MFK Havířov vs. FK Šumperk

1 - 0
Konečný výsledek

Podrobnosti

Datum Čas Soutěž Sezóna Den zápasu Počet diváků
10. 3. 2024 10:15 Divize F 2023/2024 16. kolo 550

Reportáž

Wojnar na žlutou kartu navázal vítěznou trefou

Na utkání hrané v „žižkovském“ čase v 10:15 vyráželi šumperští fotbalisté do Havířova již po šesté hodině ranní. V Havířově je pak přivítalo hezké počasí, ale i všudypřítomný mumraj značící, jak se v zimě značně posílení domácí těší na jarní debut. Na tribunách se pak sešla skvělá více než pětisethlavá návštěva.

Domácí šli do utkání s brankářskou legendou Janem Laštůvkou, s baníkovskými posilami Remiášem a Bewenem, i se zkušeným kapitánem Tomášem Wojnarem. Právě ten byl v první čtvrthodině hodně vidět. Aktivně však do zápasu vstoupil náš celek, držel míč více na kopačkách a zásoboval šestnáctku soupeře nebezpečnými centry. Finální fáze však nebyla efektivní. Klíčové momenty se ale odehrály na konci první čtvrthodiny hry.

To nejprve ve středu hřiště značně nešetrně dohrál soupeře Tomáš Wojnar a s ohledem na to, že fauloval dlouho po odehrání míče, mohl být nakonec rád i za pouze žlutý trest. O chvíli později naopak předvedl Wojnar fotbalovější moment. Po rychle rozehraném autovém vhazování sehrál Havířov bleskovou kombinaci, kde na konci Ježova centru do vápna byl právě TOMÁŠ WOJNAR. Richard Bílý se natahoval po míči, jak mohl, ale víc než na letmý dotyk to nestačilo. Balón skončil u tyče a domácí vedli.

Více šancí, žádné góly

Obraz hry dlouho vypadal jinak, než se možná dalo očekávat. Aktivnější byl náš celek, snažil se samozřejmě i s ohledem na nepříznivý vývoj utkání změnit skóre. Bohužel i nadále na poměrně těžkém a měkkém terénu nechtěl míč poslouchat tak, jak by bylo potřeba. Rána Smrže ze solidní pozice na kraji vápna tak skončila jen v náruči Laštůvky.

Domácí své šance nedotáhli ani do koncovky, byť se nedá říci, že jejich rychlé výpady by nebyly nebezpečné. Jeden z nich pohotovým obranným zákrokem proti zpětné přihrávce odvrátil na roh Horký. A rychlonohý nigerijský talent Bewene, který tropil svými atletickými i technickými dovednostmi problémy naší obraně, neprostřelil v dobré pozici Bílého.

Více šancí však měl náš celek. Domácím se ale dařilo pokrývat finální přihrávky, případě pak již blokovat zakončení. Výjimkou byla snad jen rána Filipa Nízkého, který po svižné akci dostal přihrávku na hranici vápna. Jeho pokus bohužel ale zamířil nad branku Havířova.

Havířovskou síť protrhl jen sám Laštůvka

Ve snaze něco ve hře změnit šel po přestávce do hry ve své premiéře v šumperském dresu v mistrovském utkání Jakub Slatinský. Hned po pár minutách se blýskl krásnou individuální akcí, bohužel jeho průnik přes tři hráče soupeře již neměl dostatečně přesnou finální fázi. Podobně to bylo i v případě Marka Smrže, ten také několikrát zamotal hlavu soupeři. A postupně se nabalovali i další.

Převaha na míči však bohužel končila na tom, co bylo v Havířově největší slabinou – v oné již zmiňované koncovce a finální přihrávce. Šance měli i domácí, rychlá a jednoduchá přechodová fáze dělala problémy. Ale naštěstí soupeř neměl také přesnost v koncovce. A v největší šanci pak jeden z domácích hráčů nedokázal trefit z malého vápna přesně a přestřelil.

To již běžela 75. minuta a na hřišti byl i Patrik Strnad. A právě křídelník šumperského celku pořádně polekal všechny domácí hráče i diváky. K onomu „nedáš – dostaneš“ moc nechybělo. Protiútok po zahozené šanci domácími skončil rohovým kopem. Jeho exekuce se ujal právě Strnad. A přímo z rohu orazítkoval spojnici havířovské branky, domácí pak odvrátili zkázu odkopem z brankové čáry. A tak místo našich hráčů protrhl síť v brance soupeře jen brankář Laštůvka, který při zákroku padl na síť a ta neustála zavěšení na brankové konstrukci.

V závěru náročného duelu už chyběly potřebné síly

V závěru už pak šumperskému výběry chyběly na těžkém terénu a ve fyzicky náročném utkání síly. Podobně na tom byli i domácí, jejich snaha bořit šumperské výpady však byla úspěšná. V jedné z posledních šancí už pak neměl dostatečný fond na kvalitní koncovku Šidlík, který i se svými spoluhráči odehrál velmi náročný duel.

Oboustranně nadstandardní utkání, i díky terénu hodně soubojové, skončilo nakonec těsnou výhrou havířovského celku, byť remíza by zápasu asi slušela více. Na to se bohužel historie neptá. Nutno ale dodat, že šumperský celek na půdě jednoho z favoritů jarní části soutěže rozhodně nezklamal. Naopak, odehrál solidní výkon.

Již v dalším kole pak v neděli 17. března přivítají svěřenci trenérského tandemu Tököly – Merta dalšího horkého aspiranta na nejvyšší příčky v soutěži, aktuálního lídra soutěže, Unii Hlubina. Ta vstoupila do jara drtivou výhrou 4:0 s Břidličnou. Zápas má výkop v 15:00 a srdečně zveme všechny fanoušky, aby nás přišli podpořit!

Havířov

16LAŠTŮVKA Jan Brankář 90+4'
2VEČEŘA Jakub Záložník
3REMIÁŠ Jiří Obránce
8KUNDRÁTEK Lukáš Záložník
10SKOUPÝ Lukáš 15 Hráč v poli
11JEŽ Daniel Hráč v poli
12ZAREMBA Dušan Útočník
18WOJNAR Tomáš Hráč v poli 15'
13'
24MICHALČÁK Petr Hráč v poli
27HELLER Jakub 23 Hráč v poli
28BEWENE Abdullahi Ibrahim Útočník
23HAMROZI Miroslav 19 Hráč v poli
15KUNDRÁTEK Patrik 10 Záložník
19KOZEL Radim 23 Záložník

Šumperk

20BÍLÝ Richard Brankář
4LIĎÁK Dominik 11 Obránce 75'
7OSTROVKA Yevhen 23 Útočník
8SMRŽ Marek Obránce
9ŠIDLÍK Miloš Útočník
13HORKÝ Marek Záložník 90+2'
15NOVÁČEK Petr Záložník 58'
21NÍZKÝ Filip Záložník
19ELŠÍK Marek 6 Útočník
16MORONG Tomáš 18 Útočník
33ANTL Martin Obránce
18SLATINSKÝ Jakub 16 Záložník
23STRNAD Patrik 7 Záložník
6STAŠÁK Tomáš 19 Záložník
11LINET Petr 4 Záložník

Předchozí zápasy

DatumDomácíVýsledkyHostéČas
ŠumperkHavířov