Výběr U11 (ročník 2011) na finálovém turnaji Planeo Cupu 2022

Planeo Cup: Výběr U11 v nejsilnější možné konkurenci nezklamal

Mnozí fanoušci šumperského fotbalu ještě živě vzpomenou na dva roky starý zázrak z Tyršáku. Tehdy ve finále Ondrášovka Cupu porazil ročník 2007 například Sigmu či Spartu a nakonec získal v nejsilnější české konkurenci stříbro! Dva roky utekly a oficiální pohár mládeže změnil jméno. Planeo Cup si pak letos ve finálové nabité konkurenci užil výběr kategorie U11 a nutno dodat, že turnaje hraným v Kroměříži prošel se ctí.

Již jména soupeřů ze základní skupiny budila respekt – Baník, Zbrojovka, Hradec Králové, Bohemka. I pražský Meteor není otloukánkem. O nesporné kvalitě této skupiny pak hovoří i skutečnost, že dva nejlepší týmy pak nakonec vybojovaly i čtvrté a páté místo v turnaji celkově. A to v pořadí 4. Baník Ostrava a 5. Zbrojovka Brno. Planeo Cup kategorie U11 pak ovládli hráči pražské Sparty před odvěkým rivalem Slávií a třetími Českými Budějovicemi.

Tuhý boj o postup do stříbrné skupiny nakonec nedopadl

Jak se brzy po rozehrání turnaje ukázalo, ve skupině B, do které byl nalosován náš celek, se pole rozdělí na dvě poloviny. Ta lepší čítající Baník, Zbrojovku a Bohemians se spolu střetne o dvě první příčky znamenající postup do zlaté skupiny a do bojů o celkové vítězství. Ta druhá, tedy my, Meteor Praha a Hradec Králové pak o to čtvrté místo, které by znamenalo postup do bojů o konečnou 9. až 16. příčku.

Do turnaje vstoupil náš výběr utkání proti Hradci Králové. Soupeř slavnějšího jména vedl sice 2:0, ale klukům se podařilo duel zdramatizovat. Ani dvě branky Michala Meixnera však nestačily na bodový zisk, když východočeský celek vyhrál 4:2. Hned poté následoval pro náš výběr těžký los proti dvěma nakonec nejsilnějším celkům skupiny. Duel proti Zbrojovce ve 2. kole skončil vítězstvím brněnského celku 5:2, nicméně náš výběr rozhodně nezklamal. Tentokrát se o branky postarali Michal Kotrle a Matyáš Novák.

Ještě těžší pak byl zápas s ostravským Baníkem, jehož akademie patří dlouhodobě k nejsilnějším v republice. To se potvrdilo, ostravský celek vyhrál 6:0. Vrátit do bojů o postup do stříbrné skupiny se chtěli kluci proti prvnímu z pražských soupeřů. A vyšlo to. Precizní defenzivní výkon nakonec dal základ vítězství 2:0, které zajistili svými góly Radek Sedláček a David Lakomý. Poslední zápas skupiny naopak proti Meteoru přinesl ofenzivní přestřelku a bohužel také klíčovou prohru v boji o kýžené čtvrté místo ve skupině. Meteor vyhrál 7:4, dvěma góly se blýskl Michal Kotrle, zbývající dvě obstarali Sajmon Straka a Tobias Ambros. Nedělní Planeo Cup tak znamenal pro šumperský tým účast v bronzové skupině.

Náročná porce dalších šesti zápasů v neděli

Jestliže sobotní pětizápasový program byl náročný, tak v tom nedělním finálovém pak na kluky čekalo zápasů hned šest. Do bronzové skupiny se přenášel nepříznivý výsledek proti Hradci Králové. Ranní vstup do skupiny přinesl dramatický boj, který nakonec těsně nedopadl. Jihočeské Strakonice dokázaly vyhrát těsně 1:0. Bodovat se klukům podařilo ale vzápětí proti Valašskému Meziříčí. Góly Jaroslava Pospíšila a Michala Meixnera znamenali remízu 2:2.

Těžký soupeř čekal na šumperské mladíky v dalším utkání, když v boji o body vyzvali Líšeň. Tentokrát se už proti brněnskému celku, když už to nevyšlo v základní skupině se Zbrojovkou, radovali. Pod vítězství 3:1 se podepsal celý tým výborným výkonem, gólově ho pak zařídili Michal Meixner, Matyáš Novák a Tobias Ambros. Těžší soupeři ale ještě na kluky čekali. V náročném programu na ně následně čekal duel proti Porubě, která se radovala z vítězství 2:0.

Zajímavý duel pak nabídl souboj šumperského celku proti Dukle. Zápas nabídl čtyři branky a protože oba celky se o ně podělily svorně, skončil remízou 2:2. Tentokrát se střelecky blýskli David Lakomý a Patrik Novotný. Závěr turnaje pak obstaral zápas proti jednomu z nejlepších týmů bronzové skupiny, příbramskému FK. Oba celky již musely mít v nohách pořádnou únavu, ale svedly divácky atraktivní bitvu o body. Nakonec se po výhře 6:3 radovala Příbram, gólově pak šumperský účet na kvalitním turnaji završili Michal Kotrle, David Fojtík a David Lakomý.

Konečné 23. místo na Planeo Cupu mezi nejlepšími výběry v zemi

Do Kroměříže se opravdu sjela špička v kategorii U11. A i když by mohla jména některých účastníků třeba diváky a fanoušky i zaskočit, nutno připomenout, že kluby si vybojovaly právo účasti v náročném sítu kvalifikačních turnajů. Šumperský celek pak v této konkurenci rozhodně nezklamal, naopak. I přes konečně 23. místo, kdy za jeho zády skončila pouze pražská Dukla, se jedná o výbornou reprezentaci města a klubu. Planeo Cup svou kvalitou opravdu vyčnívá mezi mládežnickými turnaji v ČR. Navíc několik utkání kluci ztratili jen velmi těsně po tuhém boji.

„Do finále se z nějakých 800 zúčastněných týmů probojovalo nejlepších 24 týmů z celé republiky. Bojovali jsme jako lvi, ale nakonec jsme zvládli z 11 velmi náročných zápasů pouze 2 vyhrát a 2 remizovat. V konečném pořadí kluci předskočili Duklu Praha a obsadili celkové 23. místo, V konkurenci většiny ligových týmů včetně obou pražských S je výsledek odpovídající naší trénovanosti a hernímu projevu,“ hodnotil turnaj zpětně trenér družstva Tomáš Skála.

Konečné výsledky i výsledky jednotlivých zápasů si můžete prohlédnout na webu www.planeocup.cz. Na turnaji pak nechyběly ani kamery České televize, která již zveřejnila také reportáž z tohoto turnaje. Náš klub na turnaji reprezentovali tito hráči: Bohumil Prejda – Radek Sedláček, Adam Ondra, David Lakomý (kapitán), Patrik Novotný, Jaroslav Pospíšil, Sajmon Straka, Matyáš Novák, David Fojtík, Michal Meixner, Michal Kotrle, Tobias Ambros, Karel Kolomazník a Tomáš Unzeitig. Trenéři: Tomáš Skála a Vladimír Novotný. Vedoucí týmu: Bohumil Prejda. Děkujeme.