Tým do 13 let se raduje z vítězství nad Spartou Praha

U13: Když sny se stanou skutečností, jsme druzí v republice!

Bylo to cítit dlouho dopředu, ale v Šumperku se o tom jakoby každý zasvěcený bál otevřeně a nahlas mluvit. Ročník 2007 pod vedením trenéra Petra Strnada už jednou vypálil celé republice rybník. Vyhrál totiž McDonald’s Cup pod hlavičkou naší partnerské základní školy Sluneční. Vloni ještě v kategorii U12 hrála stejná parta finále Ondrášovky doma. Bylo z toho 9. místo s jedinou prohrou na turnaji. Letos v kategorii U13 ty prohry přišly dvě. Ale to není hlavní. Tahle skvělá parta kolem kapitána Františka Doležela vystřílela republikové stříbro! Ano, druhé místo v celé zemi! A ta cesta za snem byla naprosto neuvěřitelná.

Nemá smysl si cokoliv nalhávat. Tento výsledek je s největší pravděpodobností sportovní událostí roku na Šumpersku. Je úplně jedno, že jde o mladší žáky. Spíš naopak. Tihle kluci jsou všichni z blízkého či vzdálenějšího regionu. Patrik Lepka začínal s fotbalem v Leštině, Filip Machů je ze zapadlé vísky na českopolském pomezí, ze Staré Červené Vody, která má pouhých 600 obyvatel. A byl to on, kdo dal vůbec první gól našeho týmu na turnaji, do sítě Bohemky. Možná právě tato trefa pomohla klukům a byla oproti loňskému finálovému turnaji důležitým rozdílem. Tehdy totiž čtyři z pěti utkání základní skupiny zremizovali 0:0. Letos to byl jiný příběh.

Filip Machů uniká soupeři v utkání s Bohemkou
Autor první branky utkání s Bohemkou Filip Machů uniká soupeři

Už duel s Bohemkou napověděl o tom, jak moc tento tým chce doma uspět. Podívejte se na ně, jak jezdí nahoru a dolů, upozornil své svěřence kouč Bohemky ve chvíli, kdy již jeho tým prohrával 0:2. Z kluků spadla nervozita, přišlo jasné vítězství s Ústím nad Labem a také následně s Meteorem. Prvním těžkým testem v turnaji ale měl být až souboj se Spartou. Ta přijela výtečně připravena, posílena o Adama Kolínka, nejlepšího brankáře loňského ročníku, tehdy ještě čaroval v dresu Dukly. Nádherný zápas byl jedním z vrcholů turnaje a oba týmy předvedly výkon na úrovni těch nejlepších akademií nejen v ČR. Naprosto bez nadsázky.

Senzační zápas s pražskou Spartou

Po mnoha šancích, hlavně v podání domácích, se v 10. minutě postavil Doležel k rohovému kopu. Přetažená rozehrávka skončila v autu, což byl paradoxně zárodek domácí gólové akce. Sparta totiž hned po vhození do hry o míč přišla, Luběna s Pávkem včas přistoupili k soupeři. Pak lehce posunul Smékal k Františku Doleželovi. Jeho technická rána nepostrádala nic, od tyče spadla do sítě. A Tyršův stadion poprvé vybouchl nadšením. Postupem času pak kluci z Letné vystrkovali stále více růžky, se snahou vyrovnat. Proti byl skvělý Frolo, který chytil několik velkých šancí. V 18. minutě se ale Sparta dočkala. Kirill Doloh rozehrál roh na Poturnaye, který si sběhl na přední tyč a trefil přesně.

František Doležel obíhá obránce Sparty
Klíčový moment utkání se Spartou, Doležel za obráncem, ten bude následně faulovat (foto: J. Vlková)

Již se zdálo, že duel tak skončí nerozhodně. Co víc, Sparta 25 vteřin před uplynutím základní hrací doby rozehrávala další roh. Šumperk ale vybojoval míč, přešel do útoku a motor nastartoval František Doležel. Kapitán domácích převzal perfektně načasovanou přihrávku do běhu, takže Mikušovi nezbylo nic jiného, než prchajícího soupeře zastavit faulem – penalta! K ní se postavil právě Doležel. Den před svými třináctými narozeninami zvládl tíhu okamžiku, navíc před několika stovkami fanoušků. Trefil přesně!

VYHROCENÉ DERBY SE SIGMOU PRO DOMÁCÍ

Sparta od tohoto zápasu, ve kterém nutno dodat vyhrál Šumperk zcela zaslouženě, opět nastartovala režim „Co zápas – to výhra“. Podobně to vypadalo i v případě našich kluků. S Uničovem trvalo domácím osm vteřin, než Smékal dostal po rozehrávce na Doležela míč zpět, obhodil si posledního a pak prostřelil brankáře. V derby nakonec vyhrál Šumperk 5:0 a uzavřel tak základní skupinu i úvodní den bojů.

Do finálové, tzv. zlaté skupiny, měl vstoupit Šumperk soubojem s ostravským Baníkem, ale Česká televize si vyžádala přehození utkání pro potřeby přímého přenosu. A tak hned na úvod čekal na svěřence Petra Strnada těžký soupeř z Mladé Boleslavi. Znovu si vzal klíčové slovo Doležel, který rozhodl o vítězství 1:0. Papírově povinné vítězství s Táborskem se rodilo těžce, ale tentokrát za to vzal střelecky Přibylka a Šumperk po vítězství 2:0 mohl ladit formu na duel se Sigmou. Vyhrocené derby přineslo parádní podívanou a obrovské drama. V sedmé minutě ztratila Sigma balón kousek před vlastním pokutovým územím a k její smůle se ho zmocnil Patrik Přibylka. Ten znovu zakouzlil s míčem na kopačkách a otevřel skóre. Následně si ještě hosté vykoledovali červenou kartu, byla to ale Olomouc, kdo mohl říci v derby poslední slovo.

Daniel Frolo kryje penaltu v duelu se Sigmou
Vítězství v utkání se Sigmou zachránil v závěru zápasu brankář Frolo, který vychytal Siegla

Po faulu v pokutovém území totiž tři minuty před koncem zahrávala Sigma penaltu. Z olomouckých hráčů se nikdo vyloženě k exekuci neměl, nakonec tedy připadl těžký počin na kapitána Patrika Siegla. A syn někdejšího skvělého fotbalisty pohořel na rukavicích Dana Frola, kterému k výbornému zákroku pomohlo i štěstí. Míč odrazil do břevna a následně dopadl balón těsně před brankovou čáru.

Dvě nešťastné prohry a radostná tečka

Pak již došlo na televizní utkání s Baníkem a jak se ukázalo, kamery České televize klukům štěstí nepřinesly. Dramatický souboj přinesl vítězství slezského klubu v poměru 2:0. Na výkony ostravského týmu dohlížel na turnaji i šumperský rodák a odchovanec Radek Slončík, jinak samozřejmě legenda Baníku. Ten otevřel skóre gólem z penalty a v zápase se mu dařilo pokrývat klíčové hráče šumperské ofenzívy. Nakonec po krásné souhře přidali Slezané druhý gól a jak se později ukázalo, byl to právě Baník, kdo paradoxně největší mírou pomohl Spartě.

Šumperk měl osud turnaje pořád ve svých rukou. Sparta na vedlejších hřištích kráčela i nadále od výhry k výhře a jak se ukazovalo, právě mezi těmito dvěma kluby a ještě Pardubicemi se mělo rozhodnout o medailích. A zrovna kluci z města Perníku byli předposledním soupeřem domácích na turnaji. Zápas nabídl dramatickou podívanou po celou jeho dobu. Na obou celcích bylo patrné, o jak moc se hraje. Gól pak padl až v samotném závěru. Také o druhé prohře domácích na turnaji rozhodla penalta, tu Pardubice totiž v nastaveném čase proměnily. Vyhrály tak 1:0. Jak se později ukázalo, tento gól neměl na konečné pořadí žádný vliv. I případná remíza 0:0 by totiž s ohledem na ostatní výsledky nemohla Šumperk ke zlatu posunout.

Sparta si totiž v posledním utkání poradila s Mladou Boleslaví. Jen chvíli mohli rodiče a fanoušci domácího celku, který  v souběžném utkání hned na vedlejším hřišti hrál s Opavou, doufat v zázračné vítězstvé boleslavského klubu. Sparta potvrdila herní pohodu a kvalitu. Nakonec dokráčela k vítězství 3:0. To domácí dlouho marně dobývali tvrz Opavy. Pardubice ještě potají doufaly v zaváhání domácích, což by jim pomohlo k stříbru. Jenže osud utkání vzal do svých nohou Patrik Přibylka. Hlavně jeho vítězná trefa byla naprosto neuvěřitelná, z velké dálky vymetl šibenici! Už v nastaveném čase pak trefil pojistku František Doležel, načež rozhodčí utkání ukončil.

Stříbrný gól Patrika Přibylky proti SFC Opava:

 

Obrovský úspěch šumperského sportu

Druhé místo v konkurenci českých fotbalových klubů je neuvěřitelný úspěch, kterého dosáhl Petr Strnad se svým výběrem. Tento tým tak doma navázal na zmiňovaný triumf v McDonald’s Cupu.

V poměrech měst jako je Šumperk jsou tyto úspěchy takřka zázračné. Skrývá se za nimi nikoliv jen stovky, ale tisíce hodin usilovné práce všech trenérů, samozřejmě samotných hráčů. Nedílnou součástí tohoto týmu jsou pak samozřejmě všichni rodiče, jejich entuziasmus, ochota vypomoci během těchto akcí ve svém volném čase, to je něco úžasného. Těm všem patří obrovský díky.

Tak silné emoce jako v Šumperku snad Ondrášovka Cup za osm let svého trvání ještě nezažil. Všichni byli na vyvrcholení kategorie U13 neskutečně natěšení a šumperští příznivci navíc vytvořili nezapomenutelnou atmosféru, kterou vyprovokovali domácí mladí fotbalisté. Dospělé áčko Šumperku sice hraje divizi, ale jejich následovníci se vůbec nezalekli jmen velkých klubů, včetně Sparty. Právě Spartu FK Šumperk porazil v základní skupině 2:1 a odstartoval vlnu nebývalé euforie, kterou zažili i diváci u obrazovek České televize.

 (oficiální reportáž www.ondrasovkacup.cz)

Opomenout samozřejmě nelze ani partnery. Podporovat mládežnický sport je v případě velkých i menších firem neuvěřitelně záslužná práce. A bez jejich, ať už finanční, či jakékoliv další podpory, by se těžko vytvářely podmínky pro všechny mladé fotbalisty v našich oddílech i jejich trenéry, a to nemluvíme samozřejmě jen o této úspěšné kategorii, ale i o těch dalších. Základním stavebním kamenem je poté samozřejmě i spolupráce se Základní školou Sluneční.

Vám všem patří obrovský díky. A ta úžasná atmosféra během víkendového klání Ondrášovka Cupu jasně všem dala najevo, že jsme jedna velká, šumperská, fotbalová rodina!

Oficiální video k šumperskému turnaji kategorie U13