FK Šumperk vs. MFK Havířov

1 - 1
Konečný výsledek

Podrobnosti

Datum Čas Soutěž Sezóna Den zápasu Počet diváků
6. 8. 2023 17:00 Divize F 2023/2024 1. kolo 150

Delegace rozhodčích

RozhodčíAsistent rozhodčího 1Asistent rozhodčího 2Delegát
PETRÁSEK JanDORUŠÁK PetrČAMPIŠOVÁ NatálieČECHÁK Alois

Reportáž

Očekávaný start do nového ročníku, historicky prvního v divizní skupině F, dostával již od nočních hodin povážlivé trhliny. Nejen Šumpersko totiž skrápěl vytrvalý déšť a stav hlavní plochy Tyršova stadionu, pokrytý přírodním trávníkem, se samozřejmě postupem času horšil. Klíčová nakonec byla debata rozhodčích se zástupci obou klubů. Hodinu před výkopem tak bylo rozhodnuto, že duel se odehraje na umělé trávě.

Havířov přijel do Šumperku s vizitkou celku, který za celé jaro 2023 prohrál jediné venkovní utkání, a to až v posledním kole v Krnově. Vstup do sezóny mu také vyšel, po gólech Piekoşe s Wojnarem porazili v pohárovém předkole Bohumín 2:1. Právě kapitán Wojnar měl být hlavní tváří týmu a v zápase bezesporu potvrdil své kvality. To samé se dá říci i o Elvistu Ciku, který má ve 36 letech na kontě více než 100 druholigových zápasů a tři utkání odehrál i v polských Katovicích v tamní první lize. A pozor si museli dávat šumperští obránci na již zmiňovaného Piekoşe, ve dvaceti letech nejlepšího střelce Havířova v minulé sezóně.

Ciku poslal gólem do šatny Havířov do vedení

Úvodní poločas zápasu měl poměrně zajímavý obraz hry. Aktivnější a lepší na míči byli hosté, kteří zásluhou Wojnara, Ciku a dalších dokázali udržet balón na noze a kombinovat. Často se také pokoušeli Havířovští o dlouhé míče za obranu, ale vesměs všechny dokázal Liďák před na levém křídle operujícím Ježem pokrýt. A tak zatímco hráli s míčem hlavně hosté, náš celek si tvořil šance. Již v osmé minutě si během prvního ofenzivního výpadu v utkání vypracoval solidní příležitost Elšík, ale výborně chytajícího Přibyla neprostřelil. Rohové kopy pak na jaře dělaly soupeřům problémy a i tentokrát hned vzápětí centr od praporku natropil Havířovským, ránu Šidlíka však Přibyl dalším skvělým zákrokem vytáhl.

Dlouhé se pak hrálo spíše soubojově ve středu hřiště, hosté dokázali po ztrátách míče jej často velmi rychle získávat zpět pod kontrolu. A měli tak více ze hry. Jenže Martin Kreizl měl práci jen při sběru centrů, vážnějšímu zakončení na branku nemusel čelit. Ve 29. minutě naopak další akce po křídle znamenala opětovnou šumperskou šanci. Ale Přibyl se znovu vytáhl a vychytal Elšíka i podruhé. Vzápětí pálil i Liďák, ale míč netrefil ideálně a tentokrát mohl být Přibyl zcela v klidu.

A tak přišel trest. Před šumperskou šestnáctkou se dostal k míči Elvist Ciku, připravil si střelu a poté technickou ránou poslal balón k levé tyčce Kreizlovy branky – 0:1. Do konce poločasu zbývalo šest minut včetně následného nastavení a gól do šatny nebyl rozhodně nic příjemného. Do druhé půli pak bylo potřeba zapracovat hlavně na pohybu a úspěšnosti soubojů jeden na jednoho.

Zasloužené vyrovnání trefil z penalty Linet

A to se vesměs stalo. Druhý poločas se nesl ve znamení usilovné snahy našeho celku o vyrovnání. Hosté již tolik v držení míče nevyčnívali, naopak zvýšený pohyb a důraz i ve vápně pramenil v tlak šumperského celku. A také v záplavu rohových kopů. Z nich často míč končil na hlavách šumperských hráčů, ti však neměli buď dostatečný klid v zakončení, nebo balón netrefili ideálně.

A tak zatímco v první půli měl herní převahu soupeř a náš tým šance, tentokrát při zvýšené aktivitě domácího mužstva ony toužebně očekávané gólové příležitosti moc nepřicházely. Obranu výborně koordinoval Přibyl, centry z křídel či nákopy od obránců také dlouho efekt nenesly. Na hřiště pak postupně přišli Smrž a Morong, hlavně z něj však v 69. minutě odešel havířovský Jež. Ten značně na hraně rizika dohrál na půlce soupeře souboj, skluzem trefil nohy soupeře a pokud měl již z první půle žlutou kartu za faul na Ostrovku, tak musel tušit, že tady visí ve vzduchu i vyloučení. To také zcela oprávněně přišlo.

Dalším důležitým momentem bylo střídání Elvista Ciku, kdy špílmachr Havířova po celou dobu svého pobytu na hřišti dělal problémy šumperskému týmu. Tlak pak postupně rostl, nákopy do šestnáctky se množily a často nechybělo mnoho ke gólovému zakončení. Rozuzlení pak přinesl až poslední roh zápasu. Na ten si seběhl i brankář Kreizl, po závaru ve vápně zahrál jeden z bránících hráčů Havířova rukou a v poslední minutě nastavení se tak pískala penalta. Tu, i když si brankář Přibyl sáhl na míč, Petr Linet proměnil – 1:1.

Šumperk

1KREIZL Martin Brankář
2PURZITIDIS Paris Obránce 87'
7OSTROVKA Yevhen Záložník
9ŠIDLÍK Miloš Útočník
10SKALSKÝ Martin 8 Záložník
11LINET Petr Obránce 90+3'
12ANTL Martin 13 Obránce
15NOVÁČEK Petr Záložník
16LIĎÁK Dominik Obránce
19ELŠÍK Marek 14 Záložník
23STRNAD Patrik Záložník 43'
8SMRŽ Marek 10 Obránce
14MORONG Tomáš 19 Záložník
13HORKÝ Marek 12 Záložník

Havířov

20PŘIBYL Miroslav Brankář
4KOCEMBA Daniel Jacek Hráč v poli
5PODEŠVA Adam Hráč v poli
7CIKU Elvist 9 Hráč v poli 41'
8MICHALEK Adam Hráč v poli
10SKOUPÝ Lukáš Hráč v poli
11JEŽ Daniel Hráč v poli 38', 70'
70'
13PIEKOS Jonasz Rafal Hráč v poli
14MÍRA Lukáš Hráč v poli
18WOJNAR Tomáš Hráč v poli
24MICHALČÁK Petr 6 Hráč v poli
6KISZA Alex 24 Hráč v poli
9STREIT Jaroslav 7 Hráč v poli

Časová osa utkání

Předchozí zápasy

DatumDomácíVýsledkyHostéČas