FK Jeseník vs. FK Šumperk

0 - 2
Konečný výsledek

Podrobnosti

Datum Čas Soutěž Sezóna Den zápasu Počet diváků
30. 7. 2023 17:00 MOL Cup 2023/2024 předkolo 450

Delegace rozhodčích

RozhodčíAsistent rozhodčího 1Asistent rozhodčího 2
BANOT VojtěchGANAJ MartinKALOČ Radim

Reportáž

Trenéři Pavel Tököly a Petr Merta museli v úvodním utkání sezóny oželet hned dva hráče, Petra Lineta a Dominika Liďáka. Ti absentovali ještě vinou karetních trestů. Do hry tak naskočili dva novicové v týmu, mladíci Tomáš Stašák a Martin Skalský. Zatímco druhý jmenovaný odehrál téměř celý zápas, tak soutěžní premiéra Stašáka v šumperském dresu trvala doslova pár vteřin.

I v oslabení jsme byli aktivnější

Hned po rozehrávce se totiž domácí po hrubé chybě dostávali do obrovské šance a Tomáš Stašák musel na poslední chvíli hasit požár. První verdikt rozhodčího znamenal žlutý trest a penaltu pro domácí. Pomezní však upozornil, že zákrok se stal ještě před vápnem. Následovala oprava verdiktu na přímý kop a bohužel i logicky oprava karetního trestu – ze žluté na červenou. Domácí celek tak prakticky celé utkání měl hrát v přesilové hře. Dlouhou dobu to však na obrazu hry znát nebylo.

Šumperská desítka pozůstalých byla totiž ve hře na míči aktivnější, svižně kombinovala a dostávala se i do šancí. Tu první měli sice domácí, ale Kreizl si se střelou snadno poradil. Obraně domácích dělal pak velké problémy aktivní Strnad, který si šikovně několikrát obhodil napadající hráče. I on zkoušel střelecké štěstí, ale ve 14. minutě nechal vyniknout jen brankáře Vajdu. Obrovskou šanci na otevření skóre zápasu měl pak Jeseník, ale Kreizl vytáhl fantastický zákrok. A následně se potvrdilo ono otřepané „Nedáš – dostaneš“.

Ostrovka dvěma góly trefil postup

Jestliže chybovala naše defenzíva, tak laxní přístup se dal v mnoha situacích vytknout i domácím. A zatímco náš celek kritické momenty přežil bez úhony, vynecháme-li vyloučení, tak náš celek dokázal skórovat. Miloš Šidlík ve 20. minutě dostal míč za obranu, ale v tutovce nepropálil výborně vyběhnuvšího Vajdu. Po další akci Strnada se ve 23. miutě již skóre měnilo. Šumperský záložík dostal do šance Yevhena Ostrovku, ten se ve vápně dokázal protlačit k zakončení a sice nikterak pohledně, ale rozhodně účelně překonat Vajdu.

Domácí mohli vzápětí srovnat, ale krásná rána zpoza vápna jen orazítkovala břevno Kreizlovy branky. Ve 27. minutě měl další obrovskou šanci na kopačce Miloš Šidlík, tentokrát sice tváří v tvář Vajdu obhodil, ale bohužel míč zamířil nad branku. A pak další rána do vazu domácímu celku. Na vysoký nákop, v podstatě tuctový a nijak zvlášť nebezpečný, nereagoval ani jeden domácí zadák, zatímco Yevhen Ostrovka ano. Fatální zaváhání obránců šumperský střelec ztrestal fantastickou ránou, kdy tvrdou bombu otřel o tyč a ukázkovým angličanem nedal Vajdovi šanci.

Marné bušení jesenických na šumperská vrátka

I díky početní povaze, a samozřejmě snaze se před 420 diváky jen tak nevzdát, domácí zápas neodpískali. Naopak, ve druhé půli se snažili hrát na míči, vymýšlet, aktivně tlačit hru do vápna. Ovšem šumperská defenzíva pracovala poctivě. Stejné se dá říci i o ofenzivních hráčích v čele s Milošem Šidlíkem, který podstoupil v zápase nespočet náročných a nevděčných soubojů. Bohužel nervozitu do zápasu pak trochu přilily i nejisté verdikty rozhodčích. Šumperské hráče pobouřil hlavně odpískaný souboj Elšíka, který tvrdě, ale čistě obral soupeře o míč. Sudí za následné protesty rozdal šumperským hráčům během jedné vteřiny tři žluté karty.

Domácí celek naopak těžce nesl ostré dohrání Nízkého, které také volalo po karetním trestu, ale tentokrát nepřišel. A osobních soubojů začalo přibývat. V samotném závěru pak přibyly i šance jesenických hráčů. Alfréd Červeňák ještě mohl vykřesat naději, ale centr z levé strany v rybičce hlavou netrefil. Jeden z jeho spoluhráčů pak sice o dvě minuty později na další centr již doskočil, ale jeho zakončení zamířilo hodně mimo.

Šumperk tak oslavil postup do hlavní fáze MOL Cupu a může se těšit na dalšího atraktivního soupeře. Tím tentokrát bude Slezský FC Opava. Oba celky si zopakují duel z 10. 8. 2016, kdy Opava vyhrála 4:1 i díky dvěma brankám nyní slávistického kanonýra Václava Jurečky či jedné trefě nedávno ostravského Nemanji Kuzmanoviče, který přestoupil do kyperské Salaminy. Titíž hráči se podíleli i na opavském vítězství v Šumperku v MOL Cupu i v roce 2015. Tehdy Slezský FC vyhrál 3:0.

 

Šumperk

1KREIZL Martin Brankář 89'
14MORONG Tomáš 8 Útočník
2PURZITIDIS Paris Obránce 54'
12ANTL Martin Obránce
14STAŠÁK Tomáš Záložník 1'
15NOVÁČEK Petr Záložník
10SKALSKÝ Martin 6 Záložník
7OSTROVKA Yevhen Útočník 23', 38'
79'
19ELŠÍK Marek 5 Útočník 54'
23STRNAD Patrik Záložník 54'
9ŠIDLÍK Miloš 21 Útočník
5OSTROKON Artem 19 Obránce
8SMRŽ Marek 14 Obránce
21NÍZKÝ Filip 9 Záložník
6MUSÍLEK Ondřej 10 Záložník

Předchozí zápasy

DatumDomácíVýsledkyHostéČas
ŠumperkJeseník