Znak klubu FK Šumperk

Mladí vpřed. V dresu mužů naskočilo v sezóně již 17 hráčů ročníku 2002 a mladších

Divizní soutěž v sezóně 2021/2022 se pomalu blíží do svého finále. Karty jsou rozdány jasně. Hranice na jaře potvrzují své ambice postoupit do MSFL, mají sedm bodů náskok na druhý Přerov. A do konce soutěže chybí pouze pět kol. Další krok bude chtít lídr tabulky udělat o víkendu, kdy bude hostit náš výběr. My naopak samozřejmě uděláme vše proto, abychom ještě boje o postup zdramatizovali. Tento článek ale budeme věnovat jinému tématu. A to nasazování mladých hráčů jednotlivými týmy. Důvod, proč tohle téma otevíráme, je prozaický. Jednoznačně nejvíce mladých hráčů, tedy počítáme ročníky 2002 a mladší, nasadil do hry náš celek.

Počet hráčů a jejich minutáž? V jednotlivých klubech značně rozdílná čísla

Než se pustíme do rozboru této tématiky, tak pár důležitých informací na úvod. V celém článku se budeme pod termínem mladí hráči zabývat fotbalisty narozenými v roce 2002 a mladšími. Tedy těmi, kteří v tomto kalendářním roce dosáhnou maximálně 20 let věku. Zároveň pracujeme i s těmi hráči, kteří naskočili do zápasu. Tedy nikoliv těmi, kteří například byli k dispozici na střídačce, ale do utkání se ani na chvíli nezapojili. Takovým případem je například patnáctiletý Daniil Panin, ukrajinský brankář, který v minulém utkání kryl záda osmnáctiletému brankáři našeho celku, Jakubu Žandovi.

Alfréd Červeňák při svém prvním startu za šumperský "A" tým (foto Šumperský deník)
Alfréd Červeňák při svém prvním startu za šumperský „A“ tým (foto Šumperský deník)

A teď na úvod zevrubný pohled na jednotlivé vytížení mladých hráčů napříč týmy. Hned první informace, jediné Všechovice zatím v průběhu celé sezóny nepustily do hry žádného hráče, který by odpovídal naší množině hráčů. O mnoho lépe na tom nejsou ve Skašticích, kde takový hráč naskočil jediný. To máme týmy, které nedisponují silnou mládežnickou základnou. Důvodem je určitě velikost obce, kde klub sídlí. Tomu se trochu vymyká třetí celek s nejmenším počtem mladých hráčů, které v sezóně použil – lídr z Hranic. Ten nasadil do sezóny tři hráče 2002 a mladší, jedním z nich je trochu paradoxně Jan Cagaš, který s fotbalem začínal v mládežnickém klubu Opatovice – Všechovice.

Počet hráčů ale na druhou stranu nezaručuje ani to, že by klub nějak výrazně sázel na mladíky. Příkladem může být třeba právě hranický výběr, když práce Jan Cagaš odehrál již 1710 minut (nastoupil do všech 22 utkání). Celkem mladíci v Hranicích odehráli v sezóně přes 2000 minut. Například Slavičín pak nasadil do sezóny již šest mladých hráčů, jejich minutáž ale dohromady činí pouze 544 minut. Ten rozdíl je hned patrný.

Sedmnáct mladíků za FK Šumperk, suverénně nejvíc ze všech

A teď tedy k tomu, co nás těší. Suverénně největší počet mladých hráčů nasadil do dosavadní sezóny náš divizní výběr. Trenéři Zdeněk Opravil a Roman Křepelka dali v sezóně šanci již sedmnácti hráčům ročníku 2002 a mladším. Pravdou je, že někteří již klub opustili, například se zde v našem dresu objevili jen na podzim. Namátkou Jan Bouchal nyní působí v Jeseníku, odchovanec Ladislav Kovařík strávil jaro zpět v dorostu ostravského Baníku.

Nicméně i tak během dosavadních 22 utkání divizní soutěže v aktuální sezóně nastoupil tedy za FK Šumperk celkový počet sedmnácti hráčů ročníku 2002 a mladších! Tím nejmladším byl zatím Filip Podhorný, který tento týden navíc dostal nabídku od FC Baník Ostrava odehrát přátelské utkání proti Puskás Academy. A co víc, dal v tomto zápase gól.

Mladíci v FK Šumperk v sezóně 2021/2022
  • ročník 2002: Bouchal Jan* (3 zápasy/50 minut), Liďák Dominik (9/669), Musílek Ondřej (12/509 – 1 gól), Pitron Vojtěch* (12/1107), Raclavský Erik* (6/278), Žák Adam (22/1079 – 3 góly)
  • ročník 2003: Červeňák Alfréd (2/31), Elšík Marek (5/239), Horký Marek (1/31), Kmínek Filip (1/25), Kovařík Ladislav* (3/278), Morong Tomáš (1/63), Žanda Jakub (2/139)
  • ročník 2004: Karger Lukáš (2/42), Matura Pavel (9/371), Václavek Michal (2/44)
  • ročník 2005: Podhorný Filip (1/16)

* hráč již v klubu nepůsobí

Hned tři z těchto míst pro mladíky zaplnili brankáři, v týmu momentálně zůstal z nich pouze odchovanec Jakub Žanda. Opora staršího dorostu naprosto nečekaně zaskočila za zraněného Martina Kreizla ve Strání, když do branky musel na druhý poločas. Hned v dalším zápase, zatím posledním odehraném, proti HFK již Žanda chytal od začátku. A i tady vychytal vítězství.

Jakub Žanda během utkání proti HFK Olomouc, kdy debutoval v základu divizního Áčka (foto Šumperský deník)
Jakub Žanda během utkání proti HFK Olomouc, kdy debutoval v základu divizního Áčka (foto Šumperský deník)

Za zmínku stojí minutáž již tradičního člena „A“ týmu Adama Žáka, který má na kontě odehraných 1079 minut a tři vstřelené branky. Gólem se blýskl i Ondřej Musílek. Z dorosteneckého výběru dostal největší prostor útočník Marek Elšík, první nakouknutí do Áčka pak mají za sebou Alfréd Červeňák i Filip Kmínek. Oba tito talentovaní mladíci přitom v létě přišli z Jeseníku jako posily do ligového dorostu. A uvedli se skvěle.

Přes 10 mladíků již nasadily pouze Přerov a HFK

Se 17 mladíky uvedených ročníků je Šumperk jednoznačně v čele tabulky žebříčku nasazování mladých hráčů do soutěže. Částečně za tím stojí i rotace hráčů v zimní přestávce a také marodka, která postihla divizní tým. Důležité ale je, že trenéři Opravil s Křepelkou mají kam sáhnout a jak ukazují i výsledky a výkony, mladí kluci dokáží splnit požadavky. Zajímavé je pak vyčíslení v procentuálním poměru těchto mladíků k celkovému počtu nasazených hráčů. Totiž hráči ročníku 2002 a mladší činí v celkové sumě 28 použitých fotbalistů plných 44 procent!

Již jen dva další kluby se mohou pochlubit tím, že do divizní sezóny nasadily aspoň deset mladíků. Jedním z nich je druhý Přerov, který sází hlavně na silný ročník 2002 – 7 hráčů odehrálo přesně 5025 minut. Za zmínku ale stojí i Hynek Caletka, teprve osmnáctiletý talent, který má na kontě již tři vstřelené branky. Ač nejmladší hráč, který letos přerovský dres oblíkl. Celkem pak těch mladíků Přerov použil deset.

Tím druhým zbývajícím celkem, který dává vydatněji mladým prostor, je pak HFK Olomouc. Hanáci nasadili do hry již 11 hráčů ročníku 2002 a mladších. Dost prostoru dostává další osmnáctiletý hráč, Ondřej Zeman. Jedním z tahounů je pak paradoxně hráč, který fotbalově začínal v Přerově, v KMK. A to dvacetiletý David Kašpárek, který má na kontě již šest vstřelených branek. Vloni v létě pak přestoupil ze Sigmy i Jiří Judas, devatenáctiletý hráč má na kontě tři branky.

Mladí hráči v divizi - k 26. květnu 2022
Mladí hráči v divizi – k 26. květnu 2022 (zdroj dat: is.fotbal.cz)