Klub FK Šumperk

Áčko přivítá v neděli na umělce Skaštice

Po vynucené přestávce kvůli odloženému utkání ve Vsetíně se vrátí náš „A“ tým do divizního kolotoče domácím utkáním proti TJ SKAŠTICE. Stane se tak v neděli 10. dubna od 15:30 na umělce Tyršova stadionu. A stejně jako při jarní premiéře proti Slavičínu i tentokrát bude na umělce připraveno standardní pohoštění. Tedy pivko a klobás prostě k fotbalu patří. A fanoušci taky, tak nás přijďte podpořit…

Boj o jarní bezztrátovost proti fotbalové vesničce

Skaštice je obec, která leží nedaleko Kroměříže a má necelých 400 obyvatel. Její účast v divizní soutěži je tak velká událost pro celou obec. Klub byl založen v roce 1989, dlouhé roky hrál nižší soutěže. Do roku 2012 v Okresním přeboru, pak tři sezóny v I. B třídě Zlínského kraje. V roce 2018 slavily Skaštice vítězství i v této soutěže a hned vzápětí i v Přeboru Zlínského kraje! Zdeněk Konečník v této sezóně nastřílel ve 25 zápasech plných 47 branek! Famózní výkon, a postup do divize.

Historicky první vzájemné utkání našeho FK se Skašticemi se odehrálo 17. srpna 2019 na půdě soupeře. A nováček divize se s námi nepáral, vyhrál jasně 4:1. Ještě 15 minut před koncem bylo skóre 1:1, pak se prosadil již zmiňovaný Zdeněk Konečník. Následně domácí přidali ještě dvě branky. Ani druhý vzájemný zápas nedopadl úspěšně, Skaštice znovu doma uspěly 3:2. 19. září 2020 uspěl celek z Kroměřížska i tentokrát díky závěru zápasu. Naši kluci vedli 1:0 i 2:1 po gólech Cikryta a Ostrovky. Domácí ale srovnali na 2:2 v 83. minutě a vítěznou trefu vstřelil v 92. minutě Zavadil.

Až do třetice to vyšlo. Znovu ve Skašticích se střetly celky na podzim opět ze začátku sezóny. 21. srpna předvedli naši hráči skvělý výkon. V nastaveném čase otevřel skóre Patrik Strnad, tentýž hráč byl hodně vidět i ve druhém poločasu. Nejprve zvýšil na 2:0, aby o pět minut později dostal od rozhodčího za verbální projev proti jeho rozhodování červenou kartu. Vítězství pak pečetil v nastavení Yevhen Ostrovka. V neděli se pak poprvé v historii představí Skaštice v Šumperku.

Skaštice vstoupily do jara remízou ve Strání

Oba týmy zažily poměrně odlišná první jarní utkání. Šumperk doma přivítal Slavičín a proti soupeři, který poslední roky bojoval o první místo v divizi, uhrál i v deseti vítězství 2:1. Rozhodnutí zajistil v nastaveném čase Marek Smrž. Skaštice naopak vyjížděly ven, čekal je zápas ve Strání na samotném česko-slovenském pomezí. Diváci se ale načekali na gól marně. Duel skončil bezbrankovou remízou 0:0. Jen to potvrdilo, že v zápasech Strání prostě góly nepadají.

V důrazně hraném zápase padlo 7 žlutých karet. Gól tedy žádný. Nicméně příští soupeř neprožívá ideální období. Z posledních sedmi zápasů vyhrál jen jednou, s posledním Holešovem. Oporou týmu zůstává nadále kapitán Zdeněk Konečník, který v sezónách 2007/08 a 2008/09 odehrál za Fastav Zlín 16 prvoligových zápasů, bez vstřelené branky. V roce 2018 ale vyhrál anketu Fortuna Gól snů. A v aktuální sezóně je pro Skaštické také klíčovou osobou ofenzívy. Vždyť z celkových 17 gólů, které Skaštice vstřelily, jich sám Konečník dal více než polovinu, plných devět.

Nejvytěžovanějším hráčem Skaštic je ale – trenér. Je to tak, nejvíce minut na trávníku strávil v aktuální sezóně Lukáš Motal, který je zároveň i trenérem týmu. I on se mihl v nejvyšší soutěži, také ve Zlíně, tedy celku z regionu. Odehrál osm zápasů v sezóně 2015/2016.

Odehraje se celé kolo?

Nezbývá než pevně doufat, že nenastane podobně kalamitní víkend jako ten minulý. Ze sedmi plánovaných zápasů se odehrály jen dva, kdy Hranice po vítězství 5:0 se Bzencem obsadily první místo v tabulce. A Nové Sady pak porazily Slavičín na jeho půdě 0:3 a pro domácí tak pokračuje nezvykle utrápená sezóna.

Co se týče programu 17. kola soutěže, tak aktuálně není hlášeno žádné odkládání zápasu. V sobotu 9. dubna by se tak měly odehrát čtyři duely, druhý den v neděli další tři. Vše s výkopem v 15:30. S ohledem na naše postavení v tabulce nás přímo zajímají jen nedělní duely. V nich se totiž představí jak Všechovice, které mají v tabulce dva body náskok, tak i Bzenec, který naopak na náš výběr bod ztrácí. Má však odehráno navíc minulé kolo proti Hranicím. Ze sobotního programu pak určitě je šlágrem kola duel Přerova s Hranicemi, tedy souboj druhého týmu tabulky s prvním. Neméně důležitým ale bude i záchranářský souboj, kdy Holešov zamíří na půdu Strání a v případě výhry se může soupeři přiblížit na rozdíl jediného bodu.