Klub FK Šumperk

U13: Výborný podzim značí čtvrté místo v našlapané konkurenci soutěže

Stejně jako o rok mladší kamarádi z výběru U12 se i celek U13 prezentuje v sezóně 2021/2022 v soutěži SpSM, skupině Sever. V našlapané konkurenci si ale vede skvěle, drží po podzimu čtvrté místo za silným slezským triem Vítkovice – Baník Ostrava – Opava. Na třetí SFC přitom svěřenci Jakuba Bauera ztrácí pouhých šest bodů. Čím chlubit se je také na úrovni individualit. Martin Doležel se totiž dělí o místo třetího nejlepšího střelce soutěže. Nabízíme další souhrn podzimu a u věkových kategorií tedy míříme již k výběru FK Šumperk U13, přičemž hodnocení doplňuje přímo trenér Jakub Bauer.

Skvělý podzim poslal celek na 4. místo tabulky

Výběr U13 se musí v sezóně 2021/2022 popasovat opravdu s nabitou konkurencí soutěže. Kromě zmiňovaného tria lídrů tabulky pak mezi soupeři nechybí například Třinec, Karviná, Hranice či Uničov. Nicméně tyto všechny soupeře nechali naši kluci na podzim v tabulce za sebou. Svěřenci Jakuba Bauera se právem mohli opírat o výkony na domácím pažitu. Na něm totiž prohráli jen jediné utkání, se silnou Opavou svedli vyrovnaný souboj, který těsně prohrál 2:4. V ostatních domácích zápasech však již naši kluci doma posbírali všechny body. Výsledkem je pozice druhého nejlepšího týmu na domácích hřištích, hned za Baníkem.

Pravdou je, že lídr z Vítkovic se na podzim doma představil jen pětkrát. Neztratil ani bod a na půdě soupeře pak jen jednou klopýtl. Našemu celku se bohužel venku tolik nedařilo. Ze sedmi odehraných utkání má aktivní bilanci čtyř výher a tří proher. Potřeba je ale zmínit, že z těchto neúspěšných zápasů jsou dva na půdě ostravských vyhlášených akademií Vítkovic a Baníku. Třetí porážku pak utrpěli naši kluci po tuhém boji v Uničově poměrem 6:7.

Tabulku jednoznačně tedy vede dvojice Vítkovice – Baník, když oba týmy prohrály zatím jen jedinkrát. Hned v závěsu je silná Opava se ztrátou tří bodů. Ta naopak září venku, kde z osmi utkání získala plný počet 24 bodů. V jarní části sezóny si pak na pozice našeho týmu budou brousit celky na pátém až osmém místě, které všechny ztrácejí maximálně 6 bodů. Nejblíže je Uničov, následují Hlučín, HFK Olomouc a MFK Frýdek-Místek. Potenciál dostat se v tabulce podstatně výš má i Poruba, ta ale již na naše chlapce ztrácí 13 bodů.

Tabulka U13 - podzim 2021

Jakub Bauer: Je obrovskou radostí trávit čas s týmem na trénincích

Trenér týmu Jakub Bauer však naznačuje, že ani jeho svěřenci nemíní dát na jaře v druhé polovině sezóny kůži lacino. „Přípravu zaměříme v kondiční části na zafixování správných pohybových vzorců. Abychom postupně mohli zvyšovat zátěž bez rizika nežádoucích negativních důsledků na pohybový aparát. V herní části v momentě, kdy jsme si s týmem vědomi, jak se máme prezentovat, tak můžeme jít po detailech prováděných v potřebném tempu,“ naznačuje šumperský trenér.

Týmové foto FK Šumperk U12 - Podzim 2021
Týmové foto FK Šumperk U12 – Podzim 2021

Ten na podzim nasbíral i spoustu poznatků z jednotlivých zápasů svého mužstva. „Náš kádr má k dispozici fyzicky vyspělé hráče, a tak přirozeně profituje z vyššího procenta vyhraných soubojů ve většině zápasů. Nechceme však jen těžit z fyzické převahy. U nás dané často biologickým věkem hráčů a hrubou fyzickou zdatností. I proto jsme se zaměřili z počátku na vnímání prostoru a rozvoj kreativity. Postupně se snažíme navazovat na provádění kreativních činností pod časoprostorovým tlakem v potřebné rychlosti a kvalitě,“ dodává Bauer. Mladý kouč našich mladších žáků má i do budoucna jasno: V zápasech chceme být dominantní, určovat tempo hry a podporovat odvahu a rychlý rozhodovací proces. Samozřejmě se zatím dopouštíme množství chyb, ale hráči se učí velmi rychle.“ Snad bude mít Jakub Bauer i na jaře možnost si vysoký progres hráčů pochvalovat.

Potenciál k tomu má celý kádr týmu. „Na podzim jsme pracovali s 16 hráči. Kluci tvoří dobrý tým, jsou ochotní pracovat a učit se nové věci. Jsem přesvědčený, že je to tým se silnými osobnostmi, kteří se v budoucnu neztratí ve sportu ani v osobním životě. Je zatím obrovskou radostí trávit čas s týmem na trénincích, zápasech, ale i mimo ně. Doufám, že se nám v zimě a průběhu jara podaří kádr ještě vhodně doplnit jak po stránce sportovní, tak po stránce lidské.“

Martin Doležel třetím nejlepším střelcem v soutěži

A nebude ani tentokrát chybět v rámci hodnocení ani pár statistických čísel. Nejdřív se tradičně zaměřme na celkové základní údaje o soutěži. Ligu SpSM hraje v kategorii U13 ve skupině Sever 16 týmů stylem každý s každým doma a venku. Ve 119 odehraných zápasech se prezentovalo celkem 353 hráčů. Diváci pak viděli solidní ranec branek, a to 1313, což je 11,03 branky na utkání. Oproti mladším kategoriím již roste počet karetních trestů, žlutých karet padlo na podzim 15. A navíc již i jedna červená, kterou obdržel hranický Lucas Kudrfalec.

Nejlepším střelcem soutěže je s parádním nástřelem 48 gólů vítkovický Michal Kantor. Hned za ním je pak jeho spoluhráč z týmu Michal Ručka, který vstřelil 24 gólů. Dohromady tak dali skvělých 72 branek. Náš celek mimochodem inkasoval od všech soupeřů dohromady během 15 kol jen o jeden gól více. Nás ale těší pohled na dělené třetí místo mezi střelci, kde je s 23 brankami kromě frýdeckomísteckého Adriana Janošece a opavského Kristána Ševčíka i náš talent, Martin Doležel. Skvěle se dařilo i Vladyslavu Bessonovovi, který se s 18 brankami dělí o 12. místo mezi střelci. Mezi střelce se pak na podzim zapsalo plných 14 šumperských hráčů.

Mimochodem, všechna podzimní utkání pak kromě jiných odehráli i oba hráči ročníku 2010, které má Jakub Bauer k dispozici: Michael Kadlec a Tomáš Potočka. Do soutěže ale naskočili i tři mladíci ročníku 2011. Baníkovský Daniel Dunaj odehrál jedno utkání, stejně jako hranický Jan Třetina. Jeho spoluhráč Vojtěch Tomeček pak naskočil do dvou zápasů. Uvidíme na jaře, zda se některý hráč kategorie U11 dočká v této náročné soutěži ještě většího prostoru. A nakonec, v soutěži nechybí ani zástupkyně z řad děvčat. Za Valašské Meziříčí nastupuje Justýna Zátopková (12 zápasů a 2 branky), za Přerov dvojice Eliška Dorazilová (9 zápasů a 2 branky) a Lucie Mácová (7 utkání a 2 branky).

Střelci SpSM U12 - Podzim 2021
zdroj statistik: is.fotbal.cz

 

Statistiky FK Šumperk U12 - Podzim 2021
zdroj statistik: is.fotbal.cz