Klub FK Šumperk

U14: Výborné představení v kvalitní konkurenci MSŽD!

I po Novém roce budeme nadále plnit resty a nabízet shrnutí podzimní části sezóny jednotlivých výběrů. Dospěli jsme ke starším žákům. Výběr do 14 let působí v sezóně 2021/2022 v Moravskoslezské žákovské divizi, kde ve skupině E má celkem devět, nutno dodat silných, soupeřů. Co je důležité, rozhodně naši hráči nehrají druhé housle, spíš naopak. Pronásledují suverénní Vítkovice, které v dosavadním průběhu sezóny prohrály jen jedinkrát. A ano, stalo se tak v Šumperku. Koncem srpna porazili svěřenci Bohdana Hecla aktuálního lídra tabulky 2:1 po gólech Lukáše Liďáka a Adama Ferrona.

Skvělé druhé místo v našlapané konkurenci

Na toto vítězství se podařilo našim klukům navázat i v dalších zápasech, ale bohužel se také tým nevyvaroval výsledkovým klopýtnutím. I tak je s bilancí devíti výher, jedné remízy a třech porážek druhý za Vítkovicemi. Ty těží z gólového potenciálu svých nejlepších střelců, když Josef Hruška a Patrik Jurásek nastříleli dohromady 36 branek! Na toto číslo se za celý podzim přitom nedokázalo dostat hned pět týmů soutěže. Mezi zmiňované kanonýry vítkovického MFK se pak na druhé místo tabulky střelců vměstnal právě Adam Ferron, autor vítězné branky proti Vítkovicím. K tomu ale později.

Naši kluci vstoupili do sezóny vydřenou výhrou v Přerově v poměru 3:2, kdy poprvé ukázal Ferron svůj přínos pro tým. Za stavu 1:1, poté, co vyrovnal domácí Schenk v odpovědi na Lakomého trefu z prvního poločasu, se Ferron prosadil dvakrát během tří minut. Domácí Viktorka již stihla jen snížit. Po domácím vítězství s Vítkovicemi, již zmiňovaném, přišla hladká výhra 8:0 ve Vsetíně. První klopýtnutí ale přišlo 5. září. Se startem školního roku do Šumperku dorazil Třinec a v taktickém souboji nakonec uhlídal Ferrona i další šumperské hráče. Naopak trpělivě čekal na šance a díky trefám Kuly a Strokosze vyhráli Slezané 2:0. Mimochodem, na střídačce Třince dovedl tým k vítězství Karel Kula, muž se 40 reprezentačními starty a jedna z legend ostravského Baníku.

Náročné duely na konci podzimu vyšly lépe soupeřům.

Hned v dalším kole ale Heclovi svěřenci zabrali a vybojovali těžké tři body ve Valašském Meziříčí. Domácí přitom vedli 2:1, poté ale Liďák, Vencálek a Hruška skóre otočili. Mezitím Vítkovice objížděly soupeře a všude je válcovaly. Uničov i Přerov dostaly svorně 7 branek, Hlučín pak ve Vítkovicích utrpěl debakl dokonce 16:0. Výborné utkání odehrál ale i náš tým, když doma porazil Uničov 9:0. Nešlo přitom o „one man show“ osvědčených střelců, o góly se podělilo hned šest hráčů a tým předvedl skvělý kolektivní výkon. Podobně tomu bylo i pří výhře 5:1 v Hranicích. Konec podzimu ale přinesl i porážky. Domácí vydřená výhra 4:3 s Hlučínem ještě znamenala tříbodový zisk, ale následovala porážka 2:6 na půdě silného Bílovce. Po vítězství 6:2 s Přerovem pak na kluky čekal těžký závěr první půle sezóny.

Na půdě favorita z Vítkovic bojovali kluci statečně a srdnatě, ale nejen že nevyzráli na brankáře Škodoně a gól nedali, ale ten jim ještě vstřelil branku z pokutového kopu. V 15. minutě vedly Vítkovice 3:0 a bylo zle. I tak se náš výběr vzepjal a nesložil se. Slezský celek vyhrál sice 4:0, ale v konstelaci s ostatními jejich výsledky v soutěži (po podzimu skóre 119:8) jde o přijatelnou prohru na půdě suverénního lídra tabulky. Hned v dalším kole se opět ukázal „syndrom Bílovec“, když poté, co náš tým porazili Bílovečtí na své půdě, dokázali tentokrát uspět díky remíze 1:1 i v Šumperku: Konec podzimu pak završili naši hráči v Hlučíně, a to úspěšně vítězstvím 3:1.

Tabulka MSŽD U14 - podzim 2021/2022

Bohdan Hecl: Výhodou je, že dvě třetiny týmu se koncentrují na ZŠ Sluneční

Trenérem výběru do 14 let je bývalý šumperský útočník a dlouholetý srdcař zdejší kopané Bohdan Hecl. Ten kromě péče o mladší dorost aktuálně usiluje o herní růst i u členů výběru do 14 let. A podzim mu rozhodně přinášel více spokojenosti než smutku. „Kluky čekal přechod na jedenáctkový fotbal, což není nikdy jednoduchý. Podařilo se nám ale doplnit tým šikovnými hráči z Jeseníku, Libiny a Mohelnice. Kádr i přes několik odchodů tvoří celkem 18 hráčů a v zimě zřejmě posílíme tým ještě o jednoho až dva hráče. Navíc mě velmi potěšil návrat Jirky Kováře, který se vrací po těžké nemoci,“ začal hodnocení podzimu shrnutím stavu hráčského kádru.

Poté se již Hecl zaměřil na herní faktory i výsledkový průběh podzimní části. „Začátek naší spolupráce byl vlažnější, ale kluci postupem času začali velmi dobře pracovat na trénincích a velkou výhodou tohoto ročníku je, že plné dvě třetiny týmu jsou spolužáci i na ZŠ Sluneční. Máme tedy možnost od září společně pracovat i dopoledne především na kondiční složce a výsledky v podobě progresu jednotlivých hráčů jsou postupně vidět. Po podzimní části jsme na druhém místě tabulky Moravskoslezské divize žáků, což není určitě špatný výsledek. Primární v této kategorii ale samozřejmě zůstává herní výkon jednotlivců a týmu,“ posazuje Hecl poněkud do ústranní výtečné postavení v tabulce. To je však odrazem toho, co považuje za primární – tedy výkon a progres jednotlivých hráčů.

Přinese náročná příprava v zimě i ovoce na jaře?

S ohledem na skutečnost, že jsme se přehoupli do kalendářního roku 2022, tak se dá říci, že jarní část sezóny je za dveřmi. A nejen mužské celky se pak během zimy usilovně připravují na jarní část sezóny, stěžejní z pohledu finálního umístění v soutěži. „V zimě budeme kromě kondiční stránky pracovat ještě na větší součinnosti hráčů a jednotlivých řad. Více využívat celou plochu a snažit se být dominantní na hřišti. Což se nám již nyní v některých zápasech dařilo. Prostředkem k tomu kromě tréninkového procesu by měli být i výborní soupeři z ligových týmů, včetně společného výjezdu do Plzně společně s naší U15. Samozřejmě je riziko, že to bude pro nás těžký oříšek. Ale chtěl bych konfrontovat kluky s úplnou špičkou v této kategorii, abychom při přechodu do dorostenecké kategorie byli co nejlépe připraveni na MSDL, což je jeden z pilířů vzrůstající kvality naší mládeže,“ snaží se Hecl nahlížet i na budoucnost hráčů a koncepční práci při jejich zapracování do dorosteneckých výběrů.

A jak již sám trenér načal, na kluky kromě dřiny čekají i zajímavé zápasové testy. Pohled na harmonogram přípravných zápasů musí hráčům přinést sám o sobě chuť do další práce. Kromě zmiňovaného náročného klání v Plzni čeká na hráče již v sobotu 15. ledna těžká zkouška doma proti Slovácku. V nabídce soupeřů nechybí pak HFK Olomouc, Kroměří, ale ani Karviná či Opava. Takže opravdu brilantní skladba soupeřů a co jméno, to kvalita.

Vítkovický válec děsí všechny v soutěži

O kvalitě akademie MFK Vítkovice jsme se rozepsali již v minulých dílech našeho hodnotícího seriálu. A výběr U14 tyto texty jen potvrzuje. Budiž skvělým počinem, že jediným přemožitelem tohoto lídra tabulky v aktuální sezóně jsou naši hráči. Nicméně je jasné, že tažení Vítkovic se podepíše i na individuálních statistikách soutěže. Nejlepším střelcem je již zmiňovaný Josef Hruška, který nastřílel 22 branek. Více než deset gólů pak vsítilo i jeho dvojče František (13 gólů) a Patrik Jurásek (14 branek). Co nás těší, tak „přehruškování“ čela tabulky střelců doplňuje i ten náš, Jonáš Hruška (13 branek). Druhým nejlepším střelcem soutěže je pak Adam Ferron s 15 góly. Zapomenout nesmíme pak na posledního třináctigólového hráče, a to třineckého Jakuba Buloka. Jak napovídá následující tabulka nejlepších střelců, tak suverenitu Vítkovic dokládá plných 8 hráčů tohoto týmu v TOP 20 střelcích soutěže.

Nejlepší střelci MSŽD U14 - podzim 2021/2022
Nejlepší střelci MSŽD U14 – podzim 2021/2022

Oproti nižším kategoriím se od starších žáků přestává šetřit kartami. Ještě než se k nim dostaneme, tak si v rychlosti shrňme celková čísla divizní soutěže kategorie U14, skupiny E. Odehráno bylo celkem 64 utkání, ve kterých padlo 408 branek (tedy průměr 6,375 gólů na zápas). Rozhodčí pak udělili 48 žlutých karet a jednu červenou. Bohužil tu si na své konto připsal Lukáš Liďák, náš hráč. Mezi hráči, kteří nastoupili v soutěži, jsou i dvě dívky. O Justýně Zátopkové z Valašského Meziříčí jsme již psali v rámci summary kategorie U13. I druhé děvče pak hraje za tým z Valašska, a to o Janu Veselou ze Vsetína.

A teď již ke karetním hříšníkům. Hned dva hráči na podzim obdrželi po třech žlutých kartách. Tuto nelichotivou vizitku si přitom svorně připsali kluci z Valašského Meziříčí, a to Jan Orel a Tomáš Pařenica. Dalších šest hráčů obdrželo po dvou žlutých kartách, dalších třicet hráčů pak vidělo po jedné žluté kartě. Nejtrestanějším celkem je pak Valašské Meziříčí, které dohromady nasbíralo 15 žlutých karet. To je bezmála třetina z celkového počtu.

Jarní část začnou naši hráči v Třinci

Druhá polovina sezóny má výkop plánovaný na 13. března a přitom co nevidět se již začne tým připravovat i v rámci zápasové zátěže na náročné boje. Hned na úvod pak svěřence Bohdana Hecla čeká cesta do Třince, kde mohou naplnit cestu za odplatou domácí porážku s tímto houževnatým soupeřem. Že půjde o hodně potvrzuje i pohled do tabulky. Svěřenci zmiňovaného Karla Kuly ztrácejí na náš celek jen tři body, ale také mají k dobru zápas s Hlučínem. V tabulce pravdy jsme si tak nyní rovni. Oba celky pak mají i takřka totožné skóre, náš celek 47:25, Třinec 44:25.

Následovat pak bude sice papírově lehčí program, ale i tak nesmírně náročný. Jasným šlágrem jara pak bude domácí souboj s vedoucími Vítkovicemi, ten se odehraje ve státní svátek 1. 5. od 16:30 (pokud nedojde ke změně plánu) a určitě si toto datum zapište do kalendáře. Protože pokud bude k vidění stejně kvalitní zápas jako na podzim, tak se nudit diváci rozhodně nebudou. Sezónu by měl náš celek završit 12. 6. domácím soubojem se Vsetínem.