepší, ale často nám chyběl krok, špička nohy. Nakonec to vyšlo. Byl to ale opravdu náročný zápas. Teď musíme zregenerovat, do soboty. Čeká nás další velmi těžké utkání, tentokrát v Bzenci. A moc bych si přál, aby série pokračovala, abychom na dosavadní jarní výsledky navázali,“ netajil se plány na další bodový zisk Opravil. Bzenec totiž na jaře získal solidních sedm bodů, v tabulce navíc ztrácí na náš výběr z osmého místa pět bodů. A tohle manko bude chtít snížit.