Předání šeku s výtěžkem z Memoriálu Lukáše Přibyla

U8: Memoriál Lukáše Přibyla ovládla Příbram

Týden po Ondrášovce se po trávníku Tyršova stadionu v Šumperku proháněli opět chlapci i děvčata z fotbalových akademií z celé země. Tentokrát se do Šumperka sjeli výběry věkové kategorie do 8 let. Plných šestnáct kolektivů se pak, i přes nepřízeň počasí, popasovalo mezi sebou o vítězství v Memoriálu Lukáše Přibyla. Nejvíce sil měla na turnaji přípravka FK Příbram, která neprohrála ani jedno utkání a po zásluze tak vybojovala vítězství. Druhý skončil výběr Sparty Brno a bronzové medaile vybojovali kluci Zbrojovky Brno.

Šestnáct týmů bylo rozlosováno na úvod turnaje do čtyř skupin, ve kterých se celky střetly systémem každý s každým. Podle umístění v tabulce se pak rozdělily do dalších čtyř skupin. Do tzv. Zlaté skupiny postoupily vítězné týmy ze základních skupin. Týmy z druhého místa zamířily do Stříbrné skupiny a pro výběry ze třetích míst čekala v nadstavbě účast v Bronzové skupině. Čtvrtý tým z každé skupiny pak narukoval do skupiny Děti dětem.

Celý Memoriál měl také významný charitativní podkres. Odehrál se pod patronací a organizací iniciativy Děti dětem, se kterou hrdě již dlouhou dobu spolupracujeme. Tentokrát šel výtěžek celé akce ve prospěch Šimonka Polácha a Natálky Lubinové. Součástí turnaje byl i charitativní zápas osobností českého sportu proti legendám šumperské kopané. Nechyběl David Rozehnal, brankář prvoligového hokejového týmu Draci Pars Šumperk Marek Peksa či trenér mužského „A“ týmu FK Šumperk Zdeněk Opravil. A samozřejmě spousta dalších osobností regionu i sportu. Na dobrou věc nakonec zamířilo krásných 44 773 Kč. Všem patří obrovské poděkování, jak hostům, divákům, tak i zúčastněným hráčům. Fotogalerii nabízí na svém facebookovém profilu právě iniciativa Děti dětem:

 

Základní skupiny

Skupina A

Nejvyrovnanější základní skupinou byla ta s označením Skupina A, do které byly nalosovány celky Bohemians Praha, Nových Sadů, nedalekého Postřelmova a Opavy. Po vzájemné remíze mezi Bohemians Praha a Opavou (3:3) se zdálo, že právě celkové skóre těchto týmů rozhodne o postupujícím do Zlaté skupiny. Klokani si poradili 6:2 s Postřelmovem i 5:4 ve velmi napínavém utkání s Novými Sady. Ty porazila i Opava, a to v divoké přestřelce 9:5. Jenže Slezané pak překvapivě nestačili na Postřelmov, který uhrál s Opavou remízu 2:2 a rozhodl tak o konečném pořadí ve skupině. A také o tom, že po remíze 4:4 si právě Postřelmov zahraje Bronzovou skupinu.

Tabulka skupiny A
Tabulka skupiny A

Skupina B

Do skupiny B byl nalosován i jeden ze dvou šumperských výběrů, a to tzv. modrý výběr. Ten sice prohrál vysoko se Zbrojovkou Brno, ale po vítězstvích nad oranžovým výběrem Sigmy Olomouc a celkem z Kožušan slavil postup do Stříbrné skupiny turnaje. Tabulku jinak opanovala s přehledem brněnská Zbrojovka, která ve všech utkáních nastřílela dvojciferný počet branek, a tak se s ní jako s favoritem počítalo i do Zlaté skupiny. Třetí místo získal oranžový výběr olomoucké Sigmy.

Tabulka skupiny B
Tabulka skupiny B

Skupina C

Ve skupině C také byly karty jasně dány a i zde vládl brněnský celek. Sparta Brno inkasovala v základní skupině pouze jediný gól, a to od modrého výběru ostravského Baníku. Po třech jasných vítězstvích i ona aspirovala na pozici favorita do Zlaté skupiny. O druhé místo ve skupině se střetl modrý Baník s Mohelnicí. V napínavé bitvě nakonec Baník soupeře přehrál poměrem 6:4. Mohelnice nakonec ještě musela o bronzovou skupinu zápolit s naším výběrem bílého FK Šumperk. Další těsné utkání tentokrát ale Mohelničtí zvládli.

Tabulka skupiny C
Tabulka skupiny C

Skupina D

V poslední ze základních skupin, ve skupině D, se objevila Příbram. Ta dorazila do Šumperku s úzkým kádrem, ale s o to větší chutí se poprat o co nejlepší výsledek. Naznačila to již v základní skupině, když ji po třech výhrách hladce ovládla. O druhé místo se v jednom z vrcholných utkání základních skupin střetly v napínavé bitvě bílý výběr Baníku Ostrava s modrým výběrem Sigmy Olomouc. Hanácký celek nakonec vyhrál těsně 6:5 a zamířil tak do Stříbrné skupiny. Na čtvrtém místě skupiny se umístil Šternberk. Ten sice nezískal ani bod, ale jak se později ukázalo, právě tato skupina byla ze všech čtyř základních ta nejsilnější.

Tabulka skupiny D
Tabulka skupiny D

Finálové boje

Zlatá skupina

Ve zlaté skupině se tedy sešel čtyřlístek vítězů základních skupin a do té doby neporažených celků. Boj o medaile pak nabídl i brněnské derby mezi Zbrojovkou a Spartou, které těsně ovládl ten méně známý klub v poměru 5:3. Na celkové vítězství na Memoriálu Lukáše Přibyla to nestačilo. Turnaj totiž ovládl celek z Příbrami, který nezaváhal ani v soubojích s těmi nejlepšími. A tak z toho byl zasloužený triumf.

Právě brněnské derby pak rozhodlo o dělbě stříbra a bronzu. Sparta byla šťastnější a získala tak na turnaji druhé místo. To třetí po jasném vítězství nad Bohemkou urvala Zbrojovka. Na pražský klub zůstaly jen tolik nepopulární bramborové medaile, nicméně Klokani se za své výkony na turnaji rozhodně stydět nemuseli.

Tabulka Zlaté skupiny
Tabulka Zlaté skupiny

Stříbrná skupina

I v této skupině nakonec zvítězil celek, který se do ní kvalifikoval ze základní skupiny D. A vlastně se tomu tak nakonec stalo ve všech nadstavbových skupinách. Modrý celek Sigmy Olomouc ovládl všechna utkání dvojciferným vítězstvím a po zásluze tak dobyl vítězství ve Stříbrné skupině.

Jinak by se tato skupina dala směle nazvat „Modrá“, protože se do kvalifikovaly modré výběry Sigmy, Baníku i Šumperka. A v tomto pořadí se také poskládaly na čele tabulky. Baník porazil domácí hráče 5:1, pak se však natrápil v derby s Opavou. Tu přehrál jen 3:2, ale na konečné druhé místo ve skupině to stačilo. Náš celek pak v souboji s Opavou vyhrál hladce 9:2 a celkové počínání týmu v této konkurenci je velmi slušným výsledkem!

Tabulka Stříbrné skupiny
Tabulka Stříbrné skupiny

Bronzová skupina

V soubojích Bronzové skupiny si nejlépe vedl bílý výběr Baníku Ostrava. Ten porazil oranžovou Sigmu, Postřelmov i Mohelnici a po zásluze tak skupinu vyhrál. V nadstavbě přitom inkasoval jen tři branky, všechny od Mohelnice. Pravda pro ní to byl jediný úspěch v Bronzové skupině. Po prohře se Sigmou totiž nedokázala Mohelnice porazit Postřelmov, ten díky skóre po remíze 3:3 vybojoval na turnaji velmi slušné umístění, tedy třetí místo v Bronzové skupině, k čemuž gratulujeme.

Tabulka Bronzové skupiny
Tabulka Bronzové skupiny

Skupina Děti dětem

V poslední nadstavbové skupině, která byla nazvána po iniciativě Děti dětem, pod jejíž patronací se turnaj odehrál, uspěl Šternberk. Ten odehrál onu nesmírně náročnou a nejtěžší základní skupinu, tady si pak spravil chuť. Šternberský tým porazili všechny krajské rivaly, inkasoval jen od Nových Sadů a nakonec mohl tedy slavit aspoň tento dílčí úspěch.

Druhé ve skupině skončily právě Nové Sady, které porazily Kožušany i bílý výběr FK Šumperk čtyřbrankovým rozdílem. Třetí místo ve skupině získaly Kožušany, kde se trenérsky prezentuje i host celého memoriálu, bývalý reprezentant a mistr Evropy do 21 let David Rozehnal. S domácím Šumperkem sehrály vyrovnanou bitvu, ve které se radovaly z výhry 3:1. Pro šumperský bílý výběr tak zůstala v této skupině čtvrtá příčka, ale bojovností a chutí do hry se jeho hráči neztratili. A věříme, že příště to bude lepší.

Tabulka skupiny Děti dětem
Tabulka skupiny Děti dětem