FK Šumperk - FC Vsetín

Divizní áčko míří po dlouhých třech letech do Vsetína

Nikoliv, ten nadpis opravdu neklame. Byť fotbalové kluby ze Šumperka a Vsetína spolu hrají divizní skupinu E již od roku 2018, tak teprve podruhé zamíří šumperský „A“ tým na stadion v Tyršově ulici. V nedohraných sezónách totiž los vždy vzájemný souboj poslal na náš Tyršův stadion. Druhý pokus o vítězství budou mít naši muži na půdě tohoto soupeře, zápas Vsetín – Šumperk se odehraje již tuto sobotu 2. dubna od 14:00.

Vsetín a Šumperk? Bodu více než vstřelených gólů

Pouze tři týmy naší divizní skupiny získaly více bodů, než kolik k nim potřebovali nastřílet branek. Tím jedním je předposlední Strání, u kterého je vůbec bilance 26 branek v odehraných 14 zápasech na vyznamenání od Fanklubu defenzivního fotbalu. A to samo Strání jich vstřelilo jen osm, o zbytek se postaral soupeř. I tak má na kontě 10 bodů a čtyřbodový náskok na posledního nováčka z Holešova. Ale na půdu Strání se vydáme až v polovině května, teď zpět ke Vsetínu.

Už jen Vsetín a Šumperk pak z celého zbytku startovního pole získaly více bodů, než kolik se jim podařilo vstřelit branek. Vsetínští jsou svou urputnou defenzívou známí, vždyť v posledních čtyřech vzájemných zápasech se diváci dočkali jen tří branek. Letos pak Vsetín v doposud čtrnácti odehraných zápasech skóroval 21krát. A díky těmto trefám posbíral 24 bodů, což Valachy řadí na páté místo tabulky.

I v případě Šumperka by legendární výrok známého ekonoma Ludvíka Hovorky z Houslic, tedy Čím víc gólů dáme, tím víc bodů máme!, nabral jistých trhlin. Naši kluci nastříleli v dosavadním průběhu sezóny 17 branek. A získali 19 bodů. Pravdou je, že o větší počet bodového zisku nás mnohdy připravila právě neúspěšná koncovka. Více než dvě branky svěřenci Zdeňka Opravila vstřelili jen dvakrát, přitom v divizi jednou – ve Skašticích. Podruhé pak v pohárovém utkání v Bruntálu.

první vítězství nad Vsetínem v dobách České republiky

Oba kluby mají dlouhou a bohatou fotbalovou historii. Nutno dodat, že fotbal ve Vsetíně se hraje skoro od počátků minulého století. Ale i s ohledem na poměrně odlišné geografické umístění obou měst a někdejší systém soutěží se často nepotkávaly. Také je pravda, že Valaši dosáhli ve svým klubových dějinách větších úspěchů. V sezóně 1966/67 hrál Vsetín dokonce druhou nejvyšší soutěž, například proti ostravskému Baníku, Zlínu, Nitře či Prešovu.

Oba kluby se pak potkaly ještě těsně před revolucí koncem osmdesátých let, ale pak přišel dlouhý půst. Když pak Vsetín začal po roce 2015 pošilhávat po divizi, tak jsme se míjeli. Ve chvíli, kdy Valaši hráli čtvrtou ligu, divizní skupinu E, tak šumperský fotbal byl v „Déčku“ divize. A teprve když Valaši sestoupili, tak nás přesunuli do současné skupiny. A tak až v sezóně 2018/2019 se znovu, po přibližně 30 letech, obě města střetla na fotbalovém trávníku. A po remíze 2:2 v obnoveném vzájemném klání přišly čtyři na góly velmi chudé zápasy.

Ty první dva Vsetín vyhrál 1:0, následně před 350 diváky jsme doma uhráli smolnou remízu 0:0, ale na podzim této sezóny to vyšlo a doma jsme Vsetín porazili 1:0. Aktivní hra slavila sice úspěch až v 79. minutě, ale Martin Malacka trefil vítězství, první ve vzájemných zápasů v dobách samostatné České republiky. A na tento tříbodový úspěch budou chtít šumperští hráči navázat i ve Vsetíně, byť to rozhodně nebude snadná práce. Postrádat budou z utkání proti Slavičínu přísně vyloučeného Hegnera, ale jinak disponuje dvojice Opravil – Křepelka téměř kompletním kádrem, vyjma pár dlouhodobě zraněných hráčů.

 Na úvod jara vsetínská remíza na HFK

Valaši vstupovali do jarní části sezóny utkáním venku, ale také, stejně jako Šumperk, na umělce. V Holicích se střetli s tamním HFK. Trenér Miroslav Mičega, někdejší hráč Trnavy, Zlína či Bohemians, dovezl do Olomouce velmi úzký kádr. Na střídačce měl kromě náhradního brankáře Rišici ještě obránce Matyáše a útočníka Naňáka. Oba museli do hry, navíc Matyáš už po 29 minutách hry za Stuchlíka, který se ke vší vsetínské smůle zranil. A v závěru náročného zápasu už musel střídat i Maček. Přitom Naňák také, dle vyjádření trenéra Mičegy po utkání, nebyl zdravotně v pořádku.

A tak vsetínskému klubu přišly velmi vhod služby tří nových tváří, na které si budou muset dávat naši hráči v sobotu pozor. Z Otrokovic přišel nakonec jediný střelec Vsetína v zápase Adam Bahounek, ve stejném klubu pak působil i útočník Tomáš Mlýnek. Mládežnickou základnou ostravského Baníku pak prošel další novic ve vsetínském týmu, obránce Patrik Kundrátek.

Domácí celek pod taktovkou nového kouče, fanouškům určitě známého někdejšího skvělého fotbalisty Oldřicha Machaly, vedl 1:0 gólem ze 37. minuty. A Vsetín podobně jako my doma proti Slavičínu musel otáčet. Povedlo se mu to jen z části, zúžený kádr nakonec vydoloval aspoň bod. Vítězný gól trefil v 53. minutě právě vsetínský novic Bahounek, paradoxně jmenovec brankáře šumperského mladšího dorostu. Bývalý hráč mládežnických výběrů Uničova přišel v lednu z Otrokovic na přestup. Valaši na úvod jara brali jen bod za remízu 1:1.

Souhrnné informace: Vsetín – Šumperk

Termín: 2. dubna 2022, výkop ve 14:00
Místo konání: Stadion Vsetín, ul. Tyršova (trasa – mapy.cz)
Předpověď počasí: -1°C, zataženo, možné sněhové přeháňky
Rozhodčí: Radek Novák – Michal Gasnárek, Kamil Prokůpek. Delegát: Tomáš Březáček.
Autobus odjíždí v 10:00.