Znak klubu FK Kozlovice

Kozlovice vyhrály, do hry naskočilo sedm teenagerů

Favorizované Kozlovice, kterým se po rozpačitém úvodu jara a pod novým trenérem začalo dařit, vezou ze Šumperka tři body. Náš výběr tak poprvé na jaře doma padl, také poprvé vůbec na jaře nedokázal skórovat. Daleko k tomu nebylo, šance jsme si vypracovali. Ale chybělo tentokrát i trochu štěstí. Třetí tým tabulky ale vybojoval na šumperské půdě zasloužené tři body. Náš celek se pak v utkání prezentoval hned sedmi hráči mladšími 20 let, přičemž pro Horkého, Moronga, Červeňáka, Kmínka i Filipa Podhorného šlo o debut v áčku.

7. 5. 2022
0 - 2
Konečný výsledek

Podrobnosti

Datum Čas Soutěž Sezóna Den zápasu Počet diváků
7. 5. 2022 16:30 Divize E 2021/2022 21. kolo 150

Netradičně v sobotu se odehrálo domácí utkání šumperského fotbalového klubu. Zápas byl přeložen z několika důvodů, přičemž hlavní byly dva. A to jednak nedělní termínový souběh s prestižním derby mezi Velkými Losinami a Rapotínem, jednak potřeba využít dorostence pro potřeby divizního Áčka. A dorost hrál svá důležitá utkání proti Kroměříži v neděli. Šumperský celek pak bez několika hráčů základní sestavy hostil třetí Kozlovice, které po rozpačitém vstupu do jarní části nabírají dech. A potvrdili to i v Šumperku.

Trenér Zdeněk Opravil postavil již do základu tři teenagery, kromě Elšíka se Žákem, kteří již měli start za „A“ tým, i debutujícího obránce Tomáše Moronga. Ten si tak proti favorizovanému soupeři odbyl těžký křest ohněm. Nakonec se ale na hřišti objevilo hned sedm domácích hráčů mladších dvaceti let. I přesto Šumperk v utkání nehrál druhé housle, byť favorit vstoupil do utkání dobře. A také se dostal do vedení. Na Kozlovicích nebylo znát, že ve středu hrály odložené utkání, a svým pohybem a napadáním dělaly problémy. Nakonec ale otevřely skóre po standardní situaci, když se prosadil hráč se symbolickým příjmením – David Střelec. Diváky fotbal určitě nudit nemohl, hosté měli další šanci na skórování, nezahálel ani Šumperk.

Nezaháleli ale ani naši hráči. Opět prokázal skvělou kopací techniku Patrik Strnad, ale tentokrát jeho standardku brankář Kozlovic Šustr vytáhl mimo tyče. Do půle pak měl gól a vyrovnání na noze i Ostrovka, ten ale po přihrávce Hegnera napálil jen konstrukci branky.

Hra do plných a pojistka z kontru

Hosté pak do půle mírně pozměnili taktiku a přestali, pravděpodobně i s ohledem na náročný program během týdne, hrát tak fyzicky náročný fotbal. Naopak čekali trpělivě v precizní obraně a číhali na případné brejky. Svěřenci trenérů Opravila s Křepelkou tak měli těžkou práci probíjet se defenzivním valem, naopak dozadu pak nahánět zkušené hráče Kozlovic. A hosté se nakonec dočkali i pojistky, když po hodině hry utekl kanonýr Kaďorek. Jeho ještě vychytal Kreizl, ale na dorážku Adama Galetky už byl krátký.

Šumperské trenérské duo pak sáhlo do sestavy a postupně na hřiště mířily další mladé tváře z úspěšného dorostu – Červeňák, Horký, Kmínek a v 78. minutě i teprve sedmnáctiletý kapitán mladšího dorostu Filip Podhorný. „Trápí nás marodka, ale naštěstí máme šikovné kluky v dorostu, kteří tentokrát dostali šanci a myslím si, že právě takové duely jsou pro ně obrovskou školou a zkušeností do budoucna,“ prozradil v pozápasovém hodnocení pro Šumperský deník trenér týmu Zdeněk Opravil.

Šumperský tým tak sice padl s favoritem 0:2, ale nezklamal. Nastoupení sedmi hráčů mladších 20 let pak reflektuje i cestu, kterou se snaží náš celek budovat mladý a kvalitní kádr z odchovanců či mladých talentů z okolí. Alfréd Červeňák a Filip Kmínek jsou odchovanci FK Jeseník, respektive Zlatých Hor. V dorostu odvádějí stejně jako ostatní hráči výbornou práci a do budoucna by mohli začít do Áčka nakukovat stále častěji.

FK Šumperk – FK Kozlovice 0:2 (0:1)

Góly: 23. Střelec, 62. Galetka. Žluté karty: Elšík, Lavrovič, Hausknecht – Galetka, Hwedieh. Rozhodčí: Jakub Machorek. Diváci: 150.
FK Šumperk: Kreizl – Morong (63. Horký), Ostrovka, Smrž, Jurásek (69. Kmínek), Hegner (78. F. Podhorný), Elšík (63. Červeňák), Lavrovič, Hausknecht, Strnad, Žák.
FK Kozlovice: Šustr – Smékal, Kostka, Řehák, Kaďorek (78. Hwedieh), Strašák, Galetka (72. Galus), Střelec, Vogl (56. Chudoba), Kadlec, Skopal.