Klub FK Šumperk

U15: Další úspěšné představení ročníku 2007 – skvělé 2. místo v divizi!

V hodnocení jednotlivých ročníků a jejich podzimních představení jdeme pomalu do finále. Žákovské kategorie završíme výběrem U15, který v minulých letech byl stěžejním kamenem našich mládežnických úspěchů. Celek, jehož základ dokázal vyhrát jak prestižní McDonald’s Cup, tak slavně vybojovat stříbro na finále Ondrášovka Cupu U13, potvrzuje kvality i v MSŽD U15. Naši kluci totiž jako jediní drží krok se suverénními Vítkovicemi. Ty vedou po podzimní polovině sezóny tabulkou s jedinou porážkou a se skóre 134:4! Ta jediná porážka ale přišla z kopaček našich hráčů. A ti jsou druzí jen o skóre.

Dramatický boj o vedení zatím pro Vítkovice

Již první kolo nového ročníku naznačilo, které dva kluby budou bojovat o nejvyšší pozice. Vítkovice totiž vyhrály 9:0 v Bílovci, Šumperk o den později 10:0 v Přerově. Vůbec první kolo bylo stoprocentně v režii hostujících týmů, Hlučín vyhrál 7:2 ve Vsetíně, Uničov 6:2 ve Valašském Meziříčí a Třinec 10:4 v Hranicích. Hned ve druhém kole pak na sebe Šumperk a Vítkovice narazily na Tyršově stadionu. A slezský celek urval vítězství 3:0, když v prvním poločasu se prosadil Posmyk, ve druhém pak dvakrát Zástřešek. Na střídačce všemu přihlížel vítkovický trenér Vítězslav Mooc, který kdysi válel za „A“ tým tohoto slezského klubu a tři zápasy například odehrál i za skotský Partick Thistle Glasgow.

Tato prohra postavila náš celek do pozice naháněče lídra tabulky a tato role zůstala svěřencům Petra Strnada po celý podzim. Hned vzápětí dovezl Šumperk výhru 9:1 ze Vsetína a poté doma uhrál důležitou výhru se silným Třincem – 3:1! Hosty přitom dostal do vedení Folvarčný, ale Doležel a dvěma góly Pávek dokázali zápas zvrátit. Tentokrát jiný někdejší skvělý fotbalista, Karel Kula, musel v Šumperku zkousnout jako trenér hostujícího celku porážku. Další výlet na Valašsko dopadl pro „Strnadovce“ skvěle, vyhráli ve Valašském Meziříčí dokonce 14:1. Sérii výher pak prodloužily zápasy s Uničovem (10:1), v Hranicích (8:2), s Hlučínem (8:0) a v Bílovci (7:0). Jestli vám tyto zápasy připadají jako suverénní výhry a spanilá jízda, tak Vítkovice v souběžných duelech proti svým soupeřům, no, neznaly slitování. Také zapsaly čtyři výhry se skóre 54:1!

Vítkovice padly na podzim jedinkrát – s našimi kluky!

Po dalším domácím vítězství proti Přerovu (11:0) ale přišlo stěžejní utkání podzimu. Výběr U15 totiž tentokrát zamířil do Slezska, aby se v Ostravě postavil v odvetě vítkovickému MFK. Výhra by šumperský tým dotáhla bodově na soupeře, porážka by naopak znamenala praktický konec nadějí na boj o celkové vítězství v soutěži. Vítkovice přitom vstoupily do zápasu skvěle a ve 3. minutě a Martin Hloch otevřel hned v úvodu duelu skóre. Šumperský tým tentokrát ale dokázal na vítkovické vedení reagovat. Zodpovědnost střelce vzal tentokrát na svá bedra kapitán František Doležel. Korunoval tak skvělý a odhodlaný výkon celého mužstva, které ve druhé půli otočilo skóre. Doležel dvěma góly vystřelil vítězství 2:1 a oba týmy se na čele tabulky bodově dorovnaly. Podzim pak náš celek zakončil vítězstvími 8:0 s Bílovcem a 9:0 v Hlučíně.

Tři kluci do reprezentace

Již od úspěšného tažení McDonald’s Cupem a hlavně pak následným úspěchem na tolik prestižní Ondrášovce se samozřejmě o některé hráče týmu začali zajímat i skauti. A také realizační týmy vybírající kluky do reprezentačních výběrů mládeže. A tak koncem září přistál v kanceláři FK Šumperk dopis, který nám udělal obrovskou radost. Trojice odchovanců František Doležel, Filip Machů a Jakub Pávek obdržela pozvánku na výběrový kemp reprezentace U15.

Zmiňovaní hráči navíc odehráli v rámci kempu i utkání v národním dresu, když reprezentovali svou zemi v duelu proti polskému výběru z Vratislavi. Kluci tak navázali na předchozí hráče reprezentačních mládežnických výběrů, kteří prošli našimi žákovskými celky. A doufáme, že nejen oni, ale i další budou mít možnost národní dres v budoucnu obléknout. Jisté je to, že o více hráčů úspěšného výběru Petra Strnada se zajímají i úspěšné akademie.

Jakub Pávek nejlepším střelcem soutěže

Určitě se zaměřme v hodnocení i na různé statistické výkazy a také individuální výkony. Nejlepší střelci soutěže nastříleli během podzimu plných 30 branek. Jedním z nich je náš reprezentant Jakub Pávek, spolu s ním pak překvapivě nikoliv hráč Vítkovic, ale Vsetína. I Maxim Kalabus totiž dokázal za podzim stihnout 30 gólů, což je skvělý počin a zároveň více než polovina všech branek svého týmu. V TOP10 jsou pak ještě dva šumperští hráči, a to František Doležel (22 gólů) a Daniel Smékal (13 gólů). Co se týče vítkovických hráčů, tak právě schopnost dávat branky vícero členy týmu dělá MFK tak silným. Mezi 12 nejlepšími střelci jich je šest z kádru Vítkovic.

Častěji už v této soutěži také rozhodčí rozdávají i karty. Padlo jich 56 žlutých a 1 červená. Nejtrestanějšími hráči se s třemi žlutými kartami stali bílovecký Petr Gelnar, Tim Kramář z Hlučína a Adam Kubíček z Viktorie Přerov. Právě Kubíček se také stal jediným vyloučeným hráčem podzimu.

Jarní část začne 13. března zápasem v Třinci

Do jarní části sezóny vstoupí svěřenci Petra Strnada v březnu, a to 13. 3. na půdě Třince. Na jaře čeká hráče výběru U15 celkem 14 zápasů. Nejdůležitější utkání pak na kluky čeká nejspíš 1. května 2022, kdy na svém trávníku přivítají právě lídry tabulky z Vítkovic. Sezónu pak zakončí celá soutěž 12. června a náš celek bude hostit na závěr celého ročníku Vsetín.