Klub FK Šumperk

U10: Reprezentativní působení v krajské soutěži starších přípravek

Náš třetí nejmladší výběr, tedy celek U10, absolvoval podzimní část sezóny v Krajské soutěži starších přípravek, tedy společně s týmy, za které mnohdy hráli o rok starší chlapci kategorie U11. Celá soutěž se hraje turnajovým způsobem, kdy v každém kole se střetnou v rámci jednoho turnaje čtyři celky. Dohromady se pak v krajské soutěži staršrích přípravek prezentovalo na podzim 11 klubů, přičemž Uničov postavil výběry A (hráči kategorie U11) a B (hráči kategorie U10). Naši kluci odehráli 21 utkání, v 9 z nich zvítězili, naopak v 11 zápasech odešli ze hřiště poraženi. Rozhodně ale podzimní část ročníku zvládli se ctí.

Svěřenci Marka Neorala zakotvili ve středu pomyslné tabulky

Stejně jako v případě mladší přípravky i v té starší se neevidují v rámci soutěží dlouhodobé tabulky týmů. Nicméně i kdybychom si pomyslně sečetli body, tak bychom naše hráče našli ve středu soutěžní tabulky. Nejlepšími celky v soutěži jsou pak výběry Uničova U10 a Sigmy MŽ. Oba na podzim prohrály pouze jedinkrát. Náš výběr pak nastřílel ve 21 zápasech 113 branek a inkasoval jich 97. Nějaké individuální žebříčky hráčů však bohužel nepřipadají v tomto případě v úvahu. Statistické výkazy totiž doplácejí na velké nepřesnosti v zápisech o utkáních. V mnohých z nich bohužel chybí evidence střelců branek.

Je nutno dodat, že jeden turnaj zůstal na podzim neodehraný. Jeho účastníkem měl být právě náš výběr, společně s Kozlovicemi, Přerovem a s Olšanami (u Prostějova). Všechny tyto týmy přitom v soutěži nemají takovou úspěšnost jako náš celek, ten by tak mohl získat ještě nějaká vítězství ve svůj prospěch.

Ačkoliv nemáme přesné údaje o střelcích, víme, kolik hráčů a hráček do soutěže naskočilo. Celkem se v krajské soutěži starších přípravek prezentovalo 12 týmů, do utkání naskočilo 201 hráčů (193 chlapců a 8 dívek). Vůbec nejmladším hráčem v soutěži se stal Matěj Stříteský ze Šternberka, ročník 2014. Krom něj se do soutěže zapojilo i 11 hráčů ročníku 2013, pro které určitě souboje se staršími a vyspělejšími chlapci byli velkou zkušeností. V našem týmu šlo o Mikuláše Strnada. Zbývajících deset chlapců nastoupilo za Hranice (Lukáš Soural), Olšany (Karel Chromek), Sigmu (Patrik Novosad), Kozlovice (Nikos Vlachopulos), Přerov (Ondřej Butora, Ondřej Jemelka a Matyáš Seider) a Prostějov (Lukáš Božičevič, Patrik Martinek a Jakub Mráček).

Marek Neoral: Na jaře budeme zas o něco šikovnější, silnější a konkurenceschopnější

K účasti týmu v podzimní části sezóny se vyjádřil i trenér výběru U10 Marek Neoral. „Podzimní část sezóny hodnotím velmi kladně. Jsem rád, že jsme nebyli zavření doma a mohli jsme se i svobodně hýbat a nejen fotbalově se rozvíjet. Kluci hráli souběžně dvě soutěže, a to krajskou a okresní soutěž. V září jsme se také účastnili mládežnického turnaje v Kroměříži. Sice jsme nepostoupili, ale paradoxně dva poslední zápasy s favority s Kroměříží a Valašským Meziříčím jsme sehráli fotbalověji a bojovněji než s úvodními soupeři na turnaji. S Kroměříží jsme prohráli 1:2, s Meziříčím uhráli remízu 3:3. Bohužel se projevily na turnaji naše slabiny, a to přepínání a zbytečně přehnaný respekt k soupeři.

V dlouhobé části oficiální krajské soutěže se hráči výběru U10 setkávali s mnohdy staršími soupeři, nicméně obstáli i proti kvalitním celkům. „Nastupovali jsme proti týmům, kde kolikrát byli o rok starší hráči a soupeře. Z toho určitě budeme do budoucna těžit. Aktuálně přezimujeme na šestém místě z dvanácti účastníků, to nám ještě chybí tři zápasy odložené na jaro,“ prozradil Neoral. Ten se také vyjádřil k okresní soutěži, kterou také, byť jde o neoficiální klání, náš výběr absolvoval. „Byť jde o neoficiální zápasy, jsme rádi za to, že jsme mohli herně vytížit celý tým. Do soutěže nastupovali převážně kluci, kteří nedostávali tolik prostoru v krajské soutěži, hráli vyrovnaná utkání a sbírali další potřebné fotbalové zkušenosti. A bylo vidět, že pomalu jdou herně nahoru,“ dodal trenér výběru.

FK Šumperk U10 - podzim ročníku 2021/2022
Výběr FK Šumperk U10 (podzim 2021)

Ten bude na jaře postrádat jednu ze svých opor. „David Konrád odchází bohužel do Sigmy Olomouc,“ prozradil změnu v kádru trenér Neoral a zároveň vypíchl další dva nejlepší střelce týmů, Štěpána Dařílka a Mikuláše Strnada. Již nyní však tým vyhlíží přípravu na jaro. „Moc se těším na další spolupráci s klukama, přes zimu určitě zamakáme. Věřím, že se nám podaří poskládát další fotbalové střípky jak z tréninku, tak ze zápasů a určitě následně i z jarní části sezóny. Budeme zase o něco šikovnější, silnější a konkurenceschopnější. A v našich silách bude potrápit či i porazit zvučné týmy,“ tvrdí odhodlaně Marek Neoral.

Výběr FK Šumperk U10

Bohužel na zmiňované nepřesnosti a nesrovnalosti v oficiálních zápisech v rámci soutěže nejsme schopni dát po podzimu dohromady relevantní týmové i soutěžní statistiky. Připomeňme si tedy hlavně hráče, kteří během podzimní části sezóny oblékli v krajské soutěži dres výběru FK Šumperk U10:

Ondřej Beneš, Ladislav Crhák, Jakub Daniel, Štěpán Dařílek, Kryštof Hubáček, David Konrád, Lukáš Křesina, Adam Luknár, Filip Mareček, David Matějček, Tadeusz Neoral, Gia Hieu Nguyen, David Opravil, Jiří Smékal, Mikuláš Strnad, Jan Urban, Matyáš Vrána a Patrik Žižka.

Partneři výběru

Velké díky patří i společnostem, které věnovaly v podzimní části sezóny výběru FK Šumperk U10 nejen pozornost. Jde o společnost Byt&Byt, která se stala sponzorem tohoto našeho žákovského výběru, a DEK. Ta pro změnu věnovala našemu výběru U10 dresy. Děkujeme!

Byt&Byt