Klub FK Šumperk

Srdnatý boj dorostenců skončil bohužel bez bodů

Další kolo mají za sebou šumperští dorostenci. Výběry do 19 a do 17 let se ve vloženém středečním programu střetly na své půdě se výběry Slovácka, které již příští sezónu budou tvořit základ prvoligových dorosteneckých týmů. Zatímco šestnáctka celku ze Slovácka uspěla 6:0, tak osmnáctka se na tříbodový zisk pořádně nadřela a také s přispěním štěstí nakonec zvítězila na Tyršáku o gól 2:1. Pro kluky je to však potvrzení, že i s papírově silnějšími soupeři mohou hrát i jako nováček soutěže vyrovnanou partii.

FK Šumperk U19 – FC Slovácko U18  1:2

Jako první vyběhli na trávník ve středu 18. 8. hráči staršího dorostu. Naši kluci chtěli herně navázat na duel se Sigmou U18, který sice prohráli 0:2, ale herně nepropadli. A výsledkově se samozřejmě chtěli posunout. To se v konečném důsledku podařilo, ale na body to nestačilo. Hosté v poločase vedli již 2:0, snížení Alfréda Červeňáka, který posílil tým v létě z Jeseníku, na body nestačilo. Na gól z 50. minuty kluci ve zbytku zápasu totiž brankově nenavázali.

„Zápas rozhodly dvě chyby v prvním poločase, které soupeř dokázal potrestat vždy po rychlém přechodu do útoku. Do utkání jsme vstoupili s dobrou pozorností, v dobrém tempu. Prezentujeme se obecně zatím pracovitým a soustředěným výkonem a hráči se slušně adaptují na vyšší soutěž,“ začal své hodnocení utkání trenér Jakub Bauer. „Soupeř se snažil o delší držbu míče a hledal vždy skuliny v našem posunovaní a v naší práci s prostorem. My jsme se soustředili na kompaktnost v defenzivní fázi a i na kompaktnost v presinku, která nám dělala minule drobné problémy. V poločase druhém jsme velmi brzo vstřelili branku a po trefě brankové konstrukce jsme měli blízko i k vyrovnání. V druhé půli byl fotbal obecně spíše soubojovější. V závěru, kdy jsme ještě více otevřeli hru, pak mohl rozhodnout definitivně i soupeř. Skóre se však neměnilo, a tak jsme se museli smířit s porážkou 1:2. Na hráče jsme zatím velmi pyšní, jak se vyrovnávají s tempem této soutěže a každý týden vidíme zlepšení. Pokud vytrváme v nastaveném trendu a budeme neustále pracovití a nepolevíme v nastaveném směru, tak se brzo dočkáme i bodového úspěchu,“ neztrácí optimismu, nutno dodat podpořený výkony svých svěřenců, trenér Bauer.

FK Šumperk U17 – FC Slovácko U16 0:6

Podstatně náročnější překážky mají v cestě kluci z výběru U17, který je však z části tvořen chlapci mladších ročníků. A tak zatímco Slovácko nasadilo do vzájemného souboje jediného hráče ročníku 2007, tak trenér Bohdan Hecl narukoval do boje s třemi takovými chlapci. Po přijatelném stavu 0:1 v poločasu, kdy soupeř měl většinu času více ze hry, pak ta druhá půle připomínala nedávný souboj áčka v pohárovém duelu MOL Cupu proti Třinci. Hosté odskočili do konečného vítězství 6:0 a po zásluze vybojovali všechny tři body.

„Dostali jsme se do společnosti ligových klubů a společně poznáváme jinou úroveň dorosteneckého fotbalu, než na jaký jsme byli zvyklí v divizi. V obou odehraných zápasech jsme byli horší než soupeři, jak po kondicni stránce, tak ve fotbalových dovednostech. Slovácko zasloužene vyhrálo, na hráčích ale oceňuji, že se vydali ze všech sil. Snažíme se kluky vést k aktivní hře se snahou tvořit a v defenzívě o aktivní napadání. Nicméně zatím nejsme na takové úrovni, abychom byli ligovým týmům vyrovnaným soupeřem. Našim společným cílem je být v jarních odvetách daleko těžším oříškem všem soupeřům. A samozřejmě připravit hráče co nejlépe pro kategorii U19, která rozhoduje o účasti v MSDL. Máme před sebou spousty práce,“ ví trenér týmu Bohdan Hecl.