Jak si vedly mládežnické týmy v sezóně 2019/2020?

Fotbalové soutěže v ročníku 2019/2020 jsou již nějakou dobu minulostí. Platí to i pro mládežnické kategorie. Šumperští mladíci tak mají za sebou ročník, kdy bohužel z velké části museli absolvovat individuální tréninky. V těchto dnech se příprava vrací do starých kolejí, hráči se postupně vrátili na Tyršův stadion a pod dohled trenérů. My si pojďme zrekapitulovat, jak si jednotlivé výběry vedly ve svých soutěžích. Za zmínku určitě stojí vítězství týmu do 13 let, který během podzimu neztratil ani jeden bod.

Výběr U13 po vysokém vítězství nad Vítkovicemi
Výběr U13 po vysokém vítězství nad Vítkovicemi

STARŠÍ DOROST – u19: 9. místo v divizi dorostu

Starší dorost vedený trenérem Jakubem Bauerem nastoupil do dorostenecké divize, skupiny E. Za účasti šestnácti týmů začal podzimní část divokými přestřelkami, nicméně ze tří úvodních zápasů vytěžil jen dva body. Pravdou ale zůstává, že prohra ve Staré Bělé byla jediným bezbodovým zápasem z prvních sedmi vystoupení týmu. Potěšila divoká výhra 6:2 s Havířovem, kterou okořenil hattrickem Marek Elšík. Další vysoké vítězství, dokonce 8:1, si připsali kluci ve Valašském Meziříčí, v polovině října. A opět zářil Elšík, který vstřelil druhý hattrick v sezóně. Nakonec nastřílel ve 14 zápasech plných 13 branek.

Venku však vítězství na Valašsku zůstalo po hříchu jediným. Bohužel v ostatních duelech spíš kluci prohrávali, v posledních dvou duelech vysoko 0:9 s karvinským „béčkem“ a v Přerově 1:8. Podzim, a tím i nakonec celou sezónu, ale starší dorost zakončil vítězně, doma porazil Vsetín 4:0. V tabulce skončil výběr do 19 let na 9. místě s bilancí pěti výher, čtyř remíz a šesti proher.

MLADŠÍ DOROST – U17: 6. MÍSTO V DIVIZI DOROSTU

Stejnou soutěž, tedy také dorosteneckou divizi, absolvovali souběžně se starším dorostem i hráči do 17 let. Ti vedeni trenérem Bohdanem Heclem vybojovali v náročné soutěži solidní šesté místo. Vstup do sezóny měli kluci fantastický a z pěti úvodních zápasů ztratili jen body za remízu v Olomouci s tamním HFK, celkem, který nakonec odehrál celý podzim bez porážky. Zaujme hlavně drtivý debakl 12:1 s Havířovem doma, když pět branek v tomto utkání vstřelil Tomáš Holan, hattrick přidal i Filip Ondráček.

Během úvodních osmi zápasů prohrál Šumperk jen na půdě prostějovského „béčka“. Poté následovala těžká prohra doma se záložním týmem Opavy, jinak ovšem suverénem soutěže, v poměru 1:7. Nakonec mladší dorostenci uhájili ve velice vyrovnané tabulce šesté místo po vítězství 4:2 se Vsetínem, jinak by totiž v tabulce po podzimu, i tedy po zkrácené sezóně, skončili až desátí.

starší žáci – u15: 7. místo v žákovské divizi

Výběr do 15 let naskočil do desetičlenné soutěže sérií velmi nepříznivých výsledků, když podlehli doma Valašskému Meziříčí i Třinci, také pak prohráli i na půdě ostravského Baníku. Naštěstí přišla divoká výhra 7:5 v Přerově a starší žáci pak začali pravidelně bodovat. V Šumperku si vyšlápli na Hranice, vyhráli také ve Vsetíně a pak splatili účty ostravskému Baníku, který na své půdě porazili 3:0 díky dvěma trefám Körnera a jedné brance Valenty. Poslední utkání sezóny odhráli kluci do patnácti let 10. listopadu, v domácím prostředí porazili Přerov 4:2. Hattrickem se blýskl Körner.

V tabulce stačily výsledky týmu na 7. místo, těsně před Baníkem Ostrava. Nejlepším střelcem týmu se stal se 17 góly Filip Podhorný, který společně s Danielem Gerlichem a Jiřím Halamou nastoupili do všech zápasů.

STARŠÍ ŽÁCI – U14: 9. MÍSTO V ŽÁKOVSKÉ DIVIZI

Hůře si vedli ve své soutěži o rok mladší starší žáci, věkové kategorie do 14 let. Těm tři vítězství ve třinácti zápasech stačily jen na 9. místo. I tak se s nástrahami soutěže potýkali statečně a rozhodně předvedli i spoustu světlejších okamžiků.

Druhou polovinu podzimní části odehráli kluci do 14 let se vztyčenou hlavou a kdo ví, zda by se na jaře tento výběr nevyšplhal tabulkou o něco výše.

MLADŠÍ ŽÁCI – U13: 1. MÍSTO V SOUTĚŽI SPSM

Ve výsledcích uplynulé sezóny se mezi mládežnickými výběry nejvíce třpytí úspěch výběru do 13 let. Trenéři Petr Strnad a Vladimír Lozyňskyj mohli se svými svěřenci slavit vítězství ve všech zápasech, ke kterým tým nastoupil. O to více pak mrzí zásah z hůry a narušení příprav na domácí finále Ondrášovka Cupu. Ale věříme, že i v náhradním termínu kluci předvedou svůj um.

V patnácti odehraných duelech tedy výběr do 13 let nasbíral plný počet 45 bodů při skóre 180:34. Fyzicky velmi dobře připravený hráčský kádr hned sedmkrát nastřílel v utkání dvojciferný počet branek, při domácím vítězství 25:2 s Hranicemi se například Patrik Přibylka prosadil desetkrát. Výtečně fungující kolektiv zaslouží obrovskou pochvalu za pracovitost v trénincích a věříme, že již v tomto věku mohou být dostatečnou inspirací pro další naše výběry.

MLADŠÍ ŽÁCI – U12: 7. místo v soutěži spsm

Také kluci z výběru do 12 let dělali dobré jméno a čest našemu klubu. V náročné soutěži za účasti 16 týmů obsadili výborné sedmé místo, když před nimi se umístily převážně akademie prvoligových klubů. Soutěž vyhrála Sigma před Baníkem a Vítkovicemi.

Přitom právě domácí zápas se Sigmou byl jedním z vrcholů podzimní části, byť nakonec odešli kluci ze hřiště poraženi. Olomoucký tým však pořádně prohnali a Hanáci až v druhé půli rozhodli o svém vítězství 8:6. První poločas přitom nabídl 12 branek a také pětigólové představení kapitána Patrika Lakomého. Výběr trenéra Romana Smrže vybojoval velmi solidní a sympatické sedmé místo.

KATEGORIE U11 A NÍŽE

Svá utkání hrály samozřejmě i ostatní kategorie. Starší přípravka se prezentovala v krajském přeboru, kde se střetávala například i s olomouckou Sigmou. Srdnaté boje však sváděli všichni členové těchto nejmladších kategorií, mnozí z nich navíc proti soupeřům o rok, občas i o dva starším. Potěšující je krom jiného i dívčí účast v těchto výběrech a věříme, že do budoucna si najdou cestu do našeho oddílu samozřejmě nejen noví zájemci z řad chlapců, ale i děvčat.

Všechny kategorie pak během zimní pauzy absolvovaly i zajímavé turnajové akce. A nutno opět dodat, že výsledkově i herně velmi úspěšné.