Článek: FC TVD Slavičín

Nervózní duel rozlouskl v nastavení Marek Smrž!

Tomu zápasu nechybělo nic. Po dlouhém čekání na jarní fotbalové mistrovské utkání se v Šumperku servíroval pořádně pikantní pokrm. A s jeho posledním soustem se domácím fanouškům dostalo gastropochoutky v podobě tříbodového vítězství. Ačkoliv hráli šumperští fotbalisté skoro půlhodiny o deseti, tak Slavičín nedokázal přesilovku nejen využít, ale ani přetavit v nějaký souvislejší tlak. A tak přišel trest v době, kdy již visel závěrečný  hvizd ve vzduchu!

27. 3. 2022
2 - 1
Konečný výsledek

Podrobnosti

Datum Čas Soutěž Sezóna Den zápasu Počet diváků
27. 3. 2022 15:00 Divize E 2021/2022 15. kolo 100

Delegace rozhodčích

RozhodčíAsistent rozhodčího 1Asistent rozhodčího 2Delegát
ŠREJMA RobertSVOBODA RadekEHRENBERGER TomášKANTOR Radek

Čekání skončilo a po dlouhých 1016 dnech (ano, přesně tolika) dnes vyběhl šumperský tým k mistrovskému utkání jarní části sezóny! Naposledy se tak stalo proti Slezské Heřmanici na její půdě a z hráčů, kteří naskočili proti Slavičínu, si tento zápas pamatují jen tři. Nicméně obnovená jarní premiéra byla vítězná, byť se šumperští hráči museli v zápase potýkat s lecjakými nástrahami.

Úder Slavičína a drzý průnik Strnada

Začátek duelu byl však v režii svěřenců Opravila s Křepelkou. Aktivně hrající domácí tým dokázal hrozit, v koncovce mu ale chyběl klid. Již ve třetí minutě vypálil Strnad, ale brankář Slavičína Vypušťák vyrazil na roh. O chvíli později mířil další domácí pokus nad, i nadále pak šumperští hráči diktovali tempo zápasu. Ve 23. minutě poprvé zahrozili i hosté, po pravé straně se protáhl Žůrek, ale slavičínský ojedinělý útok skončil střelou nad. Přesto to byli hosté, kdo otevřel skóre zápasu.

Tentokrát hosté vedli útok po levém křídle, tam se uvolnil Martin Salajka, jehož centr našel ve vápně zcela volného Jakuba Žůrka. Ten na přední tyč trefil přesně a z první střely na branku Slavičín otevřel duel zápasu. Důležité bylo, že inkasovaná branka šumperský celek nesložila. Naopak, i nadále se snažili domácí hráči překonat obranu soupeře. Po jednom z průniků zůstal na trávníku po úderu loktem do obličeje ležet Hegner. Hra však pokračovala. V té době nijak zvlášť řešený souboj se pak s ohledem na události druhého poločasu zpětně jevil jako důležitý. Nicméně ve hře pokračovala snaha domácích o vyrovnání. A když to nešlo kombinačně, tak to zkusil individuálně ve 37. minutě Patrik Strnad. Po dvou kličkách se dostal šumperský štírek do vápna, tam byl ale za hranou pravidel sražen Škubníkem a gesto sudího bylo rezolutní – penalta! K ní se postavil Petr Linet. A zatímco brankář Vypušťál šel na svou pravou ruku, tak exekutor trefil na druhou stranu – 1:1!

Do kabin přitom mohli jít naši hráči dokonce s vedením na kopačce. V posledních vteřinách rozehrával šumperský celek rohový kop, míč se snesl až na zadní tyč. Ale zakončení pak mířilo těsně vedle slavičínské branky.

Přísné vyloučení Hegnera a euforie v nastavení

Druhý poločas začaly oba celky ve stejném složení jako ten první. Nicméně hosté se více osmělovali, přes šumperskou defenzívu ale marně hledali cestu do větších šancí. Nutno dodat, že bránící hráči domácího celku dosti střel pokryli, zbytek mířil ze strany hostů vedle.

A v následujících minutách se pak čím dál více začalo také přiostřovat. Zvláště souboje hostujícího kapitána Petra Švacha budily mezi domácími fanoušky vášně. Slavičín navíc dostával, k nevoli trenéra Opravila, příliš mnoho šancí v podobě standardních situací v blízkosti vápna. Jedna z nich pramenila v 61. minutě z faulu Hegnera, za který dostal šumperský zadák žlutou kartu. Ta se pro další osud utkání jevila jako důležitější než samotný přímý kop, který hosté napálili jen do zdi. Avšak o tři minuty později se Hegner dostal k míči u postranní čáry, když se vmáčkl před hostujících Švacha. Ten se však po tvrdém, ale na první pohled nikterak nezákonném zákroku ocitl na trávníku.

K překvapení všech pak uviděl vzápětí Hegner v rychlém sledu druhou žlutou kartu za údajný úder hostujícího hráče loktem do obličeje. A to znamenalo vyloučení. V porovnání se situací, kdy v prvním poločasu se po úderu loktem do obličeje přímo Hegnera ani nepískal faul, pak toto rozuzlení situace opět vzbudilo vášně mezi příznivci domácích. O to podivnější pak bylo, že přímý kop následně rozehrával šumperský celek. Podivné vyloučení ale nakonec slavičínskému celku příliš nepomohlo.

Hosté totiž marně proti zarputilým a odhodlaným domácím bojovníkům nedokázali procházet do zakončení. Naopak, vystřídavší Ostrovka se Smržem i Twardzikem začali zatápět v rychlých kontrech hostům. Šumperský celek i v deseti hrál minimálně vyrovnanou partii se Slavičínem. Obrovskou šanci pak měl Hausknecht, když debutant v šumperském dresu natahoval nohu na krásný pas Ostrovky. Bohužel nedosáhl. Nakonec se ale Šumperk zaslouženě dočkal vítězství. V nastavené době přišel centr na Marka Smrže, který se zavěsil do vzduchu a poslal nechytatelnou hlavičku. Euforii ještě odložil zvuk zvonícího břevna. Jenže Slavičínští zcela vypustili jakékoliv bránění, domácí se dostali totiž vzápětí k odraženému míči a do malého vápna mířil další pas. Znovu si našel Marka Smrže, který tentokrát trefil a rozjásal diváky.

 

Šumperk

1KREIZL Martin Brankář
2PURZITIDIS Paris Obránce
4HEGNER Hugo Obránce 61'
64'
11NIMRICHTR Jan 9 Útočník
13MATURA Pavel 19 Obránce
14ŽÁK Adam 7 Záložník
16LIĎÁK Dominik 10 Obránce 76'
17LINET Petr Záložník 38'
21LAVROVIČ Stanislav 8 Záložník
22HAUSKNECHT Marek Záložník
23STRNAD Patrik Záložník 67'
7OSTROVKA Yevhen 14 Útočník
8SMRŽ Marek 21 Záložník 93'
9PODHORNÝ Miroslav 11 Útočník
10JURÁSEK Robert 16 Obránce
19TWARDZIK Filip 13 Obránce

Slavičín

23VYPUŠŤÁK Stanislav Brankář
3ŠKUBNÍK Pavel Hráč v poli 38'
5SALAJKA Martin 14 Hráč v poli
6KOCIÁN Tomáš Hráč v poli
8ŠVACH Petr Hráč v poli
9GOŇA Martin Hráč v poli 67'
10ŠKOLNÍK Ondřej Hráč v poli 83'
11VINCOUR Martin Hráč v poli
12KALUS Vojtěch Hráč v poli 67'
16ŽŮREK Jakub Hráč v poli 31'
2JAKUBOWICZ Adam Hráč v poli 90'
14JUŘICA Vlastimil 5 Hráč v poli

Video